Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Hvilke komponenter i et fibernettverk?


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Skal koble sammen 16 enheter som er plassert langt unna hverandre.

Fiber er et naturlig valg og jeg ønsker å planlegge/gjøre ferdig så mye som mulig av arbeidet før fiber spleisere evt kommer inn og spleiser fiberen.

 

Det er lett å rote seg borti jungelen med masse uttrykk som single mode, multimode, OM1-4, SC, LC, etc. Derfor henvender jeg meg til dere. Det er forresten ikke mye trafikk mellom nodene.

 

  • Hva slags svitsj bruker man til et slikt formål?
  • Antar det blir fiber konvertere ved hvert punkt. Hvordan fungerer forskjellige fabrikater sammen? Kan hvilken som helst type fibersvitsj kobles opp mot hvilken som helst type fiberkonverter? Hva bør en liksom se etter?
  • Hva slags konnektorer passer på forskjellige typer kabler?
  • Hva slags kabel brukes vanligvis til sånt? 
    Blir liggende på bro men de må allikevel tåle litt juling.
  • Lengder opptil 400 meter.
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Prøver meg litt her..

Av switch så kan du nesten velge kva som helst som har nok SFP portar og management. Feks Dell PowerConnect N3024F. Den har 24SFP portar og 2 10GbE SFP+ for uplink. I tillegg så trenger du SFP modular til denne. Det kan du kjøpe av 3djepart til nokre få hundrelappar pr stk. Om du skal ha ein mediakonverter ved kvart punkt så kan du gjerne bruke ein Mikrotik hAP AC, den har blant anna AC-wifi, 1 SFP og 5 ethernet. Om du ikkje har bruk før wifi så kan du bruke Mikrotik RB2011/3011, eller ein av dei mindre CRS boksane. Som regel så er det LC på SFP modulane og ofte SC på fiber-patchepanelet så då treng du ein del patchesnorer med dei koblingane. Kabel leverar den som skal skøyte fiberen din. Om det er imellom bygg så kan ein feks bruke ein 24fiber. Er ikkje så stor kostnadsforskjell om ein legg ein kabel med få eller mange fiberpar i.

Lenke til kommentar

Oki.

Sånn jeg sånn ca forstår det nå:

 

* Det er forskjell på single mode og multi mode. Multimode er gjerne det en bruker inne i bygget?

 

* Innenfor multimode har du OM1, OM2, OM3 og OM4. Jeg har ikke helt klart å pinpointe forskjellen mellom disse ennå eller hvordan de er kompatibelt med annet utstyr? Eller er det rett og slett kvaliteten på kabelen og hvilke hastigheter man kan dytte inni det? På samme måte som cat5, cat5e, cat6?

 

* En har noe som heter tight buffer. Dette er en type der plugg kan monteres direkte på fiber uten skjøting eller sinnsykt dyrt utstyr?

 

* Hvis ikke en benytter slik spesiell kabel må en skjøte kabelen i hver ende. Da kjøper en typisk en "fiberpatchekabel", kutter denne og sveiser kontaktene i hver sin ende.

 

* Det er mange forskjellige typer kontakter og overganger mellom disse. Hva som passer overens med hva aner jeg ikke.

 

* SPF er en type kontakt? som er mye brukt?
 

 

Så jeg vil anta at jeg teoretisk sett kan:

1. Kjøpe SPF-plugger for å montere på tight buffered

2. Kjøpe en kilometer med tight jacket-fiber

3. Terminere denne selv i begge ender

4. Koble en "hvilkensomhelst standard fibersvitsj" i den ene enden

5. Koble en "hvilkensomhelst standard fiberkonverter" i den andre enden?

6. Good times?

 

Hvor havner jeg på bærtur?

Lenke til kommentar

Historisk ble ofte multimodus brukt internt i hus opp til et par hunder meter, mens singelmodus ble det som ble brukt utendørs mellom byggninger. Dette hadde med pris på kabel og nettverkselektronikk. I dag er prisforskjellen ikke lenger noe å bry seg om. Har kunder som stort sett nå velger singelmodus for nye anlegg, men det brukes noe multimodus ved utvidelser for å unngå alt for mye blanning.

 

OM graden har som du sier noe med kvaliteten å gjøre. OM er for multimode fiber. På samme måte har man også OS for singelmodus.

 

Terminering gjøres i dag enten direkte med for eksempel AMP lightcrimp. https://www.youtube.com/watch?v=aog2jwDX7DU

eller via sveising mot pigtails. AMP sitt system er relativt billigt og enkelt for noen skjøter.

 

Fiberkontakter som brukes i dag er stort sett SC eller LC. Søk på google for bilder av kontaktene. På mindre anlegg er SC og foretrekke. LC er mindre så smart å bruke i større datahaller ol.

 

Switcher for SFP moduler kan være noe kresen på hvilke moduler den støtter. Vet av erfaring at HP sine switcher kan være noe kresen. Tror også Cisco kan være lit kresen. Usikker på om SFP moduler er kresen på fiberkonvertere de snakker med.

Endret av Big_JT
Lenke til kommentar

Switcher for SFP moduler kan være noe kresen på hvilke moduler den støtter. Vet av erfaring at HP sine switcher kan være noe kresen. Tror også Cisco kan være lit kresen. Usikker på om SFP moduler er kresen på fiberkonvertere de snakker med.

 

En del switcher er låt til å kjøpe SFP moduler fra spesifikke leverandører, men det finnes tredjepartsleverandører som koder SFP-ene slik at switchen tror den er godkjent. En del switcher kan og konfigureres til å godta ukjente moduler (bl. annet nyere cisco switcher).

 

Fiberkonvertere snakker fint med SFP-er, så sant det i begge ender sendes/mottar på matchende bølgelengder og at dataene er modulert likt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...