Gå til innhold

Noen som har noen gode oppskrifter på Mexikanske/tex mex gryter


Anbefalte innlegg

Etter jeg nå får inn en stor ladning med chilier (se tråden min), så er jeg ute etter noen spennende oppskrifter der jeg får brukt nor av dette.

Chili con carne er en favoritt, men det må da finnes flere slike gode gryter fra USA/Mexico eller andre steder?

 

Poenget er at det skal være gryter (eller lignende, en suppe kan funke det også) der det er mye smak fra før av, og chilien bare gir det siste piffet.

 

Håper noen sitter på oppskrifter de selv har testet ut.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...

Kjører bare 1 chili con carne her i huset, men så synes vi til gjengjeld at den er jævlig god også da ;)

Ligner sikker på de fleste andre chiligryter der ute, men uansett, her er chiligryten vår:

 

400g kjøttdeig (vi liker best svinekjøttdeig)

1 gul løk

1 paprika

2 fedd hvitløk

chilibønner, hermetiske (Kun de fra S&W som gjelder, andre merker er ikke like gode)

1 bks hermetiske tomater (gjerne med smak, som f.eks. hvitløk)

maiskorn

oregano (ca 1 ss)

paprikapulver (1 ss)

salt (en klype)

pepper (en klype)

chili etter ønske

Ris som kokes opp separat

Salat til

 

Start med å brune kjøttdeigen, ha i grovhakket løk og stek den gyllen med kjøttet. Ha dette over i en kjele sammen med hermetiske tomater og chilibønner, oregano, basilikum, salt og pepper. Kok opp dette, og smak til med krydder underveis. Total koketid for dette pleier å være ca 15 minutter. 5 minutter før det er ferdig går grovhakket paprika oppi, så slipper man at den blir så slapp i fisken. Maisen tar du oppi 1 minutt før gryta er ferdig (men ikke laken maisen ligger i). Tar et par minutter før du merker effekten av chilien, så hvis du ikke er fornøyd med smak/styrke når det nærmer seg endt koketid må du legge til et par minutter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kan jo slenge inn min chiligryte også. Denne kan selvfølgelig varieres veldig, både med tanke på chili, bønner m.m.

 

400g kjøttdeig av storfe

1 boks hermetiske tomater (finkjørt eller finhakket)

1 boks baked beans

1 liten boks mais

1 rød paprika

1 grønn paprika

1 gul kepaløk

2 fedd hvitløk

1 rød chili, vanlig type

1 spiseskje tomatpuré

2 laurbærblad

Litt sukker

Salt

Svart pepper

Oregano

Tabascosaus

Timian

Paprikapulver

Spisskummen

Ha litt olje, gjerne olivenolje, i en gryte og stek finhakket kepaløk under stadig vending på middels varme til den er blank. Tilsett tomatpuré og finhakket hvitløk, og la det frese i rundt 30 sekunder før du har i tomatene. Tilsett finhakket chili (med frø), laurbærblad, sukker (mengden avhenger av hvor søte tomatene er) og annet krydder – men vent med salt og Tabasco. Tilsett gjerne en skvett vann. La det småputre mens du steker kjøttdeigen på høy varme i en stekepanne, og ha kjøttdeigen over i tomatsausen. Tilsett paprika som er kuttet i terninger, samt maisen (ikke få med væsken fra maisboksen) og la det koke en stund. Tilsett så bønnene – er det en billig type heller du tomatsausen fra bønnene i vasken. Kok opp og la det småputre en liten stund. Smak til med salt og Tabasco. Gryteretten kan jevnes med litt xanthan gum om du vil ha den litt tykkere.

Edit: glemte spisskummen.

 

Endret av Horrorbyte
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takker, jeg holder på å tune meg inn på en skikkelig god chili con carne nå. Men nå har jeg så mange forskjellige chilityper å teste, så blir mye testing. Spiser chili con carne minst en gang i uken nå.

De to siste har jeg brukt for mye oregano i, så skal kutte ned mengden der.

Siste "batch" brukte jeg en ferdig chili con carne blanding fra Chili selskapet, som var de sin favoritt. Men den passet ikke for meg, for den hadde også for mye oregano i seg. Så går tilbake til 0.5 ts som jeg brukte i starten. Så skal jeg lage min "perfekte" krydderblanding med krydder og chili. Men må jo bare teste og teste.

 

F.eks fant jeg ut for et par tre ganger siden at den ene chili typen New Mexico Red Powder gir en slags "sur" smak på retten. Så neste "batch" vil jeg droppe den, og bruke en annen type med ca lik styrke. Så finner jeg nok en som passer meg bedre. Har ca 20 chilityper å velge mellom nå.

 

Jeg har raskt funnet ut at Chipotle Chilli Powder er noe jeg bruker en del av i gryta, liker den "røyka" smaken. Har også Smoked Paprika fra Spania som erstatter vanlig paprika pulver.

Spisskummin har jeg nå fått direkte fra India, ikke rukket å bruke det i en rett enda, men går ut i fra den smaker litt bedre enn den på glass fra butikken.

 

Jeg har den siste tiden rettet blikket mot krydder, og har nå det meste av grunnkrydder kommende direkte fra India, Sri Lanka, Madagaskar, Mexico, USA og chili selskapet mitt i England.

 

Fikk f.eks tak i verdens beste Fajitas krydderblanding fra selskapet i England. Den var så god at jeg har spist Fajitas to ganger denne uken, og vurderer en tredje.

Får Cajun blanding og diverse andre blandinger, sammen med Masala blandinger fra India og Curry blandinger, som totalt skal gi meg mange muligheter til mye god mat fremover.

Lenke til kommentar

Jeg følger aldri en spesiell oppskrift når jeg lager chili con carne (jeg lager mat basert på teknikk jeg har sett eller lest om, følger sjeldent oppskrifter så sant det ikke er søtsaker), men den pleier å inneholde følgende:

 

Oksekjøttdeig (pleier av og til å blande 50/50 okse og svin)

Løk

Gulrot

Hvitløk

Rødvin

Buljongterning (okse eller kylling)

Worchestershiresaus

Soyasaus

Spisskummen

Cayenne

Chilifrø

2-3 hele tørka chipotle chili

1 boks hakka tomater eller possata

Litt vann

 

^ Alt det has i først. Stek kjøttdeig ordentlig brunt, så ha i alt det andre. La det putre MINST i en time. Ha så i kidneybønner og la det koke i 10-15min.

 

Ha så i masse hakka fersk koriander og juice fra 2-3 lime. Smak til med salt og ha oppi fersk chili om du ønsker.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...