Gå til innhold

Spørsmål i forbindelse med mulig oppstart av "butikk"


oscrue10

Anbefalte innlegg

Hadde en annen tråd hvor jeg stilte litt forskjellige spørsmål, men synes det var best å opprette en ny tråd nå. Forretningsidéen er å tjene litt penger på kjøp og salg av FIFA-coins i liten skala, med et enkeltpersonforetak.

 

- Jeg har et enkeltpersonforetak nå, som var ment til salg av webdesign. Navnet bærer litt preg av det, men det er ikke akkurat "Harry Hansens Webdesign". Hvis jeg velger å starte opp med denne nye idéen, skal jeg da endre navnet på foretaket eller skal jeg slette foretaket og opprette et nytt? Foretaket mitt har aldri hatt kunder/salg.

 

- Jeg vet at jeg måtte registrert meg i foretaksregisteret siden dette er varehandel, det koster vel et par tusinger for ENK. Men hvis denne idéen ikke fungerer, kan jeg da senere drive med annet varesalg senere uten å måtte betale nye tusenlapper for ny registrering i foretaksregisteret? Kan jeg bare endre navnet fra "Harry Hansens coinsalg" til "Harry Hansens gartneri" uten å betale et par tusen for ny registrering? Kan kanskje bare la firmaet mitt hete nøyaktig det samme som meg og ingenting annet. Men hvis firmaet f.eks. heter bare "Harry Hansen", kan jeg da likevel operere under et mer ordentlig firmanavn på f.eks. en egen nettside?

 

- Jeg vil aldri i verden selge for 50k per år, så mva kan jeg bare se bort ifra. Kommer ikke til å ha noen ansatte, hvis det skulle spille noen rolle.

 

- Hvordan ville det blitt med kostnader som f.eks. internett? Mulig å spare noe på at internett er en nødvendighet for å kunne drive med dette? Må det være en viss størrelse på salget før man kan se på internett som en firmakostnad? Må man endre fra privat internettavtale til firmaavtale? Hva med innkjøp av selve spillet? Innkjøp av spillet er ikke helt uten betydning sett i forhold til hva det koster å registrere seg i foretaksregisteret, og hvis jeg driver med dette over flere år vil det å kostnadsføre spillet til slutt gå opp i opp med en registrering i foretaksregisteret. Jeg antar at det lar seg gjøre å bare handle i nettleseren på dataen eller i app på telefonen, så man er kanskje ikke tvunget til å kjøpe selve spillet for å kunne handle.

 

- Det er vel slik at jeg må registrere fakturaer og kanskje regnskap i et godkjent program? Finnes det gratisprogrammer for slikt? Skal regnskapet sendes inn eller må jeg bare ha noe å vise fram hvis det blir en kontroll? Må man ha papir-fakturaer som man arkiverer i permer eller lignende? Jeg har økonomi-utdanning og har ført litt regnskap tidligere, og dette regnskapet ville jo blitt veldig enkelt, med få konti og få bilag. Men hvis man bruker programmer for dette så får man vel mye gratis hjelp av programmet også? Fakturaen trengte jeg ikke å sende til kunden, jeg kan bare lagre den hos meg?

 

- Burde kanskje hatt egen bankkonto for firmadrift, slik at jeg ikke får pengene inn på brukskontoen?

 

- Når det gjelder uttak av coins til eget bruk, så må jeg nesten spørre litt om det igjen. Hvis jeg f.eks. har 1 mill coins og vil ta ut 600k og bruke disse selv, hvordan påvirker det regnskapet? Gjerne litt teskje-svar på akkurat dette. Jeg antar at prisen på coins virker inn her, men min innkjøpspris og salgspris vil jo variere litt avhengig av hvilke priser mine leverandører opererer med. Hva om jeg tar ut coins på et tidspunkt hvor innkjøpspris og salgspris er ukjent? Og når det gjelder mengden coins (600k) så er ikke det en sum som mange leverandører selger og har en pris på. Det er også slik at prisen per coin avhenger av hvor mye jeg kjøper. Jeg er veldig dårlig på dette med privat uttak, mulig jeg spør litt dumt.

 

- Hvor lett er dette med forskuddsskatt når man vil tjene veldig lite og det er veldig vanskelig å spå nøyaktig hvor mye man vil tjene? Mest mulig info om forskuddsskatt hadde vært fint.

 

- Tenkte å evt. starte opp 1. januar eller lignende, siden jeg tenker at det blir mest ryddig skattemessig. Innspill på det?

 

- Må man gi kunden beskjed om at dette er et firma og at det ikke bare er vanlig hobbysalg?

Endret av oscrue10
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Må det være en viss størrelse på salget før man kan se på internett som en firmakostnad? Må man endre fra privat internettavtale til firmaavtale?

 

Lønner det seg? forsøkte med mitt firma og stjelenor skulle da ha 1800 i mnd for 10/10 fiber, og opp etter hastighet.

Tviler på om jeg hadde betalt dette som privatperson.

Lenke til kommentar

 

Må det være en viss størrelse på salget før man kan se på internett som en firmakostnad? Må man endre fra privat internettavtale til firmaavtale?

 

Lønner det seg? forsøkte med mitt firma og stjelenor skulle da ha 1800 i mnd for 10/10 fiber, og opp etter hastighet.

Tviler på om jeg hadde betalt dette som privatperson.

 

 

Betaler vel drøyt tre hundre per mnd nå, hadde blitt en hundrelapp eller to ekstra for firma.

Lenke til kommentar

Det ser ut til å være gratis å endre foretaksnavnet på enk så lenge det kun er registrert i enhetsregisteret. Endring av foretaksnavnet når enk er registrert i foretaksregisteret koster mange tusen kroner.

Det kan være lurt å endre foretaksnavnet til noe "generelt" (Identisk med ditt eget navn er lurt). Du har muligheten til å drive virksomheten under et helt annet navn ("virksomhetsnavn") enn foretaksnavnet, f.eks "FIFA Coins". Endring av "virksomhetsnavn" ser ut til å ikke være gebyrbelagt (selv om enk er registrert i foretaksregisteret). Det er et eget felt for "virksomhetsnavn" på registreringsmeldingen. Du trenger ikke slette ditt eksisterende enk og starte et nytt.

>Kan kanskje bare la firmaet mitt hete nøyaktig det samme som meg og ingenting annet. Men hvis firmaet f.eks. heter bare "Harry Hansen", kan jeg da likevel operere under et mer ordentlig firmanavn på f.eks. en egen nettside?

Ja. Se ovenfor.


> Hvordan ville det blitt med kostnader som f.eks. internett? Mulig å spare noe på at internett er en nødvendighet for å kunne drive med dette?

Les: http://www.skatteetaten.no/no/Bedrift-og-organisasjon/Rapportering-til-Skatteetaten/Enkeltpersonforetak/Fradragsveiviser/Utgifter-til-mobiltelefon-bredband-telefon-mm/

> Må det være en viss størrelse på salget før man kan se på internett som en firmakostnad?

Nei.


> Må man endre fra privat internettavtale til firmaavtale?

Dersom foretaksnavnet på ditt enk er identisk med ditt eget navn (navnet på fakturaen fra internettleverandøren), så trenger du sannsynligvis ikke å endre til bedriftsabonnement. Dette kan derfor være lønnsomt (også i andre tilfeller). En overivrig ligningsfunksjonær kan kanskje henge seg opp i at fakturaen for internett gjelder et privatabonnement. Sjekk prisen på internett hos broadnet for evt. bedriftsabonnement.


> Hva med innkjøp av selve spillet? Innkjøp av spillet er ikke helt uten betydning sett i forhold til hva det koster å registrere seg i foretaksregisteret, og hvis jeg driver med dette over flere år vil det å kostnadsføre spillet til slutt gå opp i opp med en registrering i foretaksregisteret. Jeg antar at det lar seg gjøre å bare handle i nettleseren på dataen eller i app på telefonen, så man er kanskje ikke tvunget til å kjøpe selve spillet for å kunne handle.

Du bør la være å kostnadsføre innkjøp av spillet (du bruker spillet privat).


> Det er vel slik at jeg må registrere fakturaer og kanskje regnskap i et godkjent program? Finnes det gratisprogrammer for slikt? Skal regnskapet sendes inn eller må jeg bare ha noe å vise fram hvis det blir en kontroll? Må man ha papir-fakturaer som man arkiverer i permer eller lignende? Jeg har økonomi-utdanning og har ført litt regnskap tidligere, og dette regnskapet ville jo blitt veldig enkelt, med få konti og få bilag. Men hvis man bruker programmer for dette så får man vel mye gratis hjelp av programmet også? Fakturaen trengte jeg ikke å sende til kunden, jeg kan bare lagre den hos meg?

Du må dokumentere inntektene og utgiftene dine i form av et bilag:

https://www.altinn.no/no/Starte-og-drive-bedrift/Drive/Regnskap-og-revisjon/Hva-er-bokforingsplikt/Krav-til-bilag/

Dersom virksomheten har mindre enn 300 bilag i året, så kan du føre regnskapet i excel. Dersom virksomheten har mindre enn 50000 i omsetning i året, så er det ikke krav om å føre regnskap (gjelder enk), det holder med dokumentasjon (bilag).

Bilag kan være "utskrift" av transaksjonen i f.eks paypal eller en faktura som du lager for handelen. Faktura bør lages i godkjent program. Bilagene kan lagres elektronisk (husk ekstern backup).

Det finnes gratisløsninger for både regnskapsføring og fakturering. Et godt regnskapsprogram gir mye "gratis" i forhold til selvangivelsen og lignende.

Jeg kan ikke se at det er noe krav om at du sender fakturen til kunden når kunden allerede har betalt.

Regnskapet skal ikke sendes inn, men du må ta vare på det i 10 år. Dette gjelder også bilagene. Formålet med plikten til å oppbevare det så lenge er for evt. "bokettersyn".


> Burde kanskje hatt egen bankkonto for firmadrift, slik at jeg ikke får pengene inn på brukskontoen?

Ja, dette er lurt. Jeg laget bare en ny bankkonto i nettbanken min.


> Når det gjelder uttak av coins til eget bruk, så må jeg nesten spørre litt om det igjen. Hvis jeg f.eks. har 1 mill coins og vil ta ut 600k og bruke disse selv, hvordan påvirker det regnskapet? Gjerne litt teskje-svar på akkurat dette. Jeg antar at prisen på coins virker inn her, men min innkjøpspris og salgspris vil jo variere litt avhengig av hvilke priser mine leverandører opererer med.

Coins du bruker selv kan bli sett på som "uttak" fra virksomheten til deg selv. Det skal da i prinsippet behandles som et ordinært salg, men til deg selv. Dersom du derimot kjøper 1M coins til deg selv med en annen "privatkonto" og en annen betalingsmåte kan det kanskje være mulig å slippe unna. Dette har jeg derimot ingen erfaring med eller annet grunnlag for å vurdere. Skatteetaten må vurdere dette.


> Hva om jeg tar ut coins på et tidspunkt hvor innkjøpspris og salgspris er ukjent? Og når det gjelder mengden coins (600k) så er ikke det en sum som mange leverandører selger og har en pris på. Det er også slik at prisen per coin avhenger av hvor mye jeg kjøper. Jeg er veldig dårlig på dette med privat uttak, mulig jeg spør litt dumt.

 

Innkjøpsprisen vil alltid være kjent (det du opprinnelig betalte for f.eks 1M coins). Prisen på uttaket skal settes til det samme som du ville ha solgt f.eks. 600k coins til andre.


> Hvor lett er dette med forskuddsskatt når man vil tjene veldig lite og det er veldig vanskelig å spå nøyaktig hvor mye man vil tjene? Mest mulig info om forskuddsskatt hadde vært fint.

Gi beskjed til skatteetaten at du har startet opp virksomheten og kommer til å få x antall kroner i overskudd (sett dette lavt). Skatteetaten vil deretter beregne hva du skal betale i forskuddskatt.


> Tenkte å evt. starte opp 1. januar eller lignende, siden jeg tenker at det blir mest ryddig skattemessig. Innspill på det?

Det har ingenting å si utover at oppstart nå medfører papirarbeid i forbindelse med ligningen for 2014.


> Må man gi kunden beskjed om at dette er et firma og at det ikke bare er vanlig hobbysalg?

Nei.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

.

 

Takk skal du ha, var en del ting som jeg fikk litt mer taket på nå. Må nok antagelig forhøre meg mer med Skatteetaten og kanskje brreg. Men ville først se om dette er noe som det er noe poeng i å se mer på.

 

Det at jeg slipper å føre skikkelig regnskap var veldig godt å høre. Mye greiere å bare ta vare på bilag og fakturaer, og ellers bare føre en oversikt over inntekter og kostnader på min egen måte (bare jeg har riktig/god oversikt over alt).

Lenke til kommentar

Vær forøvrig oppmerksom på juks/svindel:

 

http://www.brreg.no/registrering/ny_næringslivet_se_opp_for_juks.html

 

 

Hvis noen ringer og skal "bekrefte opplysninger" på oppføringen av ditt firma på "katalogsvindelsiden.no" osv. Da skal du ikke bekrefte disse opplysningene og heller ikke sende sms med "Ok" eller whatever disse svindlerne ber om.

 

Vær oppmerksom på henvendelser til deg kan være svindelforsøk!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...