Gå til innhold

Hjelp til selvangivelse


Anbefalte innlegg

Hei, det er første gang jeg har fått en selvangivelse, da jeg ikke har hatt jobb før i fjor. Jeg trenger derfor litt hjelp da det er ting jeg ikke vet helt er, og står fortsatt fast etter å ha prøvd å søke på nett. Det er også andre ting jeg ikke forstår hvorfor er som de er.

 

PS. Flytt gjerne tråden hvis den hører til et annet sted bedre.

 

Det står at jeg har et minstefradrag egen inntekt på -35 622kr. Jeg skattet 30%, og hvis jeg trekker fra 30% av lønnen min, har jeg derfor ikke skattet like mye som det i det hele tatt. Hvorfor står det da dette? Jeg skattet for ca 25 000kr.

 

Det står at jeg har renter/innskydd på nærmere 30 000kr, hva vil dette si? Det skal da sies at jeg har fylt opp BSUen min maks.

 

Problemet nå er "spesifikasjon av reisefradag". Hva vil dette si? Hva skal jeg fylle inn her? Det er 3 punkter.. 

Det står også at min egenandel er -16 000kr. Betyr det at jeg må betale dem 16 000kr?

 

Det står også at jeg har en innteksskatt til staten på da ca 50 000kr (jeg tjente jo mye mer enn det) Betyr det at jeg mister penger? 

Det står på trygdeavgift at jeg har lønn mv (9.2%). Betyr det min egentlig skattetrekkprosent?

 

For hvis jeg regner ut denne 9.2% av min totale lønn, og tar og trekker fra den summen med det jeg trekket for mye (altså 30%), så ender jeg opp med et høyere tall enn på "forskuddstrekk".

Hva er "foreløpig beregnet skatt og avgift etter skattefradrag"?

Hva er "foreløpig beregnet skatt til gode (uten renter)"?

 

Hvor ser jeg hva jeg skal få tilbake på skatten? Jeg hadde som sagt også fylt BSU med 25 000kr, det står at jeg har en skatt på 5000kr på dette. Dette regner jeg med er min skattelette. Men det synes ikke på det jeg skal få tilbake i skatt.

 

La oss si at jeg har skattet 10 000kr for mye, og har en skattelette på 5000kr takket være BSU. Da skal jeg i teorien få tilbake 15 000kr, stemmer det?

 

Jeg takker for alle svar!



Anonymous poster hash: 195cb...115
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For å ta det enkleste:

 

"Foreløpig beregnet skatt til gode (uten renter)" <-- Dette er det Skatteetaten har regnet ut at du skal ha tilbakebetalt, ut fra de opplysninger de har fått fra arbeidsgivere, bank, osv.

"Foreløpig beregnet skatt og avgift etter skattefradrag" <-- Dette er det beløpet du skulle ha betalt i skatt i 2015, ut fra hva du har fått i lønn, renter, formue, og slikt. (Forskuddstrekk - dette beløpet = skatt til gode. Alternativt skyldig skatt, dersom du ender opp med negativt beløp. Det har du tydeligvis ikke gjort)

Lenke til kommentar

 

"Foreløpig beregnet skatt og avgift etter skattefradrag" <-- Dette er det beløpet du skulle ha betalt i skatt i 2015, ut fra hva du har fått i lønn, renter, formue, og slikt. 

 

Hos meg så er dette beløpet 2000kr. Jeg skattet for ca 25 000kr. 

Noe som betyr at jeg da burde ha fått tilbake 23 000?

 

Jeg skjønte ikke noe særlig nå.

 

Mens som du sier, "føreløpig bergent skatt til gode (uten renter)" er det jeg skal ha tilbakebetalt, men hos meg står det at jeg skal få tilbake 15 000kr. Det er vel feil?

 

FYI jeg er op. Jeg forstår ikke hvorfor jeg startet tråden som anonym, det var feil.

Endret av heipameg
Lenke til kommentar

Problemet nå er "spesifikasjon av reisefradag". Hva vil dette si? Hva skal jeg fylle inn her? Det er 3 punkter.. 

Det står også at min egenandel er -16 000kr. Betyr det at jeg må betale dem 16 000kr?

 

 

 

Du får først skattefradrag for reisekostnader ETTER at 16.000 er oversteget. Ikke før..

 

:)

Lenke til kommentar

 

Problemet nå er "spesifikasjon av reisefradag". Hva vil dette si? Hva skal jeg fylle inn her? Det er 3 punkter.. 

Det står også at min egenandel er -16 000kr. Betyr det at jeg må betale dem 16 000kr?

 

 

 

Du får først skattefradrag for reisekostnader ETTER at 16.000 er oversteget. Ikke før..

 

:)

 

 

Så jeg bør bare se vekk i fra dette? Jeg betaler vel bare vanlig månedskort for kollektiv trafikk. Men jeg bare bekymrer meg over -16 000kr... Jeg skylder dem ikke noe, det blir ikke trukket fra noe fra meg?

Lenke til kommentar

Med lønnsinntekt på ca 83000 og maks BSU-innbetaling skal du i utgangspunktet ikke betale mer enn knappe 2000 kroner i skatt, hvis dette oppsummerte hele din økonomiske situasjon. Onkel stat vil altså ha det til at du skal ut med 10000 kroner (de 25000 du opprinnelig ble trukket, minus de 15000 det nå er lagt opp til at du får tilbake).

 

Mye kan være med på å forklare forskjellen, og formodentlig vil du kunne se tegn til dette på papirene du har fått. Kjenner du igjen lønnstallene som står der? Er det f.eks. utbetalt feriepenger fra et tidligere år? Antar det ikke er snakk om allverden av formue, men noen kroner i renteinntekt har du kanskje hatt?

 

Du betaler ikke skatt før inntekten overstiger minstefradraget. Skattbar inntekt = total inntekt - fradrag.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Så la oss si at jeg skattet akkurat riktig, altså at jeg kun skattet for 7000kr, uten BSU og altså da ikke skattet for 25 000kr, betyr det at jeg av min inntekt måtte ha betalt staten 3000kr ekstra også?

 

Jeg har ikke noe utbetalt feriepenger fra tidligere år, da jeg ikke jobbet før i fjor. Dette er derfor min første selvangivelse.

 

"3.1.1/4.1.1 Renter /innskudd i (min bank)" står det at jeg har formue/gjeld på ca 30 000kr. Jeg regner vel med 25 000kr er BSU og 5000kr er det jeg har i kontant? Det står derimot at mitt "inntekt/fradrag" er på 30kr.

 

Ellers så har jeg drøye 50 000kr i gjeld (lån) fra lånekassen.

Lenke til kommentar

Foreløpig beregnet skatt betyr at det ikke er skrevet i stein. Skatteoppgjøret vil vise den riktige summen, det er ikke alltid selvangivelsen er helt 100%.

 

 

 

Så et spørsmål fra meg selv. På selvangivelsen står det alltid  betalt skatt og tilgode (selvfølgelig). Jeg la inn en søknad for lav skatteevne, som i praksis gjør at jeg får 0% skatt, i 2013 (tror jeg) og på selvangivelsen 2014 og 2015 så sto det, "betalt X, tilgode ca 10% av X". Jeg fikk merket lav skatteevne på skatteoppgjøret og fikk igjen hele X da det kom, Juni er det vel.

 

Så til spørsmålet; Tar de ikke med slike søknader på selvangivelsen vanligvis, men legger den først inn i skatteoppgjøret? Jeg har ikke sendt inn søknaden annet enn i 2013 og fått 0% skatt i 2014 og 2015 også. De lagrer altså søknaden og baker det inn i skatteoppgjøret?

 

Jeg har vel svart meg selv, men det er litt rart synes jeg. Kan vel egentlig spørre hva som ikke tas med i den foreløpige beregningen og hva som går automatisk mellom selvangivelse og skatteoppgjør. Er det vanlig at lav skateevne-søknader blir "lagret"?

 

Beklager hvis det var ufint av meg å slenge inn mitt eget spørsmål her.

 

 



Anonymous poster hash: e0b93...a69
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...