Gå til innhold

Omgjøring av gjeld til aksjekapital?


Forte

Anbefalte innlegg

Marte Kirkerud og Lars Holm er partnere i et aksjeselskap. Marte har gitt et rentefritt lån på 100.000 kroner til selskapet, men helsen hennes har sviktet og hun må trekke seg.


Marte ønsker å hjelpe Lars som må være alene i selskapet. Marte ønsker derfor å finne en måte Lars kan få overta fordringen på, slik at han i alle fall kan få den fordelen som Marte har, ved videre drift alene.


Hvordan kan man gjøre det?


Kan Marte selge fordringen til Lars for kroner null? Fordringen er ikke verdt mer enn kroner null per dags dato. Først dersom selskapet blir lønnsomt, vil fordringen ha en reell verdi, som jo er at tilbakebetaling av lån ikke skal skattlegges.


Eller bør Marte heller omgjøre gjeld til aksjekapital, og så kan Lars få Martes aksjer gratis (det får Lars uansett), og ved nedsettelse av innbetalt aksjekapital vil Lars kunne få den skattefordelen det innebærer.


For det offentlige vil det i alle fall i teorien ikke spille noen rolle om Lars eller Marte får den skatte-«fordelen» (det er jo penger det uansett ikke skulle betales skatt på, da lån og tilbakebetaling av lån ikke skattlegges).


Er det noen bedre måter å gjøre det på?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...