Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Svetter for mye


T Å

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

Dersom du svetter unormalt mye eller lite, kan det en sjelden gang skyldes sykdom eller noe annet galt i kroppen, men den vanligste forklaringen er naturlige variasjoner i kroppstemperatur.

 

 

 

Årsaker til økt svette
 

Den vanligste forklaringen er normal økt svette, men i enkelte tilfeller kan også ubalanse eller sykdom være forklaringen

  • Arv
    • Dette gjelder særlig de som er plaget med mye svetting i hendene og under beina.
  • Matvarer og drikke
    • Enkelte matvarer og drikke som koffein og alkohol kan øke svetteutskillelsen, det samme kan sterkt krydret mat.
  • Medisiner
    • Overdosering av enkelte medisiner som paracetamol kan gi økt svetting. Noen medisiner som brukes i psykiatrien (antipsykotika), samt morfin, kan også øke svetteutskillelsen.
  • Hormonforstyrrelser
    • En rekke av disse kan forårsake økt svetting.
    • For mye insulin
      • Gir lavt blodsukker. Dette forekommer først og fremst hos personer med diabetes, og da vanligvis etter inntak av medisiner eller insulin i for høye doser. Enkelte kirurgiske inngrep i magesekk eller tarm kan også være skyld i lavt blodsukker, og i noen svært sjeldne tilfeller kan kroppen produsere for mye av hormonet insulin med påfølgende lavt blodsukker. Tegn på lavt blodsukker er svetting, skjelvinger, følelse av svakhet, sultfølelse, svimmelhet og kvalme.
    • For mye av stoffskiftehormonet thyroxin
      • Enten som følge av at kroppen produserer for mye (hypertyreose eller ved betennelse i skjoldbruskkjertelen), eller at dosen thyroxin du benytter mot lavt stoffskifte er for høy. Vanlige symptomer på for høyt stoffskifte er vekttap, hurtig og ofte ujevne hjerteslag/puls, nervøsitet, økt følsomhet for varme og økt svetting.
    • For lite testosteron (hos menn)
      • Kan gi mer svetting enn vanlig.
    • Kvinner i overgangsalderen
      • Er ofte plaget med varmetokter og økt svetting, noe som skyldes et fall i østrogennivået.
  • Feber
    • Bakterielle og virale infeksjoner kan gi feber. Dette kan være alt fra en lett forkjølelse og til alvorlige infeksjoner. Det er ikke uvanlig å svette mye når feberen går ned og er i ferd med å slippe taket. Feberen er unormalt høy kroppstemperatur, og svettingen er kroppens måte å prøve å senke temperaturen på.
  • Tuberkulose
    • En tilstand som er blitt vanligere her i Norge de siste årene som følge av økt innvandring fra områder hvor sykdommen er vanligere enn i Norge. Denne bakterieinfeksjonen forårsaker vanligvis hoste, lett feber og nattesvette.
  • Hjerteinfarkt
    • Tilstanden skyldes for lite næring og oksygen til hjertet. Symptomene er oftest trykkende smerte i brystet, kortpustethet og intens svetting. Ved slike symptom bør du kontakte lege hurtigst mulig.
  • Malaria
    • Dette er en infeksjon som nordmenn i likhet med andre kan få når vi er ute og reiser i malariabefengte land. Smitten spres gjennom myggstikk, og plagene gjennomgår ofte en syklus som varer i to til tre døgn. Syklusen består av oppstart med feber, frostrier, hodepine, oppkast og kvalme. Deretter faller kroppstemperaturen med påfølgende stor svetting. Så følger eventuelt en ny syklus.
  • Kreft

 

 

 

 

Hva kan du gjøre selv?
 

Det finnes en rekke tiltak du kan gjøre selv for å redusere svetting og kroppslukt:

  • Daglige bad/dusj. Dette begrenser bakteriemengden på huden din, og du kan på den måten hindre kroppslukt.
  • Tørk bena godt etter bad. Mikroorganismer trives godt i våte, varme miljø, som mellom tærene dine. Fotpulver som du får kjøpt reseptfritt, kan også hjelpe.
  • Velg sokker og sko laget av naturlige materialer. En del syntetiske materialer lar ikke beina dine puste nok, og det kan forverre både svette og lukt. En del sokker er også bedre enn andre til å absorbere svette, dette gjelder f.eks. visse typer sportssokker.
  • Dersom du er plaget med fotsvette, bør du veksle mellom å bruke ulike sko - ikke bruk samme par sko to dager på rad - da skoene ofte ikke rekker å tørke inn over natten.
  • Bytt sokker ofte. Kvinner kan prøve strømpebukser med bomullssåler.
  • Luft beina dine når du kan, gå gjerne barfot.
  • Syntetiske plagg kan også hindre huden din i å puste og øker dermed svetten. En del sportsplagg er effektive i å absorbere svette.
  • Bruk antiperspirant på hender og føtter om natten. Prøv gjerne en antiperspirant uten parfyme.
  • Prøv teknikker for å slappe av - eks. yoga, meditasjon, biofeedback - da stress kan øke svetteproduksjonen.
  • En del mat og drikke kan virke inn på både svetting og kroppslukt. Du kan prøve å kutte ut koffeinholdige drikker og sterktluktende mat med løk og hvitløk.

 

 

 

 

Når bør du søke lege?
 

Dersom du plutselig merker en markant forandring i svettingen din, eller opplever nattesvette uten noen opplagt grunn, kan det være fornuftig å kontakte legen din. Kaldsvetting er også tegn på alvorlig sykdom, angst eller smerte, og særlig om du opplever dette i kombinasjon med andre symptomer, bør lege vurdere deg.

Forandringer i kroppslukt kan også skyldes medisinske tilstander. En ubehagelig lukt kan for eksempel skyldes diabetes, mens amoniakk-lukt knyttes til lever-/nyresykdom. Det eksisterer også en tilstand som heter fiskeodør syndrom, hvor forstyrrelser i stoffskiftet ditt får det til å lukte (råtten) fisk av svette og utåndingsluft. Dette er en uvanlig tilstand som hos noen kan holdes i sjakk med kostråd.

Selv om det ikke er sykdom som er skyld i svetteplagene dine, kan det være verdifullt å diskutere problemet med legen. Kanskje dere sammen kan komme fram til en bedre måte å takle problemet på.

 

 

 

 

Behandling
 

Dersom det finnes noe underliggende problem som forårsaker svettingen, er selvfølgelig det beste om du kan rette på det, slik at svettemønsteret ditt normaliserer seg. Hos noen kan løsningen på svetteproblemet være enkelt. Vanlig antiperspirant som du får kjøpt på butikken, inneholder aluminiumsalter som blokkerer svettekjertlene dine. På den måten hindres mye av svetten å nå ut på huden din. Det er ikke farlig å bruke antiperspirant også på hender og føtter i tillegg til under armene. Vanlig deodorant blokkerer ikke svetten, men den tilfører en annen duft og gjør huden din litt surere, og dermed mindre attraktiv for bakteriene som skaper svettelukten.

I noen tilfeller forårsaker antiperspiranter irritasjon eller kontakteksem (rød, kløende og hoven hud). Deodoranter er litt snillere mot huden, og de kan være en løsning dersom du ikke tåler antiperspiranter. Ulike antiperspiranter kan også ha ulik svettedempende grad. Andre mulige behandlinger for svetting omfatter:

  • Iontophorese. Her tilfører en hudpleier lav-spennings elektrisitet til det det aktuelle svetteområdet. Behandlingen er smertefri og trygg, men trolig ikke mer effektiv enn en vanlig perspirant.
  • Botox (botulinium toxin). Dette er et middel som lammer nervebanene, og som dessuten brukes til å rette ut rynker. Nervegiften kan virke på nervene som styrer svettekjertlene, og midlet kan være effektivt i å hindre svette. Det er desverre en rekke ulemper med botox-behandling. Ofte kreves flere innsprøytninger for å oppnå ønsket resultat, behandlingen kan føles smertefull, og den varer bare i noen månder før den må gjentas. Det er også viktig å vite at botox bare hindrer svettingen, midlet har ingen direkte effekt på kroppslukten.
  • Kirurgi. I sjeldne og alvorlige tilfeller kan dette være en løsning dersom problemet kun dreier seg om svetting under armhulene. Inngrepet kan enten bestå i å fjerne en del svettekjertler, eller ved å kutte de nervene som styrer svettekjertlene (sympatiske nerver). Dette var tidligere et stort inngrep, men det kan i dag gjøres ved hjelp av kikkhullskirurgi. Det er fortsatt et krevende inngrep, men arr og tilhelingstid er blitt mer akseptable enn før. Inngrepet vil stoppe svetting fra armene permanent, men du kan oppleve at svetting fra andre steder på kroppen øker.
  • Antikolinergika. Dette er en gruppe medisiner som egentlig er tiltenkt behandling av andre tilstander (Parkinsons syksom), men som kan virke inn på svettingen din, særlig hvis det er økt svette fra hele kroppen. Disse medisinene blokkerer signalstoffet acetylkolin, som er det stoffet mange nerver bruker for å sende signaler. I og med at antikolinergika medfører en generell blokkering av acetylkolin, vil det også kunne virke inn på en rekke andre funksjoner i kroppen og dermed gi bivirkninger. Noen av de vanligste bivirkningene er munntørrhet, forstoppelse, uklart syn, problemer med vannlatingen, tap av smak, svimmelhet og forvirring. I noen tilfeller kan det også gi alvorligere bivirkninger som diaré, utslett og pustevansker.

 

Tatt fra: http://nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/sykdommer/svetting-14029.html

 

Hadde oppsøkt lege hadde jeg vært deg, men her har du hvert fall litt opplysninger om hva det kan komme av.

 

Håper dette kom til nytte :)

 

Lykke til og gjerne kom med oppdateringer på om ting har forbedret/forverret seg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis svettingen kommer spesielt i sosiale sammenhenger, så vil jeg tro av min svært snevre kunnskap at du blir stressa for akkurat dette, som igjen skaper svette. Stress fører til svette, og jo mer du svetter - jo mer stresser du - jo mer svette produseres osv. I tillegg ser dette ut til å være et kompleks for deg; det vil si at du gir det veldig mye oppmerksomhet. Når man hele tiden går rundt å tenker over at man svetter, eller "nå må jeg ikke svette", så er det garantert at du kjenner noen dråper, så blir man mer stressa, og så er man i gang. 

 

Noen svetter mer enn andre, og svetting i seg selv er en normal, fysiologisk prosess som er regulert av kroppen selv, men noen ganger kan det ta overhånd og bli en kompleks. 

 

Jeg svetter selv som en gris når jeg f.eks skal ha en eksamen, helt vanvittig. Må rett hjem å vaske alt tøyet etterpå. Om jeg klarer å holde meg noenlunde rolig, så minker svetten. 

 

Nå kommer jeg bare men en påstand, eller et forslag, men dette trenger ikke være helt riktig i din situasjon, for ordens skjyld kan det være mange grunner til svetting. Dette er noe du burde ta opp med lege og få videre behandling, råd og veiledning for å få bukt med komplekset. 

Lenke til kommentar

Alle tror så lett at overdreven svetting skyldes angst, men det er ikke nødvendigvis tilfelle. 

Jeg har hatt hyperhidrose siden jeg var kanskje 13 år, alvorlig til ekstremt i håndflatene, moderat til alvorlig føtter, moderat armhuler, ellers helt normal på resten av kroppen.

 

Fikk botox mange ganger i håndflatene, av og til veldig bra effekt, andre ganger litt skuffende. Veldig dyrt. Forferdelig vondt. Jeg er ikke redd for litt smerte, nålestikk, tatoveringer etc, men fy faen, botox i fingertuppene og håndflata er helt urealistisk vondt. En gang var jeg på 16x vanlig dose beroligende piller og 8x vanlig dose paralgin forte, smerten skar rett gjennom medisintåka uansett, med en gang vi var ferdig sovnet jeg og sov bortimot et døgn... 

 

Gikk jevnlig til iontoforese i over et år, men det hadde liten-ingen effekt, så ga til slutt opp det.

 

Aluminiumklorid: Funket knall i armhuler, null effekt noe annet sted. Det eneste som skjedde var at huden ble skikkelig stygg og ekkel, "inntørket" men fortsatt svett. Usj.

 

Beroligende/angstdempende piller: Effekt i høye doser. Ikke brukbart. Funker ikke på den rette delen av nervesystemet før resten av systemet også er helt shut down. Bekrefter at min svetting ikke skyldes angst. 

 

LØSNINGEN! Ditropan! Jeg hadde egentlig resignert, landet på at det eneste jeg kunne gjøre var å punge ut for botox i håndflatene hver sjette måned, og så bare leve med føtter/armhuler som tross alt var mye mindre sjenerende. Men så fikk jeg skrevet ut Ditropan! Man må få det av hudspesialist, som må søke ettersom medikamentet ikke er å få på allmenn resept i Norge, men det går fint å få det. Og det funker så bra at jeg kan ikke tro det! Jeg har blitt 100% normalisert. Har også blitt en god del varmere på hender og føtter, som alltid var iskalde før, og det er også behagelig. Men det viktigste er at jeg er tørr. Det er helt fantastisk. Kan ikke tro at ingen fortalte meg om dette før. Nesten ti år tok det! Men nå er jeg FRISK! Halleluja! Eneste bivirkning er litt munntørrhet, men DET går bra. 

 

DITROPAN! Oxybutynin. Test det! 

 

tillegg: Ditropan er altså antikolinergisk medisin. I utgangspunktet ment for å behandle å måtte tisse for ofte, men "bivirkning" er at man slutter å svette. 

Endret av makingFaces
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Alle tror så lett at overdreven svetting skyldes angst, men det er ikke nødvendigvis tilfelle. 

Jeg har hatt hyperhidrose siden jeg var kanskje 13 år, alvorlig til ekstremt i håndflatene, moderat til alvorlig føtter, moderat armhuler, ellers helt normal på resten av kroppen.

 

Fikk botox mange ganger i håndflatene, av og til veldig bra effekt, andre ganger litt skuffende. Veldig dyrt. Forferdelig vondt. Jeg er ikke redd for litt smerte, nålestikk, tatoveringer etc, men fy faen, botox i fingertuppene og håndflata er helt urealistisk vondt. En gang var jeg på 16x vanlig dose beroligende piller og 8x vanlig dose paralgin forte, smerten skar rett gjennom medisintåka uansett, med en gang vi var ferdig sovnet jeg og sov bortimot et døgn... 

 

Gikk jevnlig til iontoforese i over et år, men det hadde liten-ingen effekt, så ga til slutt opp det.

 

Aluminiumklorid: Funket knall i armhuler, null effekt noe annet sted. Det eneste som skjedde var at huden ble skikkelig stygg og ekkel, "inntørket" men fortsatt svett. Usj.

 

Beroligende/angstdempende piller: Effekt i høye doser. Ikke brukbart. Funker ikke på den rette delen av nervesystemet før resten av systemet også er helt shut down. Bekrefter at min svetting ikke skyldes angst. 

 

LØSNINGEN! Ditropan! Jeg hadde egentlig resignert, landet på at det eneste jeg kunne gjøre var å punge ut for botox i håndflatene hver sjette måned, og så bare leve med føtter/armhuler som tross alt var mye mindre sjenerende. Men så fikk jeg skrevet ut Ditropan! Man må få det av hudspesialist, som må søke ettersom medikamentet ikke er å få på allmenn resept i Norge, men det går fint å få det. Og det funker så bra at jeg kan ikke tro det! Jeg har blitt 100% normalisert. Har også blitt en god del varmere på hender og føtter, som alltid var iskalde før, og det er også behagelig. Men det viktigste er at jeg er tørr. Det er helt fantastisk. Kan ikke tro at ingen fortalte meg om dette før. Nesten ti år tok det! Men nå er jeg FRISK! Halleluja! Eneste bivirkning er litt munntørrhet, men DET går bra. 

 

DITROPAN! Oxybutynin. Test det! 

 

tillegg: Ditropan er altså antikolinergisk medisin. I utgangspunktet ment for å behandle å måtte tisse for ofte, men "bivirkning" er at man slutter å svette. 

DET skal jeg prøve ut! Men er det slik at du aldri svetter, eller svetter du feks om du trener? 

Lenke til kommentar

Svetter selv pga angst. Er kun i sammenheng med nye mennesker eller at jeg er nervøs at jeg svetter. Hjelper veldig på å ha promille, da tenker jeg ikke på det.

 

 

Var ikke et problem tidligere, skjedd ila de to siste årene. Er i midten av 20-årene.

 

Har nesten gitt opp å fikse det, aner ikke hvem man skulle pratet med eventuelt for hjelp...



Anonymous poster hash: 3a88f...6ad
Lenke til kommentar

DET skal jeg prøve ut! Men er det slik at du aldri svetter, eller svetter du feks om du trener? 

 

 

 

 

Jeg kan fortsatt svette litt, men vil si at jeg svetter mindre over all. Vet at folk som bor i varme strøk må passe på at de ikke blir overopphetet, men legen har sagt at det normalt ikke skal være noe problem her. Men neste gang jeg skal reise til syden har jeg planer om å trappe ned på dosen. Jeg går på 10mg/døgn, 5mg hver morgen og kveld. Funker veldig bra! 

 

 

Svetter selv pga angst. Er kun i sammenheng med nye mennesker eller at jeg er nervøs at jeg svetter. Hjelper veldig på å ha promille, da tenker jeg ikke på det.

 

 

Var ikke et problem tidligere, skjedd ila de to siste årene. Er i midten av 20-årene.

 

Har nesten gitt opp å fikse det, aner ikke hvem man skulle pratet med eventuelt for hjelp...

 

Anonymous poster hash: 3a88f...6ad

 

 

Promille hjalp meg også da jeg først begynte å drikke, men det gikk over. "Hvem man skal prate med"... har du prøvd å prate med fastlegen din?! Du høres ut som du kan ha nytte av betablokkere, medisiner som demper fysiske symptomer på angst, dog ikke den faktiske angsten. 

Lenke til kommentar
  • 2 år senere...

Jeg kan fortsatt svette litt, men vil si at jeg svetter mindre over all. Vet at folk som bor i varme strøk må passe på at de ikke blir overopphetet, men legen har sagt at det normalt ikke skal være noe problem her. Men neste gang jeg skal reise til syden har jeg planer om å trappe ned på dosen. Jeg går på 10mg/døgn, 5mg hver morgen og kveld. Funker veldig bra! 

 

 

Promille hjalp meg også da jeg først begynte å drikke, men det gikk over. "Hvem man skal prate med"... har du prøvd å prate med fastlegen din?! Du høres ut som du kan ha nytte av betablokkere, medisiner som demper fysiske symptomer på angst, dog ikke den faktiske angsten. 

Sviiingammel tråd, men jeg er ikke på Kvinneguiden, så da får jeg kapre denne tråden! Jeg vet at den jeg siterer ikke har vært aktiv på flere år, men kanskje andre kan hjelpe!

 

Hvilken mengde går de som bruker Ditropan her inne på? Jeg har gått på det i 6 dager, 5mg, 1 per dag. Synes ikke det var ekstremt bra effekt kontra Egazil, men da tok jeg også 4-8 Egazil om dagen (maksdose fra lege var 4 om dagen, spesielle tilfeller, dressbruk f.eks).

 

Legen er jo såklart ganske grønn på dose, da jeg også ba om å prøve denne medisinen, så jeg gikk ut ifra at 1 om dagen var greit på 5mg.

 

Men jeg vet ikke om jeg TØR å øke til 2x5mg 1x daglig, evnt spre det ut i 1x5mg 2x daglig. Det er jo bivirkninger

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...