Gå til innhold

Koble USB hdd til router uten USB?


Sissel B

Anbefalte innlegg

Jeg har ett hjemmenettverk bestående av en Asus router inne i huset med en D-link NAS koblet til. Denne NASen har 2 hdd koblet til. Det har også selve routeren. Pluss at jeg har interne hdd i NASen. NASen har ene hdd til sikkerhetskopier av bilder. Den andre brukes som en slags media server med litt filmer og musikk og slikt. Den ene usb-harddisken koblet til denne har sikkerhetskopi av denne mediarserveren.

 

 

Altså:

Router:
- USB HDD1 og USB HDD2 med Bilder

 

NAS:

- Intern HDD1 Bilder

- Intern HDD2 Media server

 

- Ekstern USB HDD1 Bilder

- Ekstern USB HDD2 Media server kopi

 

Til routeren er det og koblet en nettverkskabel ut til Annekset.  I dette annekset står det en D-link Dir 655 router som gir trådløst nett til nettbrett, mobiler og stasjonære pcer der.

I tilfelle brann og slike ting kunne jeg tenkt meg og tatt en av USB harddiskene mine og koblet til routeren i annekset. Slik at jeg kunne sikkerhetskopiert litt over nettet og sluppet og flyttet den manuelt ut og inn for hver gang for eksempel. USB-porten på D-Link routeren får jeg til å bruke til dette formålet. Er det mulig å koble en vanlig ekstern USB hdd til en av nettverksportene via ett adapter? Vil dette fungere greit?

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tror nok den adapteren du ser på der er beregnet på å kople usb modem til en router. Jeg tviler sterkt på at routeren vil skjønne mye om du kopler en usb harddisk til med en slik adapter.

 

Men jeg skjønner heller ikke helt problemstillingen? Om det er en usb port som du bruker til HDD på ruteren, men du ønsker kople til en HDD til. Kan du ikke bare putte en usb hub i ruteren og kople harddiskene i hub'en? Bare pass på at det er nok strøm i hub'en om den skal drive diskene (2,5" f.eks).

 

Ellers ser det ut som du er godt i gang med å sikre de digitale verdiene. Du har sørget for redundans i tilfelle HW feil, og ideen om å flytte fysisk i tilfelle brann er også bra. Nå finnes det jo brannsikre safer med usb tilkopling da. Man kopler en usb HDD inni safen og kopler safen til usb som en ekstern hdd. Men skal du være så sikker som mulig har du tilsynelatende ikke sikret deg mot tyveri. Da er det bare en type backup som gjelder og det er "off site", for de fleste vil det være cloud basert, som "one drive" eller "google drive" etc. Tror et av bildeprogrammene faktisk tilbyr "uendelig" kapasitet så lenge det er snakk om bilder. Er vel noe samarbeid mellom Jotta og Elkjop/Lefdal også nå nettopp?

Endret av Hårek
Fjernet overflødig sitering
Lenke til kommentar

Jeg har to routere. Den ene en Asus RT-N66U inni huset fungerer det å koble USB harddisker direkte på. Den andre, en D-LInk DIR 655 står i annekset. Denne har en USB-port, men denne får jeg ikke til å koble harddisker og få tilgang til harddisk på.

Endret av Hårek
Fjernet overflødig sitering
Lenke til kommentar

USB-porten på D-Link routeren får jeg til å bruke til dette formålet. 

 

Ah, da skulle det kanskje stått "får jeg ikke til å bruke til dette formålet."? :)

 

Det ser ikke ut som den routeren skal kunne brukes til det formålet uansett. Men det går jo an å google litt, kanskje noe som kan hjelpe? Et alternativ kan også være å se etter en custom FW til routeren som gir mer funksjonalitet?

 

Men som sagt; ingenting av dette vil hjelpe mot tyveri. Så en cloud basert backup bør også være interessant for deg å se på. Da vil du jo ikke trenge en disk tilkoplet i annekset heller?

Lenke til kommentar

Ja det var jo ett viktig ord å glemme av å skrive :confused:

En kopi ute i annekset ønsker jeg uansett å ha.

Ett alternativ kan jo være å flytte NASen til routeren i Annekset i stedet. Routeren inne i huset har jo allikevel 2 usb-porter som jeg kan koble noen harddisker til. Men jeg heller kanskje mer imot å "oppgradere" routeren i annekset til en Asus router av litt enklere utgave enn RT-N66Uen jeg har inne i huset. En med USB-port da selvfølgelig. Liker nemlig veldig godt admin grensesnittet på Asusen. Syns den er mye mer oversiktlig og enkel å gjøre ting med en D-linken :)Denne for eksempel.

Endret av Hårek
Fjernet overflødig sitering
Lenke til kommentar

Ser at jeg kan få Asus RT-AC52U til en bra pris. Nå er det en stund siden jeg satte opp nettverket slik som det er nå, og det har fungert ganske bra hele tiden. Men den routeren jeg kjøper må settes opp som ett aksesspunkt ikke sant? (Har glemt hvordan jeg gjorde det med D-linken) Den skal jo kobles til hovedrouteren via kabel og gi trådløst nett i annekset. Samtidig skal jeg koble en USB-harddisk på den. Med denne vil det kanskje også fungere å bruke gjestenettverk der ute? I og med at den sikkert kommuniserer med hovedrouteren av samme merke?

Lenke til kommentar

Såvidt jeg husker så er det punktet som er koplet til Internett som er "Aksess punktet". Den enheten som gjør den jobben er den enheten som skal ha DHCP serveren aktivert. Du vil ikke ha to enheter som deler ut IP adresser i nettverket. Da må nesten den andre enheten i annekset stå i "bridge mode". På ruteren du linker til så ser det ut som den heter "Range extender mode". En ting du bør tenke på er at ethernet portene på den ruteren bare støtter 100Mb. Jeg innbiller meg RT-N66U har støtte for 1000Mb, det vil gjøre at kopiering av filer inn til, og fra anekset, vil gå mye tregere enn nødvendig. Her er en liste over Asus rutere med Gb støtte. Dette kan kanskje være en like grei anledning til å oppgradere aksesspunktet ditt, og flytte det inn i annekset i stedet?

 

Edit: Mange som glemmer at de kan få bra tilbud hos Komplett.no om de er altiboks kunder

Endret av Gabri3L
Lenke til kommentar

Hovedruteren er såpass ny at den ser jeg ikke nødvendigheten med å oppgradere enda. Router nr 2 skal jeg slå av DHCP på ja. D-linken har jeg vel nå satt opp med fast IP-adresse.
Men vil hastigheten på Ethernet-porten ha noe å si for meg så lenge jeg ikke kobler til med kabel?

Jeg bruker min Laptop trådøst med SyncToy for å sikkerhetskopiere bilder fra denne laptopen og til harddisk og videre til de andre harddiskene. Prøver å gjøre det ofte i stedet. Vil jeg få  så bra hastighet trådløst fra Laptop til hovedrouter at "transporten videre" via router og kabel til router nr 2 via kabel vil være noe flaskehals? (Nå føler jeg at jeg beveger meg ett stykke utover min egen forståelse av nettverk :confused:  :rofl: )

Lenke til kommentar

Jeg ramler litt av, jeg kjenner ikke programmet du bruker. Men det jeg kan si er at både Asus'en og D-Link'en du bruker i dag har 1000Mb LAN porter. Det vil si at om du bytter ut D-Link'en med en Asus router som bare har 100Mb så kutter du den maksimale teoretiske oppnåelige hastigheten mellom ruterene med 90%. Om du skal ta backup av 10 bilder på 2Mpixler så merker du ikke mye til det, altså om det tar 5 sekunder eller 50 sekunder. Men mange og store filer som tar rundt 10 ganger lengre tid å flytte fra hovedruteren gjennom kabel til ruteren i annekset enn det gjør i dag, det tror jeg nok du merker ja. Jeg skjønner det er fristende å bytte til et greiere bruker interface, men D-Link'en gjør ihvertfall jobben den skal på et område.

 

Om du snakker om å kutte kabelen mellom ruterene og kople dem sammen trådløst så tør jeg påstå at det skal veldig godt gjøres å få liknende hastighet av kablet. Det skal ikke rare hindringen eller forstyrrelsen til før hastigheten går rett sør.

 

Jeg vil anbefale å gjøre litt research på ruteren du eventuelt velger uansett. Som at den faktisk støtter de funksjonene du ønsker, og eventuelt at den har usb3.0 port til HDD for eksempel. Som du så på listen over rutere med 1000Mb LAN porter så trenger det kanskje ikke bli så fryktelig dyrt likevel.

 

På den annen side så har du jo alt du trenger allerede, for å flytte NAS til annekset...

Endret av Gabri3L
Lenke til kommentar

Det er nok kunnskapen min som er litt manglende her, så det gjør ting litt mer forvirrende enn det kanskje burde.

Jeg skjønner nok ikke helt hvordan kommunikasjonen mellom router og pcer foregår.

 

Min laptop pc i stua (inne i huset) som jeg legger alt inn på før det kopieres videre, kommuniserer jo trådløst med routeren.  Det jeg funderte på om kommunikasjonen gikk fortere mellom pc og router enn den ville gjøre mellom router og router, slik at det var routeren på andre siden som ville bli flaskehalsen og ikke den trådløse kommunikasjonen med min Laptop og hovedrouter før man kom så langt?

 

Klarer ikke å finne noe info om det interne trådløse nettverkskortet i laptopen min som heter Realtek RTL8723BE som gjør at jeg blir noe klokere på hvilke hastigheter jeg kan oppnå mellom hovedrouter og Laptop trådløst heller. Synes nettverksteori er ytterst forvirrende med alle betegnelse på hastighet trådløst og kablet osv osv.

Lenke til kommentar

Altså, om du har 1000Mb/s eller 1Gb/s som det også heter, mellom ruterene. Så måtte du jo hatt like stor hastighet fra laptop til ruter trådløst for å matche det. Det er det ikke mange som har, selv om det er mulig å få til med dyrere utstyr. Om du går til "properties" eller "egenskaper" som det heter på norsk for nettverkskortet i laptoppen så skal det komme frem en plass der det står "Speed" eller "hastighet". Så om du leter litt skal det være mulig å finne ut av. Men når det er sagt, så har jeg 1Gb/s fra min maskin til et nettverks adapter som sender trafikk over strømnettet. Så jeg har 1Gb/s mellom maskin og adapter. Men fra adapteret og frem til ruter så får jeg bare rundt 100Mb/s på grunn av avstand og forstyrrelser. Så oppgitt hastighet til  adapteret/nettverkskortet er ikke nødvendigvis det samme som reell hastighet.

 

Slik jeg forstår din situasjon vil du nå flytte NAS'et ut på annekset. Så du vil få en HDD som vi kan kalle "backup1" i usb port på hovedruteren. Og en HDD i NAS'et som vi kan kalle "backup2" tilkoplet den brokoplede ruterens ethernet port på annekset.

 

La oss si at nettverkskortet oppgir at det er koplet til aksesspunktet med 300Mb/s, mens reell hastighet ligger rundt 150Mb/s. Når overføringen så er gjort vil du kunne gå inn i filutforskeren på maskinen og velge filene du nettopp kopierte til "backup1" og kopiere dem over til "backup2". Den kopieringen vil da gå over 1Gb/s kablet oppkopling. Reell hastighet kan være tett opp mot denne hastigheten om du har god kabel og strekket ikke er for langt. Så den overføringen vil gå mye raskere enn den første.

 

Men om du kopierer rett fra maskin til "backup1", og så gjentar det samme en gang til bare til "backup2". Så vil det gå like raskt begge gangene om du har 1Gb/s mellom ruterne. Om ruterne derimot er koplet opp med 100Mb/s så vil reell hastighet kanskje være 80-90Mb/s og da altså bortimot halvparten av hastigheten når du kopierte til "backup1".

 

Nå er det jo en mulighet for at NAS'et også bare har 100Mb/s ethernet port, da vil det ikke hjelpe mye med 1Gb/s mellom ruterne.

Lenke til kommentar

Jeg heller fortsatt mot å investere i ny router ute i annekset og koble en usb hdd til denne (og la NAS stå der den står i dag)

NASen jeg har er Zyxel NSA325 v2. Så vidt jeg ser så har den gigabit Ethernet port. Det har også Asus RT-N66U routeren som er hovedruteren min. Så vidt jeg husker brukte vi også Gigabit kabler. Så det store spørsmålet er vel hastigheten på nettverkskortet på laptopen min, som jeg ikke klarer å finne ut av. Trådløst skulle vel routeren max klare 450 MBs. Din side skriver følgende:

Trådløs ytelse

RT-N66U støtter tre datastrømmer på 150 Mbit hver og skal i teorien klare 450 Mbit. Dette er det samme som Linksys og Netgear støtter i sine toppmodeller.

I praksis er ytelsen avhengig av både omgivelser og plassering, i tillegg til ytelsen på klientene. For å få optimal ytelse trenger du en bærbar med tre antenner pluss et internt nettverkskort som støtter alle disse med full ytelse

 

 

Vil ikke også hastigheten på USB-diskene ha noe og si? Ikke alle er USB 3.0 harddisker.

Lenke til kommentar

Som sagt; jeg vil anbefale at du da går for en ruter som støtter 1Gb/s på LAN portene slik at det ikke oppstår noen flaskehals der.

 

Når du ser hastigheten variere på det trådløse nettet så ser du at det ikke er en stabil hastighet som oppgis. Det man ofte ser er at når man begynner å overføre så ramler hastigheten drastisk ned i forhold til hva som oppgis når det ikke er mye trafikk. Den oppgitte hastigheten er heller ikke oppgitt på samme måte som for kablet nett. For kablet nett så oppgis hastigheten i Full Duplex. Det vil si at du kan sende på 1Gb/s kabel, 1Gb/s til ruteren samtidig som ruteren sender 1Gb/s tilbake. på trådløst nett oppgis total trafikk. Dvs. Om du laster ned med 20Mb/s samtidig som du laster opp, så må de 20Mb/s trekkes fra totalen for å se hva reell kapasitet er ned.

 

Usb2.0 grensesnittet har en teoretisk hastighet på 480Mb/s. Men er som regel nede i 280Mb/s i praksis. Selve diskene som er i slike eldre eksterne disker er ofte tregere enn det igjen. Så det er klart det kan bli en flaskehals å kople til en usb2.0 disk. Men foreløpig ser det jo ut som den største flaskehalsen er det trådløse nettverkskortet ditt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...