Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Vedlikehold - Korrosjon


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg håper at noen med litt kunnskap om vedlikehold kan hjelpe meg litt her.

Jeg jobbet på båt tidligere, og nå holder jeg på med en prosjektoppgave om vedlikehold på skolen, og det kommer da opp noen spørsmål som jeg ikke er helt sikker på.

Når man skal male en overflate på båt (stål) så ser man først etter rustskader. Hvis man finner noe, så pleier vi enten å behandle det med rustvask eller rustpikking, men jeg lurer på hva som er best / forskjellen?

Noen ganger brukte vi rustvask før vi malte og andre ganger pikket vi vekk rusten. Spiller det noen rolle eller er begge godkjente metoder?

Skal man ha på noe stoff etter at rusten er fjernet, eller er det da bare å kleise på med grunning? I så fall, hvor mange strøk med grunning bør være normalen?

2 strøk på plasser som er spesielt utsatt for slitasje / saltvann kanskje, og 1 strøk på litt mer beskyttede områder?

Hvor lenge skal rustvasken stå å godgjøre seg før man vasker den vekk?

Skal man alltid vaske over med malingtynner før man maler et område? For å gjøre det rent?

Takk til den som gidder å se over dette :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Her er det vel det samme prinsippet som gjelder at man bør først forsøke å legge ut noe av et løsningsforslag selv, i stedet for å lene seg godt tilbake og håpe på at det er noen andre som gjør leksene for en. Hvis man legger ut et løsningsforslag selv, så så er det straks noen som mener noe om det, og så er diskusjonen (og læringsarbeidet) i gang.

Lenke til kommentar

Jeg støtter den "gjør leksene dine selv" holdningen faktisk, men dette er noen spørsmål som jeg rett og slett bare ikke vet svaret på.

Jeg har prøvd å google litt rundt, men det er utrolig lite informasjon å finne om slike ting. Man må nesten få høre det fra fagfolk som har jobbet med det.

Det er hovedsakelig rustvask vs rustpikking og hvor lang behandlingstid rustvasken har jeg lurer på.

Det med maling / grunning kan jeg egentlig bare skrive slik som jeg har gjort det, altså 2 strøk grunning på utsatte områder og 1 strøk på "trygge" områder.

Lenke til kommentar

Jeg har jobbet med disse tingene en gang i tiden, men da i forhold til såkalt "hightech produkter" dvs høylegert stål, og forskjellige aluminiums og magnesiumslegeringer. Konstruksjoner der man "pikker rust" det har jeg vel (nesten) aldri vært borte i, men jeg går ut i fra at noen av prinsippene kan overføres.

 

Når det gjelder det med å "pikke rust" dvs fjerne korrosjon og overflatebehandling kontra det å "vaske rust" så ville jeg ikke trodd at det var helt likestilte metoder, men at det er ulike metoder som brukes ved forskjellige typer skade. Hvis det er separasjon mellom metall og overflatebehandling og overflatebehandlingen (malingen) ligger intakt ovenpå rusten, da vil jeg tro at det uansett er behov for "mekanisk fjerning" dvs "pikking" og at "vasking" ikke holder.

 

Man vil jo uansett ha behov for å først å fjerne korrosjonen og så stabilisere og beskytte overflaten på en eller annen måte. Hvordan man gjør dette vil vel kunne variere en hel del ut i fra bransje og produkt.

 

Når det gjelder slike ting som "rustvask" og "primer" så tviler jeg man kommer så mye lengre før man har satt et spesifikt produktnavn på de produktene det dreier seg om. Man må rett og slett kikke på bøtta og se "Hva står det ?". Det finnes veldig mange typer "rustvask" og veldig mange typer "primer" og man må vite "hvilken". Grunnen til dette er at de forskjellige produktene vil ha forskjellig "riktig framgangsmåte".

 

Når man har produktnavnene og eventuelt et produktnummer, så finner man fram til fabrikantens produktdokumentasjon, som ofte ligger på Internett. I produktdokumentasjonen så vil det gå fram hvordan produktet skal brukes på en rett måte, i hvilken grad det kreves mekanisk fjerning av rust, hvordan overflaten skal være, påføring, tørketider, osv.

 

Hvis du poster de konkrete produktnavnene og evnetulle varenummer, så går det sikkert an å nøste videre på dette og komme fram til "riktig bruk i henhold til fabrikantens anbefalinger".

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...