Gå til innhold

Valves økonom har blitt finansminister i Hellas


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Allerede etter få dager ved roret har Syriza begynt å så frøene til undergangen. Minstelønnen økt, pensjonister får en ekstra lønnsutbetaling i året, de sparkede offentlig ansatte skal få jobbene sine tilbake, økte overføring til bønder, fjernet egenandeler på medisiner, fjernet egenandeler på sykehus, all privatisering er satt på hold og stoppet.

 

De gikk i dundrende minus før. De er stengt ute fra lånemarkedet. De må skaffe til veie ganske bra med euroer hver måned for å betale renter og avdrag på eksisterende gjeld. De kan ikke trykke egne penger. Oh baby, hadde det ikke vært for at det er millioner av menneskers liv de leker med her så hadde jeg blitt rimelig oppviglet av å få se et slikt eksperiment utspille seg.

 

Jeg tror at de tror at hvis de bare greier å skape nok positivitet og godt sentiment så skal på en eller annen måte økonomien kickstartes igjen. Hvis folk tror at det skal gå bra så skal det begynne å gå bedre. Derfor bruker de aggressivt av statskassen for å skape inntrykk av normalitet. Dette forutsetter midlertidig at det faktisk ikke er noe underliggende strukturelle problemer i økonomien. At alt egentlig er OK, bare at folk ble litt tafatt en liten periode. Jeg tror de strukturelle problemene er så omfattende og at misalokeringen av kapital så ekstrem at det er en ønskedrøm å tro at motoren bare skal starte igjen bare de smiler fint til den.

 

Det kan ta lengre tid enn en tror før det går riktig ille. Venezuela opplevde en oppblomstring (mener jeg) rett etter revolusjonen. Alt av kapital skal jo konsumeres før virkeligheten innhenter dem. Hellas har nok en god del godsaker som kan beslaglegges, ultra-beskattes og nasjonaliseres. Hellas har til forskjell fra Venezuela ikke noe stort oljelager å skryte av. Og allerede tæret på det de har i 15år. Det vil nok alikevel ta en rundt 5 år før man ser en stor negative effekt foruten om at ingen vil investere i hellas.

 

Skulle nesten laget veddemål på når det blir rasjonering av toalettpapir..

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Allerede etter få dager ved roret har Syriza begynt å så frøene til undergangen. Minstelønnen økt, pensjonister får en ekstra lønnsutbetaling i året, de sparkede offentlig ansatte skal få jobbene sine tilbake, økte overføring til bønder, fjernet egenandeler på medisiner, fjernet egenandeler på sykehus, all privatisering er satt på hold og stoppet.

 

Ja såklart, alle vet jo at den beste måten å ende en økonomisk krise på er at ingen bruker penger. Hvordan forventer du man skal ende krisen egentlig? Man må jo få igang hjulene og da trenger man penger og friske folk til å jobbe. Det ville vært fullsteding umulig for Hellas å komme seg på beina slik de ble styrt nå. Å skyte inn midler som gavner folk flest og samtidig reforhandle lånene er den eneste muligheten de har for å greie seg. De er ikke garantert at det fungerer, men sjangsene har økt betraktelig. Men det er klart, at noen prøver å gjøre fornuftige tiltak som kan gavne folk flest vil jo ikke oligarkene i EU ha noe av, så de kommer vel til å gjøre alt de kan for å sabotere, ved f.eks. å nekte reforhandlinger. Det er vel lite de ønsker mer enn at Hellas skal gå fullstendig på trynet så de kan kjøpe opp hele landet for en slikk og ingenting.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

 

Det er selvfølgelig ikke økning av minstelønn og det å gi litt mer til de som har minst, som skal få i gang økonomien igjen. Dette er for å bote på elendigheten til mange grekere som lever under fattiggrensa, som er blitt beskattet ut av hus og hjem, helt meningsløst. Det er snakk om å reversere kutt som det aldeles ikke går an å leve med.

 

Nå ønsker de vel først å løfte sanksjonene mot Russland; de har ikke råd til å være med i den meningsløse leken. De ønsker å ta et oppgjør med oligarkiet, som har nytt godt av ekstreme tilstander av skattelette og skatteunndragelse i lang tid (dette blir vanskelig). Du kan ikke ta fra dem som allerede har veldig lite uten å ødelegge menneskers liv, men du kan fint ta fra dem som allerede har veldig mye (slik vi gjør i Norge). Så får vi se hvor godt de lykkes med dette oppgjøret; slike endringer sitter langt veldig langt inne.

 

Skal de få økonomien i gang igjen må de begynne et sted. Du kan si hva du vil om midlene, om deres sjanser for å lykkes, men du får ikke betalt tilbake gjeld med en død økonomi. Punktum finale.

 

Dette blir primært en kamp mot det etablerte systemet, oligarkiet både i Hellas og i EU som nevnt i innlegget over. Det er en tøff kamp.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...