Gå til innhold

Kjøp av CPU-kjøler og kabinettmod for overtrykk (støvbeskyttelse)


Anbefalte innlegg

Det jeg lurer på er kort fortalt hvordan jeg bør tilpasse kabinettet for støvbeskyttelse og god luftsirkulasjon for langvarig tung belastning. Og deretter hvilken CPU-kjøler jeg bør kjøpet til det oppsettet.

 

Spesifikasjoner:

Kabinett: Antec p193 med tilhørende slitte/bråkete vifter (3 hastigheter)

Hovedkort: Asus p7p55d (mangler platen for å tette igjen ved kontaktene)

Prosessor: i5-760

Ram: Kingston Beast 4*8GB 2133MHz

Grafikk: Radeon HD5450 (med bitteliten vifte)

Strømforsyning: Silver Power sp-ss400

Harddisk: Den minste/dårligste 3,5" SATA-disken jeg finner.

 

Intro

Som dere ser er det ingen ekstreme komponenter utenom RAM. Men den blir nok kjørt på 1333MHz om hovedkort/CPU i det hele tatt støtter 8GB-brikker. Var så godt tilbud at jeg kjøpte noe mer RAM en nødvendig.

 

Det som derimot er ekstremt er støv og temperatur hos personen som skal bruke denne PCen. Er ikke bare vanlig støv, men også mye lange hår som har en tendens til å surre seg fast i vifter. Derfor er det viktig at dette stopper på støvfilteret og ikke kommer inn andre veier.

 

PCen må også tåle kontinuerlig tung bruk i 15 timer hver dag (slås av om natta) i et en stue med temperaturer opp til 30 grader både sommer og vinter.

 

Støynivå er ikke noe stort problem fordi PC kan plasseres på andre siden av sofaen. Men er fordel med effektiv kjøling som ikke sliter viftene og tetter støvfilterne fortere enn nødvendig.

 

Til saken

Jeg mangler altså CPU-kjøler før jeg kommer i gang med å kunne teste temperaturer. Men jeg er usikker på om jeg skal gå for en liten tårn-kjøler eller om det er bedre med den tradisjonelle typen som blåser mot hovedkortet. Det som taler mot sistnevnte er den store vifta i sideveggen og kjøling av komponenter rundt. Jeg er ikke noe glad i de gigantiske tårnene som nesten knekker hovedkortet.

 

Jeg har klart å få alle strømkabler på baksiden slik at hovedrommet er tilnærmet tomt. Det eneste hindringene er det lille grafikkortet og RAM-brikkene. Har også fjernet metallplaten forran den store 200mm for bedre lufttilførsel

 

Har flyttet 120mm avtrekkvifta fra baksiden til innblåsing på midten framme i håp om å få overtrykk. Men jeg mistenker at denne endringen kan forårsake turbulens og stillestående luft spesiellt i området rundt sørbrikka. Så jeg vurderer om jeg bør støvtette hele baksiden og beholde undertrykk.

 

Vurderer også mer drastiske tiltak som å sette opp plastvegger inne i hovedrommet for å tvinge lufta dit jeg vil. Det kan være f.eks. å skille av undersiden av gpu og sørbrikka fra resten. Da blir det nesten som en egen tunell med luft fra vifta på fremsiden mens resten av rommet får luft fra 200mm vifta på siden og blåses ut på toppen. Har også tenkt på å lage en vegg for å tvinge lufta fra sidevifta ned til hovedkortet før det trekkes ut på toppen.

 

Det mest ekstreme forslaget mitt er å fjerne og blokkere både de to 140mm viftene i toppen og 200mm vifta i sideveggen. Og deretter plassere en 140mm (i plassen til DVD-drevene) og en 120mm vifte framme. På baksiden vil jeg da plassere en 120mm vifte og en 93mm vifte som jeg skrur fast i åpningen for utvidelseskort. Da vil forhåpentligvis all luft gå i samme retning horisontalt.

 

Noen tanker om dette og/eller forslag til cpu-kjøler? Var det mulig å forstå eller bør jeg supplere med bilder og paint-tegninger? Kan virke som jeg overreagerer litt her, men har bare erfaring datautstyr går så mye fortere i stykker hos denne brukeren og vil derfor gjøre det ordentlig denne gangen.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du må ha et ganske fint filter som samler opp "alt" hvis den skal stå på et så møkkete sted som jeg får inntrykk av. http://www.bsbildeler.no/Luftfilter-P10709.aspx noe ala den som du modifiserer så viften kun suger luft gjennom dette. Filteret må være ganske langt så det får stort nok areal å suge luft fra ellers så blir det altfor dårlig luftstrøm gjennom, det jeg linket til er kanskje i lengste laget :p:D

 

Du bør ha et filter på utblåssiden også så det ikke blåser inn skit når den er avslått. Kraftige vifter er en selvfølge :)

 

Edit; Bør også vaske/ rense filteret ganske så ofte, hvertfall annenhver uke basert på min oppfattelse av forholdene. Et veldig fint filter som dette blir raskt tett hvis det har "fri sikt" til store mengder støv og skit.

Endret av Dante's Inferno
Lenke til kommentar

Takk for bra forslag. Men det er kanskje litt mer beskyttelse enn nødvendig. Ser at jeg kanskje brukte ordet ekstremt litt for mye. Mitt intrykk er at problemet er de lange hårene som som jeg er lei av å lirke ut av vifter. Og de større støvpartiklene har også en tendens til å blokkere kjøleribba. Vet ikke om de minste partiklene gjør noe skade, i såfall går det vel på evnen til å lede strøm? Det er en stue, og jeg vet ikke om det er noe spesiellt mye av det fineste støvet.

 

I utgangspunktet tenkte jeg å bruke støvfilteret som hører til kabinettet. Men ser at det kanskje litt for grovmasket med ca. 0,5mm åpninger. Kanskje noe slik som dette kan brukes utenpå det jeg allerede har? Eventuellt kutte bort det jeg har og lime på en mye mer finmasket støvfilter som fortsatt er ark-tynnt. Et viktig krav er at støvfilteret skal kunne renses uten å åpne kabinettet.

 

Men den viktigske saken er jo hvilken CPU-kjøler jeg skal velge. Og da lurer jeg om det i dette kabinettet faktisk kan være fordel med en mer tradisjonell cpu-kjøler som blåser mot hovedkortet grunnet den store vifta i sidedøren. Men jeg vurderer også å fjerne sideviften slik at kabinettet ligner mer på Antec p183, og da er vel kanskje en tower cooler det beste? Noen som kan anbefale en kjøler av hver type? Når det gjelder Tower cooler synes jeg 92mm vifte holder og at Cooler Master 212 og lignende blir for mye belastning for hovedkortet.

 

Edit: Støvfilter på utblåsing også var en god idé, i hvertfall på de to viftene i toppen.

Endret av Kongeskipet
Lenke til kommentar

Ikke for å være negativ, men synes ikke dette kabinettet er verdt å bruke mye penger på å forbedre fordi kostnadene stiger så raskt at det ikke skal mye til før man er oppe i prisen til et bra Fractal eller Corsair kabinett som er bedre tilrettelagt for god luftgjennomstrømning.

 

Jeg har Antec p193 selv og har tenkt litt på samme problemstilling som du skriver om i åpningsposten. Problemene med p193 er flere.

 

1. Kabinettet er stort i høyde og lengde, men veldig smal i bredden og dermed for smal til at de beste luft CPU kjølerne er kompatibel.

2. De fire medfølgende viftene er 2-pin med Molex kontakt. Viftene i kabinettet har tre trinns justering for hastighet og jeg antar det er bedre enn ingenting, men støynivået fra kabinettet er høyt selv på det laveste av de tre trinnene og det haddde vært mye bedre dersom viftene heller var 3-pin. Selv hovedkort fra før 2008 kom med integrert automatisk viftestyringskontakter i både 3-pin og 4-pin PWM. Automatisk viftestyring er alfa omega fordi det gir best luftgjennomstrømning under belastning og lavere støynivå når belastningen er liten. Det har med fysikk å gjøre. Alle vifter bråker proposjonalt med omdreingshastigheten. P193 viftene samler også ekstra støv fordi de går på full hastighet hele tiden maskinen er påskrudd og uansett belastning.

3. Planløsningen i kabinettet er dårlig. PSU enheten er nesten i et eget forseglet kammer som er dårlig tilrettelagt for god luftgjennomstrømning. Jeg har kappet hull i bunnen under PSU enheten slik at strømforsyningen kan hente luft fra undersiden av kabinettet i forsøk på å forbedre luftinntaket til strømforsyningsenheten.

 

2-pin ledninger med Molexkontakt gjør at viftene ikke kan kobles til for automatisk styring etter belastning og temperatur fordi viftene ikke registrerer RPM som 3 og 4-pins vifter kan. Prisen for nye vifter gjør at jeg ikke synes p193 er verdt å bruke mye penger på.

Endret av Mats4
Lenke til kommentar

Jeg er enig i at det ikke er optimalt kabinett og jeg ville ikke valgt dette selv. Men det er det beste jeg har når alle andre er av den gammeldagse typen med PSU i topp. Hadde ikke planer om å kjøpe så mye til dette. Det beste er om jeg i størst mulig grad kan bruke det jeg allerede har. Men har heller ikke noe imot å kjøpe nytt om det er lurt for levetiden til maskinvaren, og da vil jeg helst betale ekstra for god kvalitet.

 

Synes ikke det gjør noe at kabinettet er litt smalt. Jeg vil uansett ikke ha så stor tårnkjøler grunnet belastning for hovedkortet

 

Støynivå er heller ikke så stort problem. Kan plassere maskinen 2-3 meter unna på motsatt side av sofaen. Og brukeren er heller ikke så kresen på lydnivå. Har i dag en HP Compaq dc7800 under pulten der smertegrensa lå på viftehastighet 9 av 10 (120mm Delta AUB0912VH).

 

Festebraketten til PSU har jeg montert opp ned slik at den kommer høyere og dermed får større luftåpning under. Når jeg i tillegg setter inn den medfølgende 120mm vifta og fjerner harddiskbrønn tror jeg det skal gå bra med PSU.

 

Hovedkortet kan styre 3 vifter: 2stk 4-pins (CPU og Cha1) og en 3-pin (Cha2). Jeg tenkte å overdimensjonere kjølingen så mye at den kunne takle full last selv med ganske tette støvfiltere. Men med 2 regulerbare kabinettvifter går det jo kanskje å lage en smartere kjøleløsning. Kan kanskje også droppe viftestyring på CPU-vifta og koble til en kabinettvifte der også.

 

CPU-viften blir nok til å begynne en gammel LGA 775 kjøler der jeg filer pushpins-ene akkurat nok til at den passer LGA 1156. Blir nok en som ligner den nederste her, bare jeg mangler selve vifta og derfor bruker vifta fra denne.

 

Lenke til kommentar

Vet at det ikke er er sikkert det går. Men det skader vel ikke å forsøke? Var vel ikke så vanlig med 8GB-brikker da CPU/hovedkort ble testet og spesifikasjonene skrevet.

 

Om RAMen passer eller ikke så nøe, det var bare så godt tilbud at jeg kjøpte noe mer enn nødvendig. Og det burde ikke være noe problem å få byttet bort 4*8GB 2166MHz mot 4*4GB 1333MHz. Nevnte de først og fremst med tanke på plassbehov og lufstrømning.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Slik ser det ut foreløpig i prosjektet.

post-146429-0-53811100-1437681235_thumb.jpg

 

Papirveggen er bare en prototype og skal bygges i sterkere materiale etterhvert. Planen var å skape et undertrykk rundt CPU-kjøleren slik at det nesten blir push pull design der den varme luften trekkes rett ut av kabinettet. Det skal gjøre det mulig å dempe mengen luft som kommer inn/ut for at ikke støvfiltet tettes så fort.

 

Det største problemet nå er at min modifiserte LGA775-kjøler ikke kjøler godt nok. Med Prime95, rent støvfilter, full viftehastighet og 22 grader romtemperatur vil varmeste kjerne stabilisere seg rundt 67 grader etter 15 minutter. Da gjetter jeg det lett kan passere 80 grader når romteperaturen er 30 grader og støverfilteret begynner å tette seg. Så jeg må nok kjøpe ny kjøler.

 

Noen forslag til en god kjøler som kan passe inn i denne kjøleløsningen? Jeg vet at tårnkjølere er best til å kjøle CPUen, men jeg er skeptisk til om komponentene rundt CPU får tilstrekkelig kjøling. Normalt er jo ikke dette noe problem, men med langvarig tung bruk i 30 grader romtemperatur er det kanskje grunn til å bekymre seg denne gangen?

Endret av Kongeskipet
Lenke til kommentar

Jeg er mest skeptisk pga høyden som gir mye moment når hovedkort står loddrett. TX3 er grei sånn sett og kjøler CPU mer en nok i for mitt behov. Men litt av poenget her er å begrense luftstrøm inn/ut av kabinettet for at ikke støvfilteret skal tette seg. Og når det samtidig er 30 grader romtemperatur frykter jeg at kompnentene rundt CPU kan få det for varmt med tårnkjøler.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Godt poeng, det løser jo alle problemene. Da er spørsmålet om jeg skal ha en 120mm bak, eller en 140mm/280mm i toppen. Krever litt triksing for å få plass til 280mm radiator grunnet stor avstand mellom viftefestene. I alle tilfellene må nok viftene monteres utenfor kabinettet hvis ikke både vifte og radiator er ekstremt tynn. Tenkte kanskje å kjøpe en brukt Corsair H110, er det en god idé?

Lenke til kommentar

Godt poeng, det løser jo alle problemene. Da er spørsmålet om jeg skal ha en 120mm bak, eller en 140mm/280mm i toppen. Krever litt triksing for å få plass til 280mm radiator grunnet stor avstand mellom viftefestene. I alle tilfellene må nok viftene monteres utenfor kabinettet hvis ikke både vifte og radiator er ekstremt tynn. Tenkte kanskje å kjøpe en brukt Corsair H110, er det en god idé?

 

Jeg ville hatt og jeg har faktisk 120mm bak. Jeg har vifter som blåser inn i topp(2) og front(1), nettopp pga overtrykk. Dette fungerer veldig fint. Jeg har også filter på innsugsvifter, slik at alt støv samler seg der. Disse er festet med magneter slik at de er veldige lette å ta av å rengjøre.

 

Jeg har Corsair H75 på en i7-5820k og den kjøler bra nok. Hvis jeg skulle handlet igjen ville jeg nok gått for H80i GT eller Cooler Master Nepton 120XL, som begge er en del tykkere, og dermed gir litt bedre kjøling.

 

Hvis jeg hadde gått for 240, eller 360 i toppen ville jeg mistet overtrykket, med mindre jeg hadde snudd viftene og blåst den varme lufta inn i kabinettet, og det vil jeg ikke.

Endret av RRhoads
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...