Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hei.

 

Jeg har endelig fått laget ferdig min første ballong hvitvin med saga gjør det selv kittet.

 

Jeg lurte på, hvor viktig er det å rense nykjøpte hvitvinsflasker fra saga med ballongrens før jeg heller hvitvinen oppi? Vil eventuelt hvitvinen bli ødelagt dersom jeg kun skyller med vann?

 

Dersom det skulle være viktig å rense med ballongrens, har noen en teknikk jeg kan bruke så det går litt raskere?? Ser for meg at det tar voldsomt lang tid dersom jeg skal være veldig nøye på en og en flaske..

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Grunnen til at du skal bruke reine flasker er at det kan gå villgjær i vinen som gjer at den smaker surt, i tillegg til at det då vil danne seg gjærrestar i vinen. Dette gjeld i utgangspunktet alt som er i kontakt med vinen.

 

Ballongrens eller andre desinfeksjonsmiddler er den enklaste måten å reingjere utstyret på, men du kan også desinfisere på andre måtar. Har du stor nok kjele så kan du f.eks koke flaskene, du kan også legge flaskene i steikovnen på ca 150 grader i 15 min, men vær obs på at dersom flaskene ikkje her heilt reine før du har dei i ovnen så kan du risikere at eventuelle restar av andre ting brenner seg fast. Men det blir heilt sterilt så lenge alt er brent.

Du kan også rense flaskene ved å legge dei i klorblanding eller liknande kjemiske løysningar, men då er det veldig viktig å være nøye med å skylle flaskene mange ganger slik at du får vekk alt før du heller vinen på flaskene.

 

Oppbevarer du flaskene mørkt og kjølig så er sannsynlegheita langt lavare for at vinen blir dårlig sidan bakteriane då bruker lenger tid på å formere seg.

 

 

Så eg vil anbefale at du følger bruksanvisninga og renser flaskene, men vanligvis vil det gå heilt fint å berre helle vinen på tomme brusflasker også, i alle fall dersom du ikkje skal lagre vinen og behandler den som ferskvare.

Med mindre du planlegger storkalas på fredag der du veit at all vinen blir drukket opp så er det greit å tappe vinen over på heilt reine flasker. Då toler vinen å bli satt i boda ei stund også dersom du får flasker til overs.

Lenke til kommentar

Grunnen til at du skal bruke reine flasker er at det kan gå villgjær i vinen som gjer at den smaker surt, i tillegg til at det då vil danne seg gjærrestar i vinen. Dette gjeld i utgangspunktet alt som er i kontakt med vinen.

 

Ballongrens eller andre desinfeksjonsmiddler er den enklaste måten å reingjere utstyret på, men du kan også desinfisere på andre måtar. Har du stor nok kjele så kan du f.eks koke flaskene, du kan også legge flaskene i steikovnen på ca 150 grader i 15 min, men vær obs på at dersom flaskene ikkje her heilt reine før du har dei i ovnen så kan du risikere at eventuelle restar av andre ting brenner seg fast. Men det blir heilt sterilt så lenge alt er brent.

Du kan også rense flaskene ved å legge dei i klorblanding eller liknande kjemiske løysningar, men då er det veldig viktig å være nøye med å skylle flaskene mange ganger slik at du får vekk alt før du heller vinen på flaskene.

 

Oppbevarer du flaskene mørkt og kjølig så er sannsynlegheita langt lavare for at vinen blir dårlig sidan bakteriane då bruker lenger tid på å formere seg.

 

 

Så eg vil anbefale at du følger bruksanvisninga og renser flaskene, men vanligvis vil det gå heilt fint å berre helle vinen på tomme brusflasker også, i alle fall dersom du ikkje skal lagre vinen og behandler den som ferskvare.

Med mindre du planlegger storkalas på fredag der du veit at all vinen blir drukket opp så er det greit å tappe vinen over på heilt reine flasker. Då toler vinen å bli satt i boda ei stund også dersom du får flasker til overs.

Takk for raskt svar! 

 

Men kan jeg for eksempel bare la vinen stå på ballongen og heller ta litt og litt fra den? Den har jo vært renset godt med ballongrens før jeg heldte vinen oppi, så vinen kan vel ikke ta skade av det? :)

Lenke til kommentar

Dersom du drikk vinen fort så går det greit, men det er ikkje til å anbefale.

 

For det fyrste blir vinen ståande i ein vinballong der gjærrestane/botnfallet ligg i botnen av ballongen. Dette gjer at vinen kan ta litt gjærsmak etterkvart. I tillegg vil botnfallet bli vrimla opp kvar gong du auser ut av vinballongen, noke som gjer at du får ut mindre klar vin utan små gjærrestar. Vinballongen bør tømmast med hevert slik at ein i minst mulig grad skvulper i vinen.

 

Ein anna ulempe med å la vinen stå i vinballongen er at den har stor kontaktflate med luft, dette bidrar også til dårligare holdbarheit. For best mulig oppbevaring bør vinen fyllast på flasker slik at det blir minst mulig luft igjen inne i flaska etter korking.

 

 

Dersom du vil lagre vinen på vinballong så bør du tappe den over med hevert på ein ny og rein vinballong (som er utan gjærrestar), men då er nesten like lett å berre reingjere noken flasker.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...