Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

[Løst] Switch eller router?


Anbefalte innlegg

Har lest mye greier på nett om at switch ikke kan ha flere enheter på nett på en gang pga noe DHCP mangel og dermed konflikt i IP adresser, men andre steder er switcher benyttet i eksempler på å styre flere enheter på nett og jeg blir litt forvirret av dette.

 

Jeg er leieboer i et hus hvor jeg tidligere hadde modem og router nede hos meg så det var ingen problem, men sammen med oppgradering til fiber ble "hjemmesentralen" (modemet) installert oppe hos huseier med router og dermed en ledning sendt ned til meg derfra.

 

http://i.imgur.com/F25WZVw.png

 

Spørsmålene mine er:

 

- Ettersom nettet allerede går igjennom en router, er det dumt at jeg har en router til nede hos meg? Kan dette påvirke nettet negativt?

 

- Hva må en switch kunne for å ha flere enheter på nett samtidig, eller vil alle fungere?

 

- Om min Chromecast og bærbare er koblet til routeren oppe hos huseier (Wifi naturligvis), og jeg bruker en switch nede, vil da de kablete enhetene jeg bruker bak switchen klare å sende informasjon opp til Chromecast-enheten og de andre bærbare? 

 

 

 

I korte trekk, er det optimalt å fortsette å bruke routeren jeg har, eller vil en switch og wifi fra oppe være et bedre valg?

Endret av seppo-
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I tegningen din: Switch. Forvirringen din har nok opphav i de som spør om man kan ha den rett etter rent modem og koble til flere routere bak den. Da er ikke switxhen koblet til ditt lokale nett, men internett. Ligger mer bak dette dog.

 

Flere routere etter hverandre kan påvirke nettet ditt negativt. Det kalles dobbelt NAT. Konflikterende konfigurasjon kan komme i tillegg.

 

En switch må kunne switche, være deg selv, for å kunne koble sammen flere enheter. Plug and play.

 

Om du kobler din chromechast til huseiers wifi, og dermed deres nett vil du ikke uten videre få kontakt med enheter på ditt nett.

 

 

Korte trekk. Dropp routeren din og kun ha en egen switch. Så lenge du er komfortabel med å dele nett med huseier då er det det enkleste.

En router, ett nett, null problemer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Enig med Chris93, så sant du faktisk har god nok trådløs dekning fra huseiers trådløse router, og får tilgang til denne. Hvis ikke kan du for eksempel bruke en switch, og plugge et trådløst aksesspunkt (eller en router satt opp som aksesspunkt) i switchen.

 

Svakheten i oppsettet er at du er avhengig av tilgang til huseiers router for å forwarde porter (eller at huseier gjør det for deg). Dette kan omgås ved at huseier setter opp en DMZ for deg på sin router, og du har en egen router nede (ikke switch).

 

Det finnes også noen hjemmesentraler (Canal Digital CPE, Altibox?) som kan gi ut flere (men likevel et begrenset antall) IP'er. Da kan du ha en kabel direkte fra hjemmesentralen og ned til en router hos deg, og dere vil sitte på helt adskilte nett.

 

Til slutt er det kanskje en fordel å ha en eller annen form for båndbreddebegrensning/traffic shaping et sted i nettverket, så ikke du eller huseier kjører hele nettet i senk med P2P-trafikk eller noe annet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Setter pris på svarene fra begge to :)

Vi sitter på Alitbox fiberbredbånd, så om det er 2 utganger på hjemmesentralen, så høres det egentlig best ut. Ellers blir det kjøp av switch og wifi fra routeren oppe. Er rimelig sikker på at huseier ikke er storbruker av internet og med fiberlinje skal ikke det være store problemet heller.

 

Takk for svarene!!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...