Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Har kjøpt meg en mac book pro for noen mnd siden og er veldig fornøyd med den. Nå vurderer jeg å selge min "selvbygde" stasjonære pc og gå for et apple produkt som skal overta dens arbeidsoppgaver. Har i dag en maskin med i5-4 kjerner og 16gb ram, denne er jeg godt fornøyd med, men ønsker å gå helt over til "apple."

Vurderer derfor å kjøpe meg en Mac mini, ettersom jeg allerede har en god skjerm(derfor blir det litt unødvendig med imac), samtidig skal vel den være grei og ta med i stua å bruke mot tv også?.

Hovedoppgaven til denne pc i tillegg til office og surfing er bilderedigering og på sikt video.

 

Er en mac mini fullgod "stasjonær" pc om jeg toppspekker den, eller er den uannset for "veik", liten vifte, vargang etc....

 

Vet det er mange som anbefaler mac til bilderedigering, er det da andre typer macer, som er kraftigere enn mac mini, eller er mac mini en av de kraftigste fra apple, om en da ser bort fra de nye mac pro?

Endret av Allak
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Takk for svar!

 

Det haster ikke, så da er det sikkert lurt å vente litt, med tanke på at det er en stund siden den er oppdatert. Tenkte eventuelt å bestille med beste CPU og de simpleste HDD og lite Ram, for HDD og RAM kan en fint oppgradere selv i disse?

 

Iris pro 5200 er det skjermkort eller cpu?

 

Du sier at de kraftigste imac og macbook pro vil være noe bedre mest pga av skjermkortet. Skjermkort er vel ikke viktig til bildbehandling? men kanskje bildebehandling?

Endret av Allak
Lenke til kommentar

Iris pro 5200 er skjermkortet man finner med nyeste (APU) haswell prosessorene, samme som intel HD 4400 bare litt bedre og nyere.

 

Fordel å ha seperat skjermkort, siden 4 GB ram kan bli litt lite, ville anbefalt 8 GB ram i et slik oppsett. Siden intel skjermkort bruker ram til skjermkortminne.

 

 

Her ser du hvordan det er å bytte ram og harddisk, man bruker Torx 4 skrutrekker, en spesiel type skutrekker, som du ser er det veldig trangt i kabinettet så bare det å sette in ram kan være litt vanskelig, siden det skal lite til at en rambrikke ikke sitter godt nok i.

 

Ville helt klart anbefalt å ha SSD disk ferdig installert uansett. Husk også på at ved bytte av harddisk vil nok garantien forsvinne, samt også det skal lite til at metallet i kabinnettet mister feste slik at skruene som holder lokket ikke vil sitte. Så anbefaler å bruke god tid i så fall.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Takk for flotte svar!

 

Hvordan oppleves mac mini i bruk med tanke på varmgang. Tenker det er jo så utrolig liten «boks» at den må da bli veldig varm og som følge av dette går maskinen tregere…….? Antar at det ikke er slik siden denne er så populær, men kan dere si noe om dette dere med erfaring? Kommer det mye støv inne i vifta som gjør at vifta går mer og mer jo eldre den blir? Er denne eventuell grei og rengjøre?

 

Er det slik å forstå at det som skiller en toppspekket mac mini og en annen kraftig stasjonær maskin,enten det er en apple eller annet merke, i hovedsak er skjermkortet? Kan bare ikke forstå at de kan bygge den så liten om den ikke har noen «skavnker»J

 

Er ellers noe negativt å bemerke med mac mini jeg bør ha i bakhodet?

 

Mange rare spørsmålJ

Endret av Allak
Lenke til kommentar

Vel, nå er jo nesten Mac mini, en laptop innvendig, delene altså, ytelsen kan neppe måle seg mot en god laptop, prosessorene tilsvarer: i3-3217U, i5-3317U, i7-3517U. Altså til krevende videoredigering, konvertering og spilling vil nok prosessoren blir en flaskehals, men det sier seg selv 17 W er ikke mye for en prosessor i denne størrelsen.

 

Støv blir det nok ja, men beste er å ha maskinen enten i en hylle eller på et bord nærme veggen.

Det er kanskje ikke så enkelt å rense viften fri for støv, så det enkleste er så fall å bruke trykkluft på boks.

Meg personlig vi si dette er veldig stiv pris å betale en Mac mini, selv hadde jeg bare den i under en uke før det ble åpenkjøp, ble litt for dårlig ytelse for meg til en veldig høy pris. Hvis vi skal ta en sammenligning så Lenovo IdeaPad G510 15.6 knuser en mac mini til 6500 kr lett på ytelsetester og (Prosessor og ram) man må nesten opp til https://www.mpx.no/apple-mac-mini/790554 for å få like bra. Eller se på f.eks

 

Intel NUC D34010WYK Core i3-4010U, DDR3 SO-DIMM, HD4400, 2x mini-PCIe, mini-HDMI, mini-DP, Haswell ganske lik mac mini, eneste ulempen ram og SSD PCI-E må kjøpes i tilllegg, men du burde klare å bygge en tilsvarende mac mini til 4000 kr lett.

 

Nå blir det veldig dårlig sammenligning men Thunderbolt kan kun dra nyttes av ved 2 SSD disker i raid, så er vel stort sett os x mavericks som trekker prisen opp, selv om prisen egentlig er gratis i apps store.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Takk for svar!



Jeg hadde håpet at mac mini skulle være en kraftig arbeidshest om jeg toppspekket den, så ble litt skuffet nå, hehe, men det skulle vel være for godt til å være sant, at en så liten tass skulle kunne konkurrere med store stasjonære…L



Om jeg for eksempel går for den: https://www.mpx.no/apple-mac-mini/769488#!tab:info


Har denne også såpass dårlig prossesor at den vil bli en flaskehals?



Har denne i min Win pc nå


https://prisguiden.no/produkt/intel-core-i5-3570k-157582?site=hardware.no


hvordan er den i forhold til i7, som sitter i mac mini?

Lenke til kommentar

Vel er litt usikker, men det jeg finner på internett er Intel "Core i7" (3720QM) ivybridge så ja den er litt mere nærmere i5 3570k men fremdeles tar igjen 3570k ytelse plassen.

 

Men må si det er dårlig kjøp, siden prosessoren i så fall er litt utdatert. Og fremdeles vil Lenovo IdeaPad G510 yte bedre. 16 GB ram er ikke så dyrt at den du linker til er verdt prisen, tviler på Mac mini har hybridharddisk, har hørt en del negativ om det for mac. I så fall er det helt klart dårlig kjøp.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Takk for svar igjen,

 

Kan ikke helt dette med prosessorer, men trodde i7 var hakket vassere enn i5, men det er sikkert mange andre ting som jeg ikke har oversikt over som spiller inn. Er helt enig at dette ser ut som et dårlig kjøp, jeg ville eventuelt kjøpt en «strippet» utgave, men med den største prossesoren. Satt inn SSD og MAX ram selv, men om prossesoren blir et hakk ned fra det jeg allerede har i dag, er det ikke verdt det. Jeg ønsker veldig gjerne å gå over til apple også på den stasjonære, men ønsker ikke å gå ned i ytelse fra det jeg har i dag. Så, som nevnt her, er det nok uansett lurt å vente til den nye modellen slippes.

 

Men generelt, mitt hovedbruksmål, i tillegg til lette oppgaver som surfing, office etc, driver jeg mye med bildebehandling i Lightroom og Adobe elements. Kjører med et nikon d800, så det blir store bildefiler. Så jeg må ha en maskin som «lett» takler slikt type arbeid og gjerne litt ekstra å gå på for fremtiden. Slik som mac mini er speccet pr.dags dato blir kanskje denne noe liten for det? Den nye blir sikkert en god del bedreJ

 

Men skulle du anbefalt en av apple maskinene slik som de er i dag, hvilke ville du da anbefalt?

 

Og hvilke type arbeidoppgaver anser du mini mac til å være tiltenkt, er det mer en «stuemaskin»?

Lenke til kommentar

Ja stuemaskin er en god beskrivelse, kontormaskin eller som veldig lett og enkel spill maskin, nå er vel apple litt utdatert på spill. Kan nok fint fungere som server om man har Mac OSX server.

 

Bildebehandling kan vel muligens gå på den beste med i7, men det tar nok litt lengere tid sammenlignet med den maskinen du har i dag.

 

Må si du er i samme sitvasjon som meg, selv hadde jeg ikke imot å kjøpe Mac Pro, det er bare prisen er så alt for høy sammenlignet hva man får, hadde man hatt f.eks i5 4670k og R9 280x i crossfire ville det nok vært mulig å fått et bra Mac Pro til 10 000 kr. For meg er ikke Tounderbolt så viktig.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Hei og takk for svarJ

 

Nei det skal ikke være lette dette, hehe…

 

Å innstalere OSX på min stasjonære har jeg ikke engang tenkt på, men det var kanskje ikkeså dumt….? I allefall inn til videre…. For litt av årsaken til at jeg har lyst til å prøve et apple produkt også på den «stasjonære» er at jeg da får det mer i fingra. Slik det er nå har jeg en macbook pro og en stasjonær med win7. Jeg føler da at jeg ikke får lært meg macen sitt system godt nok ettersom jeg sitter mye på den stasjonære.

 

Da dukker det opp flere spørsmålJ

 

Tror jeg har en ledig HDD plass i kabinettet, så da er det sikkert lurt å ha en egen HDD for OSX. Da har jeg en HDD med Win 7 og en med OSX, da kan jeg vel under oppstart i bios, velge hvem jeg vil boote fra?

 

Men hvordan vil dette fungere i praksiss? Vil jeg få Imessage, facetime, safari, finder, appstore etc, med andre ord full pakke av det jeg har på min orginale macbook med alle funksjoner? bruker jeg samme Apple ID, slik at jeg kan ha samme apper på begge mine maskiner?

 

Og er det selve OSX som gjør mac så stabilt som det har rykte på seg for å være, for innmaten slik som ram, cpu etc er vel noenlunde av samme kvalitet?

 

Og, får jeg kjøpt kun OSX på dvd/minnepinne etc….?

 

Hvilke ulemper er det eventuelt med å innstaler OSX på vanlig selvbygd pc?

Endret av Allak
Lenke til kommentar

For å si det enkelt, null hjelp fra apple hvis det blir problemer.

Største problemene er å få installert, er en del hovedkort man må inn i bios å endre en del innstillinger se f.eks http://www.insanelymac.com/forum/topic/290406-success-gigabyte-z87x-ud3h-mavericks-dp2-haswell-hackintosh/ .

 

Angående programvare pleier ikke det være så stort problem, største problemer kommer til drivere og oppstarten av OSX er veldig følsomt for feil. Samt også oppgradering av apple OSX kan føre til at hacken misslykkes og man får kernel panic. Apple Store kan være til tider litt ustabilt, problemer å få vertifisert/ logget på Apple store. Men leser det ikke er alle hovedkort problemet her dukker opp i.

 

Husk bios i PC og Apple er veldig forskjellig, det er ofte grunn man må ha iboot eller en form av chameleon bootloader mens Apple bruker bootcamp.

 

Selv har jeg kun fått snø leopard å fungere på sandybridge så har ikke kommer så langt.

 

osx mavericks er kun tilgjengelig på Apps store, det er gratis. For deg som har Macbook pro er det neppe noe problem å laste den ned.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Denne guiden er fin for å bygge en Hackintosh.

 

Ja, det er lurt/du må ha en egen disk for OS X. Du vil også kunne velge hvilken du vil boote fra.

 

De fleste programmer fungerer uten problemer, og du kan bruke samme Apple ID som du gjør på MacBooken. Hackintosh-communityet er veldig aktivt og de fleste nye oppdatering blir støttet raskt. Til dagligdags bruk merker du ikke stor forskjell på en Hackintosh og en vanlig Mac. Men du bør være forsiktig med å laste ned oppdateringer så fort de dukker opp, da det kan være inkompatibilitet, men dette blir som sagt raskt fikset av communityet.

 

Du kan laste ned OS X fra App Store på MacBooken og legge det inn på en USB som det sies i guiden jeg linket til.

 

Dette er etter min mening absolutt noe å vurdere dersom målet er å bli enda bedre kjent med OS X som operativsystem. Det skal sies at ikke alt kommer til å fungere rett ut av boksen, men de fleste ting vil kunne løse seg ganske raskt med litt Googling, og MultiBeast gjør det meget enkelt å installere de driverne du trenger. Man kan ikke garantere samme stabilitet på en Hackintosh som på en Mac fra Apple, men imho funker det mer enn godt nok.

Lenke til kommentar

Jeg legger ved hva min pc i hovedsak består av, jeg har i tillegg et skjermkort som jeg ikke husker navnet på i forbifarten, men hovedkortet har innebygd grafikkort som sikkert er bra nok til bildebehandling.

 

Har dere noen innspill på om jeg kommer til å slite med noen spesielle deler her, noe som ikke er så glad i samarbeid med OSX?

 

Kabinett:

https://www.mpx.no/silverstone-temjin-tj08-e-micro-tower/646273

 

Strømforsyning:

https://www.komplett.no/corsair-ax-750w-psu/600425

 

Hovedkort;

http://www.proshop.no/Hovedkort/GIGABYTE-GA-Z77M-D3H-(rev.-1.0)-2329970.html?utm_source=AutoEmails&utm_medium=email&utm_campaign=OrderConfirmation

 

CPU:

http://www.proshop.no/Prosessor/Intel-Core-i5-3570K-Ivy-Bridge-2328224.html?utm_source=AutoEmails&utm_medium=email&utm_campaign=OrderConfirmation

 

Kjøler:

https://www.mpx.no/cooler-master-hyper-212-evo-cpu-kjler/657097

 

Ram(16GB):

https://www.mpx.no/corsair-vengeance-ddr3-1600mhz-8gb-cl9/641124

 

DVD:

https://www.komplett.no/sony-dvd-writer-ad-5280s/645800

 

 

Trådløst nettverkskort:

http://www.proshop.no/Nettverksadapter/ASUS-PCE-N53-2342334.html?utm_source=AutoEmails&utm_medium=email&utm_campaign=OrderConfirmation

 

Kortleser:

http://www.proshop.no/Flashminneadapter/LogiLink-Card-Reader-5.25-USB-Audio-eSATA-TV-out-2217107.html?utm_source=AutoEmails&utm_medium=email&utm_campaign=OrderConfirmation

 

 

SSD:

http://www.proshop.no/Harddisk/Samsung-840-Basic-SSD-(Bulk)-250GB-2376508.html?utm_source=AutoEmails&utm_medium=email&utm_campaign=OrderConfirmation

 

Ekstra vifte:

https://www.komplett.no/cooler-master-excalibur-120mm-vifte/592865

Endret av Allak
Lenke til kommentar

http://www.tonymacx86.com/mountain-lion-desktop-support/61435-succes-gigabyte-z77m-d3h-i3570k-4870-512mb.html hovedkortet er det viktigste i starten. Gigabyte pleier å være et veldig bra hovedkort å hackintoshe. Så du man jo begynne med intel skjermkortet under selve installasjonen og heller vurdere å sette det inn senere.

 

Virker ikke ut som lydkortet funger så bra ut av boksen vertfall.

Verken kabinett, vifter eller PSU har ingen betydning.

 

Trådløs nettverkkort kan være vil bli en utfordring, aner ikke om den baseres på Atheros eller intel.

En del av tilfellene er ofte sata 300 portene mere kompaktibel en sata 600.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Hmm, takk for svar og link :)

Dette virket litt innviklet.

 

Du som har mere greie på dette, hadde du giddet å satt opp en "enkel" trinn for trinn?

 

Det så ut som det var brukt samme hovedkort og prosessor som jeg har....

 

Et spørmål litt på siden. Hvilken av macbook/mac mini/imac må jeg ha for å matche det jeg har i dag?

Endret av Allak
Lenke til kommentar

Hei igjen,

 

Og takk for innspill. Tror jeg velger å la være å innstallere OSX på min stasjonære. Ser for meg etter litt googling, at dette ikke er plankekjøring, og jeg kommer da i stedet til å ergre meg over at ting ikke fungerer(uten eventuell mye feilsøking).

 

Men, dere ser hva slags maskinvare jeg har i dag, om jeg skulle kjøpt noe i dag, hvilke av apple sine pcer måtte jeg kjøpt for å mache denne?

 

Og, tror dere at når den nye mini-mac omsider kommer, vil kunne gi meg tilsvarende kraft eller bedre?

Lenke til kommentar

Kan ikke svare deg så veldig mye, men skal vi sammenligne i5 3570K

mot mobilprosessor vil nok prosessorytelsen være et sted mellom i7-4700MQ og i7-4800MQ, men sistnevnte prossessor har hypertreading, som er en fordel, men din prosessor er veldig enkelt å overklokke. i7-4960HQ finnes vel i Macbook pro, er nok tilsvarende. Om disse kommer i mac mini er jeg usikker på.

 

Husk også på at skal du ha noe over i7-4700MQ blir prisen veldig mye høyere det selv på windows baserte maskiner, så er vel ikke noe krise om du får litt lavere prosessorytelse?

Jeg finner ikke en Mac mini med den prosessoren.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...