Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Orkanen bøyde flaggstangen - hvordan rette den opp?


Anbefalte innlegg

Under orkanen på 5.12.2013 ble flaggstangen på Mastravarden på Mosterøy (utenfor Stavanger) skeiv, se bilde. Er det noen som

 

1) kan beregne hva slags krefter som her har vært tilstede, og hvor mye kraft som må til for å rette den opp igjen?

 

2) har forslag til hvordan stangen skal kunne bøyes opp igjen?

 

Vinden ble målt til 42 m/s. Stangen er av stål, kanskje 4-5 mm tjukt. Om stangen er 10 m lang over krakken, har de første 2 meter en diameter på 11 cm, neste 4 meter har diameter på 10 cm og de siste 4 m en diameter på 9 cm.

 

Det er ikke vei opp dit, så bøying må skje med enkle midler. Det er åpenbart at stangens feste, herunden krakken, er solid.

post-112524-0-11185400-1386621772_thumb.jpg

Endret av finnesand
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei, knekken har allerede påført materialet en varig deformasjon. Reparasjon må tilpasses materiale stangen er laget av og etter hvordan skaden ser ut. Varming og sand kan fungere, men her ser det ut som at stangen nesten er knekt ved den øverste boltinfestningen, og da kan det lønne seg å kappe bort det skadde partiet og sveise sammen igjen.

 

Siden stangen allerede er bøyd vil en reparert stang bli ødelagt ved neste orkan. (Du vet jo nå hva den tåler.) Evt kan du kappe og gjøre stangen kortere.

 

Jeg ville forhørt meg om priser på en ny flaggstang.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Vi bøyde stangen tilbake i dag ved bruk av jekkestropp (se bilde) og ett boltefeste i fjell. Problemet er løst, - til neste orkan kommer :-). Hvis vi ikke, - på etter eller annet vis, - kan forsterke den første meteren av stangen over krakken.

 

Forøvrig ble stangen også bøyd 12.1.2005 under orkanen Inga (fra sørvest), men ikke så mye som orkanen Hilde (fra vest). Dengang ble ca. en meter av stangen kappet av.

 

Hvis vi må kappe mer av stangen, blir det nok feil forhold mellom stangens høyde og flaggets lengde.

post-112524-0-58299500-1387809066_thumb.jpg

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Flaggstangens ytre diameter er 110-116 mm nederst. Trolig ca. 85 mm øverst. Ergo en kvadratmeter i vindfang (det er ingen vimpel). Kraftmomentet er nok stort.

 

Har lurt på om det var de kraftigste kastene (høyeste som ble observert ved varden var 42 m/s den dagen) eller gjennomsnittet (33,1 m/s over 15 min ble observert) som bøyde stangen.

 

Vi måtte bøye (ved bruk av jekkestropp som Metaldude foreslo) stangen litt ekstra for å få den til å bli rett, ref. bildet under.

 

For de som er lokalkjente, ses Utstein Klister rett bak de to personene på bildet. Fjorden bak er Boknafjorden, kan se Bokn.

post-112524-0-00800700-1388145416_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...