Gå til innhold

Nytilføring til Heimevernet


DaMole

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg er blitt innkalt til nytilføring for én dag i Troms. Det har seg slik at oppmøte er på morgenen, så det blir buss tidlig fra Tromsø, mens dimitteringen som er skrevet på innkallingspapiret er satt til 20:00 samme dag.

Det betyr at jeg ikke har mulighet til å ta buss tilbake, da siste buss fra Setermoen til Tromsø går litt over 17:00. Hvilket transportmiddel må jeg ta tilbake? Taxi? Eller er det en vernepliktig sjåfør i Forsvaret som kjører meg? Eller må jeg overnatte? Jeg er student, så jeg har ikke midler til å dekke en 2-3 timers tur med taxi fra egen lomme før de bruker noen dager/uker på å sende transportkompensasjon. Jeg har sendt e-post, men det er visst bare ferievikarer (i følge dem) der, så må vente til de som har kunnskap kommer tilbake 10. august. Blir selvfølgelig til å ringe dem da, men jeg er interessert i deres tanker angående dette.

 

I tillegg til de spørsmålene, ønsker jeg å høre deres erfaringer angående Heimevernet. Selv har jeg en blandet motivasjonsfølelse, som sier at jeg både vil, men samtidig ikke. Dette kan være på grunn av at jeg har hørt så mye negativt om øvelsene folk har vært innom. En av de "historiene" jeg har hørt, har en kar hatt "kjipe" oppgaver, som å sløve ute som vakt uten noe som skjer. Er jo som nevnt student, noe som vil si at øvelsene kan havne i eksamensperioden/semesteret, og jeg vil gjerne utnytte all tid til studiene, selv om det står på Forsvarets sider at "studenter tåler 5 dager borte fra studiene", så der er også en grunn til at jeg har litt blandet motivasjon.

Så hvis noen har noe nyttig å komme med som er relatert til Heimevernet generelt, men også muligheter innen Heimevernet, så hadde det vært flott. Jeg er ikke noe særlig trent, så noe innsatsstyrke blir det ikke på meg. Men hva slags arbeidsoppgaver (stilling) får man på for eksempel fremtidige øvelser; blir man geværman, sanitet eller noe annet som blir bestemt på nytilføringen? Eller har man oppgaver relatert til førstegangstjenesten? Dimitterte forøvrig i 2013 og var i wing-ops (ops. ass.).

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det bruker å være slik at man kan møte opp kvelden før, og får tildelt et rom på en kaserne, om det ikke er mulig å rekke oppmøte med rutegående transport på selve dagen; vil tro det kan være tilsvarende om det er returreisen som er problematisk. Om det er flere som skal samme vei, så er det heller ikke usannsynlig at de organiserer minibuss.

 

På oppklednings/nytilføringsøvelsen får du mest sannsynlig bare utlevert klær og utstyr, og ikke så veldig mye mer; kanskje litt drilling på enkeltmannsferdigheter og muligens en tur på skytebanen, men på bare en dag vet jeg ikke helt hva de planlegger, eller rekker...

 

Hva slags stilling du ender opp i finner du antakelig først ut på neste øvelse; det er først da du blir kalt inn til ditt eget område; oppkledningsøvelsen (på Setermoen?) bruker være felles for hele distriktet. Forsvarets behov er styrende, men de prøver også å ta hensyn til din kompetanse fra Førstegangstjenesten, og du blir sannsynligvis ikke plassert i en stilling som vognfører om du ikke hadde blålappen i førstegangstjenesten, eller som sanitetsmann om du ikke har erfaring og kurs på det fagfeltet fra før.

Om P-off, områdesjef og resten av befalet gjør jobben sin skikkelig og er fornuftige folk, så spør de (når du treffer dem for første gang; sannsynligvis først på neste øvelse, som sagt) hva du helst vil ha slags tjeneste, og flytter deg dit om det er mulig. Som tidligere ops.ass høres det ut som en stilling som kommandoplassoldat (vakthavende offisers "høyre hånd" i område-ko) eller lignende ville vært midt i blinken, eller kanskje noe innen "adm og fors" (administrasjon og forsyning)?!

 

"Ting Tar Tid", og "ventetjeneste" i øvelsessammenheng er nok mer eller mindre uunngåelig, men det jobbes hele tiden med å redusere det til et minimum, så folk skal oppleve det som mest mulig meningsfylt og lærerikt/utbytterikt å være inne...

Lenke til kommentar

Du bør neppe ta buss, du får med såpass mye utstyr at jeg tror det er vanskelig å få det med på en vanlig buss. Det er såpass at man strengt tatt ikke får med seg alt på en gang. Bil er ett "must".

 

Ang øvelser så er det etter min erfaring 2 typer, der man er markører og der man ikke er markør.

Er man markør er det mye venting, men da består venting av å gjøre det man selv vil. Man vet/får beskjed når man skal noe og gjør det. Det er gjerne kort varsel her også, men man slipper å være "på" hele tiden.

 

Når man ikke er markør skal man gjerne passe på noe, da er det enda mer venting, men da må man være klar og "på" hele tiden, selv om det maks er 10 min action i løpet av hele øvelsen. Da er det snakk om vakthold døgnet rundt, gå patrulje og observere rundt. Dette er de virkelig kjedelige øvelsene. Har man uflaks skjer det absolutt ingenting.

 

Heldigvis er troppen min såpass gode at de helst setter oss som markører slik at de andre får trent skikkelig.

 

Ang å redusere ventetid, så hører vi dette også.

Det resulterer gjerne i like mye venting i starten, så kjempetravelt på slutten pga 0 planleging.

f.eks 2 døgn venting så ett halvt døgn der man har det så travelt at man knapt rekker å spise.

Endret av aklla
Lenke til kommentar

Nå vet ikke jeg hva aklla har i sine plastkasser, men jeg har en ryggsekk ("Ludvik") og to pakksekker,(i stedet for bag, sikkert) og utstyret går greit ned i dem. Er litt å bære ja, men med sekken på ryggen og en pakksekk over hver skulder, så får man det med seg i en vending... Om jeg hiver stridsvesten rett i bilen uten å pakke den ned, så klarer jeg meg nok med bare en av pakksekkene.

 

Egen bil anbefales sterkt, men om du ikke får mer enn meg, så får du det med deg på buss o.l. uten å gå flere turer...

 

Edit: HV-16 har sentral lagring av våpen ja, om du ikke søker om å ha det hjemme (aktiv konkurranseskytter).

Endret av Inge Rognmo
Lenke til kommentar

Er ikke sikker på alt det jeg har selv, men det tar nok plass ihvertfall.

Mulig jeg har en del mer enn jeg skal, pleier bare å ta de med i bilen så sette de rett opp på loftet igjen etterpå.

Men har jo f.eks sovepose, liggeunderlag, splintvest, våpenbag, stridsvest som tar mest plass, pluss sikkert en kasse kun med sokker, tskjorter, feltskjorter og slikt.

Lenke til kommentar

Skulle gjerne ha hatt bil selv, men jeg har verken råd eller parkeringsmuligheter der jeg bor til å ha en bil. Å låne bil av venner/familie blir vanskelig, da jeg ikke er fra Tromsø, men studerer der. Så ser ut som jeg mest sannsynligvis må bære det fra busstoppet, med mindre det blir arrangert skyss fra Forsvaret i f.eks minibuss.

 

Aktiv konkurranseskytter? Er det innad i Forsvaret eller i en skytterklubb? 

Lenke til kommentar

Sovepose og liggeunderlag er stroppet fast på ludvik'en for min del, i alle fall. Stridsvest tar plass om den skal pakkes ned, ja, mens splintvest er det vel bare I-styrken som har, og de har vel endel ekstra klær også (f.eks. Gore-tex/membranuniform)? Da skjønner jeg at du har endel å drasse på. Våpenbag'en leveres vel inn og ut sammen med HK'en, såvidt jeg har erfart de gangene jeg har øvd sammen med folk oppsatt på den? (til AG er det ingen bag...)

 

Ekstra sokker og feltskjorter er kjekt å ha, ja -og gjerne flere enn de man "skal" ha. :)

 

Vil tro dette bildet er sånn noenlunde representativt for et normalt (ikke I-styrke) område; pakksekken inneholder stort sett regntøy, vinterkamo og fotposer, resten (utenom feltstøvler og to uniformer, M75 og M04, som henger i klesskapet) er i (og utenpå...) sekken. Og stridsvesten tar fort en pakksekk for seg om man pakker den ned.

 

post-6866-0-03071700-1469366805_thumb.jpg

 

For å vende tilbake til transportspørsmålet, så er det overveiende sannsynlig at du treffer noen som skal samme vei, og har bil. Det ordner seg som oftest, og særlig hvis du studerer og bor i Tromsø og ikke mer avsides...

 

Konkurranseskyting-opplegget er litt sånn "halvveis sivilt, halvveis militært"... Ut fra det jeg leser her, så må du være medlem av DFS (gjennom lokalt skytterlag) for å kunne få ut tjenestevåpen, tennstempel og ammo etter søknad; etter det er det bare å melde seg på (i klasse AG3/HK416) og troppe opp etter eget forgodtbefinnende når det arrangeres stevner (skyting i militær klasse skal tilbys, står det i den nederste linken.) Husk korrekt feltuniform og stridsvest...

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=31&t=24721&hilit=AG3+DFS

https://www.dfs.no/globalassets/global/skytterkontoret/avdelinger/utdanning/fagstoff/2012/ag3_2007_webb.pdf

Endret av Inge Rognmo
Lenke til kommentar

Det ser mindre ut enn hva aklla har beskrevet tidligere, ja. Takk for informasjonen, nå vet jeg ihvertfall at jeg må klargjøre mye skapplass, om det så er så mye som akkla beskrev eller sånn som på bildet. 

 

Å være med i skytterlag koster vel årskontigent, så det tror jeg at jeg står over ihvertfall for nå.

Lenke til kommentar

Misstenker at man får utdelt forskjellig mengde utstyr...

Det kan nok sikkert stemme, men på NY-PE-øvelsen jeg var på, så fikk alle (som kom fra/endte opp i vidt forskjellige områder etterpå) utlevert og mønstret det samme, i alle fall; så er det nok en viss forskjell på hvor mye man får "etterforsynt" når man er plassert i område (og særlig for de som søker seg inn i I-styrken) og tjenestestilling.

 

Altså; trådstarter får neppe mer enn en "standardutrustning" på første øvelse.

Endret av Inge Rognmo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...