Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Dreneringsrør - overflatevann


Anbefalte innlegg

Hei godtfolk,

 

Jeg sliter med overflatevann utenfor hytta og vann i kjelleren når snøsmeltinga står på som verst. Derfor tenkte jeg ordne med drenering for å forhåpentligvis få bukt på begge problemer.

 

Utfordringen er grunnfjell som på det dypeste kun er ca. 25cm under overflata. Vil jeg da på et fornuftig vis få laget drenering som vil hindre vann?

 

Jeg har laget en tegning som illustrerer slik jeg eventuelt tenker å løse det på.

Håper å høre fra noen med erfaring på emnet.

 

Fortsatt fin søndag!

På forhånd takk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Skissen (teg.) viser et rett prinsipp. En drensledning MÅ ha fall, hvis den skal fungere. Men dette blir for enkelt. Du har ikke tegnet inn bygget i snitt og hva med profil (snitt) av terrenget "på tvers", av det du tegnet. Og hvis ikke jord/steinmassene rundt bygget er fjernet og du har tatt høyder på alle viktige punkter blir dette også tvilsomt. Vær også klar over, at bl.a. et vannspeil under gulvet, kan presse vann opp i gulvet langt fra ringmur/yttervegg. Her kan det være mange problemer, men jeg kan ikke nevne alt. Da blir det en avhandling og bassert på antagelser.

 

Overvann er ikke noe problem, hvis det er fall på terrengoverflaten. Da renner vannet vekk på overflaten. :)

 

Vann/fukt i kjelleren, kan være enkelt å løse, med riktig utført drennering. Og god fuktsikring av grunnmur, samt med drenerende masser over drensrør.

 

Men det kan også være veldig komplisert, hvis ikke huset/hytten er undersprengt og helst oppfylt med egnede steinmasser, under såle/ringmur og gulv. Det kan bli så komplisert, at selv de med kunnskap og erfaring, kun kan hjelpe til med å bedre problemet. Men, ikke løse det helt.

 

Å drøfte dette her, samt å løse problemet, har jeg ikke så mye på tro på. Slikt er ofte for komplisert. Kontakt fagfolk, helst en rådgivende ingeniør. Jeg har erfart at selv Masikinentreprenører (med Sentral godkj.), ikke kan nok om problemene, til å løse slike gamle synder.

Lenke til kommentar

Takk for svar geco5. Jeg lurer på om jeg skal prøve meg på å tette kjelleren innenfra istedet. Har du noen erfaringer med slikt? Jeg leser at det er mulig.

 

Problemet med grunnfjellet er at den går i bølger og den følger et naturlig elveleie under hytta. Uten å sprenge grunnfjellet ser jeg ingen måte å drenere på nå på en enkel måte; du skriver også at slikt kan være nokså komplisert :)

Lenke til kommentar

Takk for svar geco5. Jeg lurer på om jeg skal prøve meg på å tette kjelleren innenfra istedet. Har du noen erfaringer med slikt? Jeg leser at det er mulig.

 

Problemet med grunnfjellet er at den går i bølger og den følger et naturlig elveleie under hytta. Uten å sprenge grunnfjellet ser jeg ingen måte å drenere på nå på en enkel måte; du skriver også at slikt kan være nokså komplisert :)

Vanskelig å gi annet råd enn jeg har gjordt, uten å se terrenget. Og kanskje ha gravd vekk all jord/løsmasser, til bart fjell. Enkelte gangen kan en stoppe, eller begrense mye av vannet, ved å lage en "hulkil" i overgang mellom fjell og grunnmur. Det støpes da en avrunnet overgang (og med fall), langs siden av grunnmuren. Hvis fjellet er uten sprekker, kan dette fungere bra.

 

Jeg har selv ingen erfaring, med innvendig tetting av grunnmur. Vet det har vært forsøkt med div. resultat, i noe flere ti-år. Mange produkter har vært brukt, men.....

 

Om det er lite fuktinntregning, kan det være en løsning. Men gennerelt, vil jeg ikke annbefale det. Og hvis hytten er gammel, er det kanskje heller ingen fuktsperre (grunnmur papp), mellom en fuktig grunnmur og treverk/bunnsvill. Så det å ha en grunnmur full av fukt, er ugunstig på flere måter.

 

Men det er jo også et spørsmål om hva kjelleren blir brukt til. Men god lufting av kjelleren og at du ikke bruker kjelleren til oppholdsromm, eller tørr lagerplass, behøver ikke noe fuktinntrenging være noe krise. De som bygde dette var sannsynlig klar over fukten, men hadde ikke behov for tørr kjeller. Uten å kjenne forholdene og dine behov, oppstår gjerne problemene når folk endrer bruken av kjelleren.

 

Ligger forholdene til rette, kan en hulkil løse problemet. Hvis ikke, så må sprenging vurderes. Men som tidligere nevnt. Kontakt folk/firmaer, som har kompetanse på slike problemer. De må se grunn og konstruksjonen (grunnmur/kjellergulv). I enkelte tilfeller, kan også vann ledes under nytt kjellergulv. Det kan være flere løsninger, eller ingen gode løsninger.

 

Dette behøver ikke bli så dyrt, men rett rådgiver og rette folk/firmaer til å hjelpe deg, er problemet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...