Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Forskjellen på autoritær og autoritet?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Autoritet er en slags flertallsform for de autoritære...  Gjerne brukt om en gruppe eller lignende ifølge min språkforståelse... Men delvis enig i det Windog skriver...

 

Autoritet er eksempelvis regjeringen.. Mens en politiker er Autoritær.... Er man autoriær er man handlingskraftig og dyktig...  Har man autoriotet er man kanskje mer mektig og lov til å gjøre noe..

 

Noe i den banen tenker jeg...

Lenke til kommentar

De to ordene har lite med hverandre å gjøre når det gjelder betydning. Felles er kanskje det at både en autoritær person og en person med autoritet øver sterk innflytelse over andre. Men tillit har en først og fremst til en person med autoritet. Det er en person som en stoler på, fordi vedkommende har kompetanse, god dømmekraft og lignende. Finn-Erik Vinje er en autoritet/har autoritet når det gjelder språkspørsmål, men han er neppe autoritær. En autoritær person krever lydighet og ser ned på andre. Ofte brukes direkte eller indirekte trusler for å kontrollere andre mennesker. En autoritær person kan også ha autoritet, men ikke nødvendigvis. 

 

I korthet:

En autoritær person krever lydighet og respekt (ofte gjennom bruk av trusler).

En person med autoritet krever ikke lydighet og respekt, men folk velger å høre på vedkommende fordi de forstår at han/hun har kunnskap eller god dømmekraft. 

Endret av ærligøs
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...