Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Biologi


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg har et par oppgaver fra forskjellige bio2 eksamener jeg gjerne vil vite svarene på. Jeg har selv antatt hvilke svar det skal være, men finner ikke fasiten til oppgavene. Det hadde vært fint om noen kunne korrigere meg om jeg har tenkt feil :)

 

Takk!

 

1) En bestemt dose av et medikament blir gitt til 20 gravide mus for å teste mulige bivirkninger. Hva er egnet kontrollgruppe for dette forsøket?

 

A: 20 mus som ikke er gravide, og som får samme dose av medikamentet.

 

B: 20 gravide mus som får dobbelt dose av medikamentet

 

C: 20 mus som ikke er gravide, og som får samme dose av uvirksom oppløsning (fysiologisk saltvann)

 

D: 120gravide mus som får samme dose av fysiologisk saltvann

 

Her vil jeg velge alternativ A. Dette er fordi hensikten er å finne/teste mulige bivrkninger. Det vil da være mulig å se om mus som ikke er gravide får de samme bivirkningene. Med dette får vi svar som tyder på at medikamentet kun gir de mulige bivirkningene til gravide mus, eller til ikke-gravide også.

 

2) Hva kan virke som kontroll når vi skal teste hvordan lysstyrken påvirker veksten til en planteart?

 

A: totalt mørke

B: ekstra tilskudd av næringssalter

C: konstant lysstyrke

D: andre plantearter

 

Her ville jeg valgt A. Ved å ha en plante i lys og en plante utenlys (av samme art) kan vi se på de forskjellige utviklingene til plantene. Konstant lysstyrke vil ikke vise til særlig mye. Ekstra tilskudd av næringssalter vil gi resultater som er påvirket av næringssaltene. Andre plantearter kan ha behov for andre lysstyrker eller lysbølger, dermed er det ikke mulig å få en sikker sammenligning.

 

Til slutt har jeg enda et spørsmål :p

Det er en viss pH-forskjell mellom innsiden og utsiden av den innerste membranen i mitokondriene i en normal celle som driver anaerob ånding. Vi tilsetter så et stoff som blokkerer (stanser) ATP-asen i mitokondriene, men som ikke påvirker andre enzymer. Hvilke endringer får pH-verdien?

 

Jeg tenker at siden ATP-ase blir stengt vil ikke H+-ionene komme ut igjen, men blir stadig pumpet inn. H+-ioner, som er det samme som protoner, er teknisk sett verken sur eller basisk, stemmer ikke det? En løsning er sur når det blir avgitt H+-ioner til vann slik at det dannes H3O+, men protenene i seg selv er ikke sur. Dermed vil jeg si at pH-verdien ikke vil endre seg. Stemmer det?

 

 

Jeg takker supersupermye for svar og hjelp!!!! <3

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ikke på noen måte noen fasit. Men dette er det jeg tenker.

Uenig med deg på den første. Det at musene er gravide kan jo få dem til å reagere annerledes. Er derfor bedre å velge den siste, altså alternativ D for å se om musene som ikke får medisinen reagerer annerledes enn musene som får medisinen.

Den andre her er jeg litt mer usikker på. Uten lys kan jo ikke planten drive fotosyntese, og dermed får den jo ikke noe særlig vekst. Jeg tror jeg ville gått for konstant lysstyrke. Da vil man jo kunne se forskjellene bedre. Man må jo ha konstant lysstyrke for å se forskjellene, og heller ha ulike tester med ulike styrker for å se hvordan det varierer.

Er så lenge siden jeg leste på fotosyntesen så den kan jeg ikke hjelpe deg med, dessverre. Men tror du har tenkt mye godt der.

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

På den 1: D

 

På den 2: C

 

På den 3:

 

Når noe hemmer den oksidative fosforyleringen, la oss si rotanon, vil det skje en pH endring. Et eksempel med en fisk:

 

PH-verdien den samme på begge sidene av elektrontransportkjeden. Men om giftstoffet rotanon virker på denne kjeden og elektrontransporten stanser, vil ikke H+ bli pumpet opp til rommet mellom membranene, og derfor bli værende i det innerste rommet. H+ skaper et surt miljø i den innerste rommet, som gjør at pHen synker og det blir surt.

 

Det er i denne aerobe (med oksygen) prosessen det blir dannet mest ATP, utbyttet er så mye som 32 ATP. Så hvis produksjonen av denne energibæreren stopper opp vil ikke lakseyngelen ha nok energi til alle de kjemiske prosessene, transport arbeidet og det mekaniske arbeidet som skjer i kroppen.

 

Så når dette proteinet i kjeden blir rammet skapes det altså en pH-ending som fisken ikke tåler, sammen med at fisken ikke får nok ATP, vil følgene av dette bety døden for fisken.

Endret av Heis-and
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...