Gå til innhold

Alternativ historie: Norge som oljenasjon pre-WW2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det hadde bare vært enda en grunn for Tyskland å invadere Norge. På den tiden var Norge viktig for Tyskland med tanke på jernmalm. Det hadde fremdeles vært viktig, men olje hadde sikkert blitt et viktigere argument for å invadere. Hitler ville jo blant annet ha oljen fra Kaukasus. På den andre siden har vi Storbritannia, som også invaderte Norge. Nå er jeg ikke sikker på i hvilken grad Storbritannia manglet olje fra før av, men de hadde neppe takket nei til mer olje.

 

Jeg tror kort sagt at invasjonene hadde blitt større og kraftigere, både for å invadere og for å forsvare når man først har kontroll over landet. Det er godt mulig at Sovjetunionen også hadde slengt seg med hvis de allerede var inni konflikten.

 

Men man kommer ikke unna at Hitlers store fiende var Sovjetunionen, og ville fremdeles ha vendt seg mot dem på samme måte. Hvis han hadde kontroll over oljen i Norge, så hadde han kanskje sluppet å tenke på Kaukasus da han angrep.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Hitler hadde i løpet av krigen underskudd på olje og måtte dermed se seg nødt til å lage syntetisk diesel vha pyrolyse av kull. Å kunne bruke kullet til annen industri ville nok være sterkt foretrukket. Romania ble en viktig partner for Nazi-Tyskland under WW2 og landet ble tømt for den oljen det hadde.

 

Som Quote nevner ovenfor ønsket Hitler å nå Kaukasus for å ta Sovjetunionens oljefelter. Hvis Hitler hadde hatt kontroll over olje i Norge så hadde kanskje invasjonen blitt bedre gjennomført og startet tidligere på året, noe som kunne ha endret krigshistorien betydelig.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Sett at man allerede hadde en oppegående oljeindustri ved krigens utbrudd hadde det nok hatt en viss effekt for Norge, da de "allierte"(som kun besto av Storbritannia og Frankrike på det tidspunktet) nok ville satt mer ressurser inn for å slå tyskerne tilbake, eventuelt at de invaderte før Tyskland.

Når det er sagt så ville det uansett blitt en kortvarig glede for den som eventuelt tok kontrollen over Norge, da oljeinstallasjonene ville vært meget enkle å sette ut av spill for både Royal Navy og Kriegsmarine avhengig av hvem som tok kontrollen over Norge. Vi snakker tross alt om store faste installasjoner til havs, uten defensive egenskaper. Disse ville vært enkle mål.

 

Om man skulle hatt noe håp om å forsvare disse installasjonene ville det bundet opp STORE marine(som Tyskerne ikke hadde) og flystyrker, selv da ville det vært andre måter å forhindre transporten/raffineringen av denne oljen.


Ergo ville det nok hatt liten/ingen betydning for krigen som helhet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...