Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Visum og bosted


Anbefalte innlegg

Jeg spør på vegne av en utenlandsk statsborger som ikke klarer å finne ut av dette selv.

Personen er over 18 år, går på videregående og kom til Norge for ca 1.5 år siden fordi moren er gift med en nordmann.

 

Det vi lurer på er hvordan det i følge loven ville vært mulig for denne personen å flytte ut av huset til stefaren og for seg selv eller med kjæresten før permanent oppholdstillatelse er oppnådd.

 

Anonymous poster hash: a51c7...fc9

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Barnets oppholdstillatelse er sannsynligvis gitt på grunnlag av utlendingsloven § 42 første eller annet ledd. Det er i strid med forutsetningene for denne oppholdstillatelsen om barnet gifter seg eller skaffer seg samboer, se utlendingsloven § 61 som fastslår at alle vilkår for å gi førstegangs oppholdstillatelse må være oppfylt for å fornye tillatelsen (unntatt kravet om at barnet må være under 18 år). Bestemmelsen må antageligvis tolkes innskrenkende da departementet i forarbeidene henviser til ektefelle eller samboer i hjemlandet, ikke ektefelle eller samboer man har blitt sammen med i Norge etter at tillatelsen er gitt.

 

Han kan flytte for seg selv, utlendingsloven krever ikke at han skal bo sammen med sine foreldre. Han kan trolig også flytte sammen med en samboer.

 

Det er imidlertid politiet eller Utlendingsdirektoratet som avgjør denne typen saker, så vedkommende bør faktisk spørre dem.

Lenke til kommentar

Hei, beklager men jeg ble litt forvirret av svaret. Det er i strid mot forutsetningene men personen kan "trolig" flytte for seg selv?

Hva med uregistrert flytting? At bostedet leies i "samboerens" nav men at personen fortsatt står registrert som boende hos stefaren. Og kan stefaren gjøre noe lovmessig for å forhindre at personen ikke oppholder seg i hans hus?

Anonymous poster hash: a51c7...fc9

Endret av krikkert
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er muligens, men antagelig ikke, i strid med forutsetningene for tillatelsen om vedkommende flytter sammen med samboer. Flytte for seg selv kan han gjøre.

 

Jeg antar at du med "uregistrert flytting" mener straffbart brudd på folkeregisterloven. Kan generelt ikke anbefales.

 

Stefar eller (biologisk) mor kan ikke pålegge et myndig barn å bo hos sine foreldre. Tilsvarende har barnet ikke rett til å få bo hjemme etter at det er myndig - foreldrenes forsørgelsesplikt består etter 18-årsdagen kun i form av penger, ikke i form av plikt til å tilby tak over hodet, jfr. barnelova § 68 annet ledd jfr. § 66.

Lenke til kommentar

Takk for svarene, det står fortsatt litt uklart for meg da.

Gjelder det å bo med venner på samme måte som å være offisielt "samboere"? Har det noe å si om denne vennen er av motsatt kjønn?

 

Angående barneloven paragraf 66, som jeg forstår kan man som 18 åring som fortsatt går på videregående ha krav om økonomisk støtte fra forelder eller NAV hvis man ikke bor hjemme? Eller ville man eventuelt kunne ordnet stipend som man ellers ikke ville fått pga foreldrenenes lønnsnivå?

 

Anonymous poster hash: a51c7...fc9

Lenke til kommentar

Begrepet samboer er ikke definert i lovgivningen, men generelt sett har man gått ut fra at begrepet omfatter personer som lever i et gjensidig forpliktende ekteskapslignende samliv. Her tar man utgangspunkt i faktorer som sammenblandet/delt økonomi, felles barn, livssituasjon, m.m.

 

Man kan bo sammen med venner av både samme og motsatt kjønn uten å være samboere.

 

En 18-åring som fortsatt går på videregående kan ha krav på bidrag fra sine foreldre. Dette gjør ingen endring i Lånekassens regler om stipend.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...