Gå til innhold

CBR VBR interlace deinterlace?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

CBR står for "Constant Bit Rate" og VBR for "Variable Bit Rate". Dette er uttrykk som beskriver en komprimering (MPEG2 f.eks)

 

Med CBR vil du ha en konstant komprimering uavhengig av hva som skjer i bildet.

 

Med VBR vil komprimeringen være avhengig av hvor mye bevegelse det er i bildet. I de områdene i filmen det er lite bevegelse, vil filmen bli mer komprimert uten at det merkes nevneverdein, mens det i området med mye bevegelse vil komprimeres mindre slik at mer informasjon blir lagret.

 

Man kan altså oppnå mindre filer med tilsynelatende bedre kvalitet ved å bruke VBR i stedet for CBR når man komprimerer filer

-----

 

Interlace er en teknikk som benyttes i TV-apparater og video generelt. Et videobilde vil "tegnes" opp med to felter der det ene feltet er litt tidsforskyvet i forhold til det andre. Feltene er satt opp slik at annenhver linje vil være tidsfoskjøvet. Alstå: Først "tegnes" annenhvert bilde opp og så "tegnes" mellomrommet mellom dem opp litt tidsforskjøvet. Veldig krøkkete forklart, men håper du skjønner det.

 

Deinterlace er et uttrykk som du ofte finner i forbindelse med stillbilder fra video. Det er en prosedyre som vil ta et videobilde, som er interlaced, og forskjyve de feltene som er tidsforskjøvet bakover slik at du får et "helt" bilde. Noen ganger når man ser et videobilde på en PC skjerm, eller når man henter ut bilde fra video, vil man kunne se forskyvningen. Bruker man da "DeInterlace" vil denne forskyvningen bli rettet opp og bildet blir mer riktig for visning på PC skjerm eller stillbilder.

 

Viser man et bilde som ikke er interlaced på TV, vil det oppfattes veldig hakkete.

 

Vet dessverre ikke om noen sider på internett som beskriver det, men om du søker på www.google.com så er jeg sikker på at du finner det.

 

Det var jammen mye teori så tidlig på morran! Men det gjør ikke noe, for i dag er jeg glad :thumbs:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...