Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Brøk og algebra - djevelens verk!


Anbefalte innlegg

Hei, skal forbedre min karakter i mattematikk og starter med 1T-matte! Det meste er glemt så det er jo som å begynne heilt på nytt igjen. Tar det som privatist så trenger noen å spørre her.

 

Akkurat nå sliter jeg med brøk. Forstår ikke det å forkorte multipliserte brøker.

 

Altså: 2/3*6/1=12/3. Men svaret skal jo bli 4. Da skal jeg finne det det største tallet fra gangetabellen som går opp i 12 ikke sant?

Endret av piccolo
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvordan går jeg frem for å regne ut dette stykket?

 

2/3 * 5/a + 1/2 * 7/3a

 

 

Ganger jeg ut ledd en med to, og ledd fire med tre? For så summere de to leddene som blir igjen?

 

Stemmer :)

Husk de basic regneregla: Multiplikasjon og divisjon før addisjon og subtraksjon ;)

Endret av avp
Lenke til kommentar

Du kan ikke summere brøker uten at de har fellesnevner. Du får 2/3 * 5/a + 1/2 * 7/3a som blir 10/3a + 7/6a. Hvis man nå legger sammen disse får man tilsynelatende 17/9a, men dette er feil. Du kan ikke summere brøker som ikke har samme nevner. Hvis du skriver om brøkene slik at de får samme nevner så kan du summere og forkorte. Gjør du det så blir svaret faktisk 9/2a.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Om du sliter med matematikk kan du og bruke wolframalpha (www.wolframalpha.com). Om du taster inn et regnestykke kan du få oppgitt fremgangsmåten for regnestyket. Du får 3 gratis fremgangsmåter per dag elns. og så fremgangsm[ter du trenger om du registrerer deg som et medlem (tror det koster noe). Men det er et ganske nyttig verktøy om du trenger å finne ut om du har det rette svaret eller. Men som en adversel, bruk det fornuftig og ikke gå der konstant for hjelp om du ikke virkelig har prøvd på oppgavene selv. Har brukt siden mye selv, men du blir ikke god (etter min mening) i matematikk om du ikke prøver og feiler selv.

 

Eventuelt er det også Khan Academy (https://www.khanacademy.org/) som har ganske mange gode og element're videoer som kan hjelpe deg i matematikken. Har brukt siden en del selv.

Lenke til kommentar

Takker for alle tips! Jeg har egentlig gitt god "f" i faget, men er det eneste faget jeg ikke har brukandes karakter i så jeg bestemte meg for å gi det en ny sjangse! Skal også bytte over til realfagskompetanse så er en fordel å kunne det grunnleggende. Er mer motivert enn før så satser på at det går bra. :wee:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...