Gå til innhold

Utviklingslandet Costa Rica skal være karbonnøytralt innen 2021. Hvorfor henger Norge etter?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

 

Noreg har vore nettoimportør av straum i 8 av dei siste 20 åra. Korleis skulle vi handtert straummangelen, meiner du? Leggje ned industri som vi kan starte opp att i år med mykje regn, eller ha rullerande straumutkoplingar om vinteren? Det er i alle fall heilt sikkert at vi ikkje ville fått meir industri med so usikker kraftforsyning, heller mindre.

Vi kunne gjort som enkelte andre land. Tatt bitte litt av vår egen gass, og produsert noe strøm. Ja vi har faktisk noen slike gass drevne generatorer, men det blir jo nesten regjerings krise hvis noen snakker om å starte de opp.
Vi hadde eit gasskraftverk på Kårstø. Det vart ikkje brukt fordi straumprisen var for låg. Var det 56 øre/kWh dei trengde for ikkje å gå med tap? Trur ikkje industrien ville like ein slik kraftpris?

 

Vi kunne også produsert en 10-15 TWhr mer i vindkraft.

Meir vêravhengig kraft. Jau det er fint det. Då får vi eit større overskot i normalår, men problemet med variasjon i årsproduksjonen løyser vi ikkje på den måten.

 

Vi kunne bygget et "lite" atom kraft verk.

Atomkraftverk er eitt ord, ikkje tre. Vi har to små forskningsreaktorar i dag, og klarar ikkje ein gong å handtere avfallet derifrå på fornuftig vis.

 

Kva med kablar til utlandet? Då kan vi til dømes importere billig dansk vindkraft når dei har overskot, og selje attende vasskraft når vi har overskot. Det vil sikre kraftforsyninga i tørrår og sikre industrien stabil forsyning av billig kraft heile året i alle år. Vi kan òg importere svensk og finsk kjernekraft når prisen der er låg, i alle fall fram til vi har funne ut korleis vi skal handtere avfallet vi har produsert til no.

 

Kårstø ble vel en smule sabotert.  Det var ingen snakk om rensing av CO2 når det ble bygget, det kom senere med den rød grønne regjeringen.  De tenkte som så, ja la oss spytte inn 15 milliarder og kjøre CO2 gassen ut i Nordsjøen igjen.  Det gikk ikke.  Gass kraft er dyrt, sammenlignet med f.eks vann kraft.  Så det er ikke førstevalget.  Mindre gass generatorer kan det likevel være rom for, men ja det er dyrt.

Vindkraft som jobber sammen med vannkraft er ikke så dumt.  Når det ikke er så stort behov for kraft, så kan kraft fra vind møller sørge for at vann pumpes opp i "reserve" magasiner, som kan gi kraft når behovet er større, eller vinden ikke blåser.  Slike tanker er det planer for faktisk.

Atom kraft fungerer fint.  Problemet er at vi har en forskning reaktor, hvor tidligere regjeringer ikke har fulgt opp.  Derfor er det gamle lagre med noe avfall.  Ikke egentlig noe problem rent teknisk, problemet er å få en regjering som vil betale for å bli kvitt det.  Å bygge nye reaktorer kunne kanskje løst noe av det.  En thorium reaktor kan f.eks "brenne" noe av det gamle avfallet fra en Uran reaktor.  Derfor er det faktisk et viktig miljø tiltak å få bygget Thorium reaktorer.  Da kan en utvikle reaktorer som kan "brenne" opp gammelt avfall, som ellers må ligge i mange hundre tusen år.  Avfallet fra en Thorium reaktor er mindre radioaktivt, og tenger bare en sikker lagring i noe over 300 år.  Å utvikle slik teknologi ville gitt "reserve" kraft i år med lite nedbør, det ville gitt verden mulighet til å bli kvitt et farlig miljø problem, og det ville løftet det miljøet vi har på kjerne fysikk.  Ville det vært lønnsomt ?  Isolert sett, hvis en ser på strøm prisen, nei.  Kunnskapen en ville utviklet ville hatt en veldig stor verdi.  Små fjerde generasjons reaktorer på en ca 250-450 MW, gir en strøm pris på omtrent samme nivå som offshore vindkraft., men de gir kraft når solen er borte, og vinden ikke blåser.  Hva er alternativet ?  I Norge er det vannkraft, men energi behovet vokser så hva gjør vi da ?  Thorium kraft blir av noen sagt at kan gi strøm til en pris langt lavere enn "vanlig" atom kraft.  Kanskje litt optimistisk, men hvorfor skal vi ikke være med når slik teknologi utvikles ?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...