Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

[Løst] Bytte ut original-spiller i Audi A4 B7, hva trenger jeg?


Oly

Anbefalte innlegg

Jeg fikk nylig tak i en Audi A4 B7, 2005-modell. Med denne kom det med høyttalere både framme og bak (ikke Bose), men selve bilradioen virker som et tragisk opplegg. Audi Concert 2 kan kjøre musikk-CDer og fm-radio, men mangler både usb, bluetooth og aux. Den kan heller ikke lese mp3-filer. Det blir da naturlig å bytte ut denne spilleren og heller få inn noe "skikkelig".

 

Problemet er at dette ikke akkurat virker som plug & play. Jeg har prøvd å finne adaptere på nettet for å lage meg en ISO-overgang til standard bilradio. Det jeg har funnet til nå av overganger er denne og denne.

 

Det som nå forvirrer meg, er at det er noe som kalles Can-bus som visstnok er å finne i "nyere" biler som denne. Dette kan visstnok skape en del krøll ved installering av bilradio, så det jeg er ute etter er enkelt og greit en adaptor/overgang som passer til min type bil, som gir lyd fra alle høyttalere på en Pioneer-bilradio jeg har liggende. Denne må vel på en eller annen måte enten samarbeide med Can-bus eller unngå dette helt.

 

Jeg har enda ikke fisket ut Audi Concert 2 enheten, men skal gjøre dette så snart jeg får tak i det tynne verktøyet jeg må ha for å fiske dette ut.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ok; dvs at det bare er til å koble om med en ISO-overgang som passer (hvis nødvendig)? Jeg var redd for at canbus-greiene virket slik at jeg måtte ha en spesiell adapter bare for å få liv i bilradioen, pga de elektroniske sikkerhets-greier med nyere biler.

 

Har ikke prøvd meg ut enda, men for meg for meg så er det ikke kritisk at spilleren slår seg på samtidig som jeg starter bilen dvs tenningen.

 

Eneste jeg leser er at en del folk sliter med å få liv i bakhøyttalerne med uorginal bilradio, så kan være at det vil bli klurr her når jeg kommer så langt :)

 

 

Edit: Var dette avsnittet som forvirret meg når det gjelder canbus og overgangs-kobling til bilradio; "Dersom originalspiller styres med CAN-bus i stedet for tenningsstrøm må man enten legge opp egen tenningskurs mot sikringsboks, eller benytte multifunksjonsadapter for "plug-and-play"-løsning".

 

Dette gjelder vel kun hvis man vil at spilleren skal starte opp samtidig med tenningen?

Endret av Oly
Lenke til kommentar

Der står det også "enten legge opp egen tenningskurs mot sikringsboks, eller benytte multifunksjonsadapter", og da er ledning til en sikringskurs det helt klart billigste. Ta ut spilleren din og se hva du har av kontakter der, mulig du har et aktivt system, og da må du ha en overgang til det, for å få med bakhøyttalerene ;)

Lenke til kommentar

Nå fant jeg ut hva som trengs; CTHUE-AU1

 

Dette er en overgang som har canbus-funksjonaliteten integrert, dvs tenningsstrøm uten å koble ledning til sikring.

 

Ser at jeg kan kjøpe den her, den er ikke å finne på lager på norske nettbutikker per i dag ser jeg.

 

 

Edit: Typisk, den shippes ikke til Norge, kun i Storbritannia. Jeg forstår ikke hvorfor en sånn generell overgang skal være så vanskelig å få tak i?

Endret av Oly
Lenke til kommentar

Jeg fant en side hvor jeg klarte å bestille det adapteret jeg har en lenke til. Dyrt ble det ja, men jeg er nok litt grønnsak når det gjelder koblinger til bilstereo, derfor visste jeg ikke om alternativer som var billigere. Canbus var også noe jeg aldri hadde hørt om, inntil en uke siden.

 

Jeg får bare håpe at opplegget mitt vil fungere, så jeg venter i spenning til pakken ramler ned i postkassen min :)

Lenke til kommentar

Nei, det er ikke CTHUE-AU1 du skal ha, den er for spiller med FAKRA-kontakt. Din spiller har ISO, og det har bilen også. Har du passivet anlegg, eller har du forsterker og sub i bagajserommet? Hvis du har passivt, er det spilleren som driver alle høytalerne i bilen, og du trenger ikke noe annet enn å legge opp en +12V ACC fra sikringsskapet. Dersom du har semi-aktivt anlegg, må du ha en slik overgang: http://www.ebay.com/itm/380835734811?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT for å koble line out på ny spiller, samt remote, til original forsterker. I tillegg trenger du ny ramme for 1-DIN spiller: http://www.ebay.com/itm/152028214886?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

 

Problemet ditt etter å ha installert dette er at Audiforsterkeren krever mye høyere spenning på line in enn det som er standard, slik at du etter dette vil få veldig svak bak i bilen og i sub. 

Lenke til kommentar

Hei, fant ut på den harde måten at jeg hadde bestilt feil adapter i dag ja. Ser ut til at jeg har forsterker. Er det en sub som er under her, eller er dette en bakhøyttaler?

 

Fytti dette ble ganske så teknisk, vurderer litt om jeg bare skal fortsette med Audi Concert 2 enheten min, med med "cd veksler" tilbehør som gjør at man kan kjøre mp3 via usb og aux-port. Men det greieste er som sagt å ikke være begrenset til original bilstereo.

 

Edit: Kanskje ville det vært mulig å bytte ut denne original-forsterkeren med en annen, slik at jeg ikke trenger noen remote til original forsterker ved bruk av annen bilradio? Vil nok også trenge en overgang til "uorginal" forsterker. Hvilken forsterker vil dere i så tilfelle anbefale ved bytte til uoriginal forsterker, med tanke på at jeg ikke har planer om å bytte ut høyttalerne som følger med bilen?

 

Jeg har vel da et semi-aktivt anlegg i bilen per definisjon (antar jeg), men betyr dette at jeg slipper å bruke canbus adapter for å få strøm til annen bilradio? Eller må jeg fortsatt trekke kabel til sikringsboksen?

post-28900-0-74354500-1472121171_thumb.jpg

Endret av Oly
Lenke til kommentar

Sikker på at du har B7? Det står B6 på forsterkeren din. Uansett blir dette ikke bra, da linjeinngangene på Audiforsterkeren krever høyere spenning enn en standard spiller gir, slik at lyden bak blir veldig svak. Vurderer å bytte ut forsterkeren i min, alternativt å kable om slik at spilleren drar bakhøyttalerne også.

 

Du har ikke +12V acc i ISO-pluggene, dette styres av den røde kontakten via CAN-bus, som du ikke får koblet til ny spiller. Enkleste er å legge opp en ny ledning for +12V ACC fra sikringsboksen, tar 5 minutter.

 

Antennen krever enda en overgang. Originalt har bilen (etter det jeg har lest) flere antenner i siderutene bak, og to ledninger til spilleren, en FAKRA og en DIN (med forbehold om at jeg har lest meg opp feil). Jeg kjøpte spiller med DAB+, bluetooth, USB og AUX, og monterte DAB-antenne i frontruten. Satte riktignok på en DIN til ISO-overgang med forsterker, men har knapt nok testet FM etterpå.

Lenke til kommentar

Det er nok B7; B6en hadde todelt-grill, jeg har singleframe-grill. Men jeg ser på bilder på nettet at selve interiøret i B6 og B7 er ganske så likt (godt mulig mer likt i første utgaven av B7). Står 8ED, B7 når jeg søker opp skiltnummeret mitt på eurodel.no (Årsmodell 11/2004 - 06/2008).

 

Spørs om det er så dyrt med en annen forsterker med ca samme spesifikasjoner som på original forsterkeren. Jeg ser at dette er "hakket" vanskeligere enn det var på Audi 80en min :-)

Lenke til kommentar

Hadde vært mye enklere med det enkleste Audi-anlegget, da er det spilleren som drar høyttalerne i alle dørene, og man kan enkelt bytte spiller. En dag jeg har tid skal jeg ta ut og åpne forsterkeren, for å se om den har justering på linjeinngangen. Tviler, siden den er laget kun for denne bilen, men man vet aldri.

 

Jeg har også en annen forsterker (Sony?) liggende, den har justering for linjeinngangen, og vil kunne brukes for både Audi-anlegget og andre typer. Denne er en del større (og mye kraftigere) enn den originale, så jeg vet ikke om jeg får plass til både den og subben i sideveggen. Hvis ikke, får jeg rive ut subben og montere forsterkeren der, og lage utgang i sideveggen for en sub i bagasjerommet, eller i reservehjulsbrønnen. Den originale subben er ikke noe bra uansett.

Lenke til kommentar

Har sendt en mail til en butikk som driver med bytte av bilstereo i biler og båter nå, og har spurt de om de har kjennskap med denne bilmodellen/anlegget som jeg har, og i så tilfelle hva de tar for å bytte over til uoriginal bilradio. Hadde det bare vært å koble om et par ledninger ville dette vært greit nok, men hvis jeg må ut med å bytte ut forsterker og bakhøyttalere, eventuelt ledninger, bør kanskje denne oppgaven etterlates til fagfolk for min del. Jeg håper i så tilfellet at det ikke blir altfor dyrt å gjøre dette.

Lenke til kommentar

Send Mail til Bilradiospesialisten med info om bil, og hvilken spiller som står i bilen, så har de alt du trenger av adaptere.

 

Har selv B7 med rattstyring. Hadde original Audi med navi, har byttet til en Pioneer. Har også original forsterker og sub i bagasjerom. Ja, lyden blir veldig lav bak og i original sub, men ikke verre enn at du kan kompensere med fader. Rundt +7-8 bak, så blir det som originalt igjen.

Alt av rattstyring fungerer selvsagt.

Du trenger heller ikke legge opp noe ny strøm med riktig adapter. Bare tull å begynne med slike jallaløsninger. Gjør det heller skikkelig med en gang.

Endret av Krist81
Lenke til kommentar

Da har jeg sendt en lang og informativ mail til bilradiospesialisten, der jeg har sendt dem info om hvilken bil jeg har, høyttalere, forsterker osv. Jeg har etterspurt en deleliste over hva som må bestilles for å få til å koble til uoriginal bilradio av overganger/ledninger.

 

Hvis jeg får en komplett deleliste fra bilradiospesialisten, bestiller dette og får alt til å fungere optimalt (bruke fader på bakhøyttalere og sub for lydvolum), så skal dette tas med i denne tråden :)

Lenke til kommentar

Ja, lyden blir veldig lav bak og i original sub, men ikke verre enn at du kan kompensere med fader. Rundt +7-8 bak, så blir det som originalt igjen.

Du trenger heller ikke legge opp noe ny strøm med riktig adapter. Bare tull å begynne med slike jallaløsninger. Gjør det heller skikkelig med en gang.

Man kan kompensere med fader for å få lyd bak, men lyden blir veldig "flat", da loudness ikke vil ha nødvendig effekt.

 

Å legge opp en egen +12V ACC er neppe å anse som jallaløsning, og er enklere enn enda en overgang.

Lenke til kommentar

Veldig spesielt at lyden ikke er flat, og loudness gir merkbar effekt hos meg da. Må vel bare være fantasien min.

 

Bruker du skikkelig adapter med canbus strøm, så kan du når som helst bytte tilbake til original spiller. Stor fordel dersom du skal selge bilen. Ikke alle som ønsker noe annet enn originalt.

Lenke til kommentar

Mulig det er forskjell fra merke til merke, men på min (Kenwood) avtar loudness-effekten når jeg øker volumet. Dersom jeg kjører fader mye bak for å få lyd der, må jeg øke volumet for å få passe volum også foran, og da blir loudnesseffekten merkbart svakere.

 

Dersom man legger opp en ledning fra +12V ACC, er det fortsatt like lett å bytte tilbake til original spiller, da man ikke gjør endringer i kontaktene til denne, og ledningen kan fjernes på noen sekunder.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...