Gå til innhold

15 åring vil lære om aksjer


B2FCK

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg vil gjøre et lite tillegg til Rudde93s svar:

 

Hvis du har i tankene å skulle drive med aksjespekulasjoner, kan det være en ide, efter å ha lest seg opp om aksjesystemene og sammenhengene, at man setter seg ned og lager et (fiktivt) system hvor man da skriver opp kjøp (medregnet kurtasje), følger med på kursutvikling, selger når man tror det er rett (fremdeles medregnet kurtasje), og at man så ser hvordan dette ville ha gått dersom man faktisk hadde kjøpt og solgt disse aksjene.

 

NB: Da må man være meget klar over at automatiske salgsordre ikke nødvendigvis gir et salg til den kurs man ønsker, slik at denne delen av systemet kan man egentlig ikke meningsfylt øve seg på. Automatiske salgsordrer garanterer nemlig ikke at der finnes noen som vil kjøpe til en gitt kurs, og dermed er det ikke sikkert at en gitt salgsordre vil begrense et mulig tap.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du får ikke åpnet din egen aksjekonto før du er 18 uansett.

 

Er du sikker på det?

Bare ser at Nordnet har "Kontoavtale for mindreårige".

Men det er nok litt papirarbeid, siden den er merket med:

 

"Viktig! For å opprette en konto for mindreårig, må det vedlegges fødselsattest fra folkeregisteret, foreldrefullmakt og attestert kopi av legitimasjon på alle foresatte/­verger."

Endret av MemorX
Lenke til kommentar

Er ikke det en vanlig konto? Og ikke en aksjekonto?

 

Det kan være, men trodde ikke det i utgangspunktet. Avtalen til min min Aksje- og Fondssparekonto heter "Kontoavtale", og ser veldig lik ut for meg...

 

Edit:

Det ser forsåvidt ut som om kun foreldre/foresatte kan gjøre uttak.

Endret av MemorX
Lenke til kommentar

15 åring som vil lære seg om aksjer helt fra scratch, hva bør jeg gjøre?

 

Du bør også vite hva aksjer er for noe. Aksjeselskap (eller allmennaksjeselskap - som er de du finner på børsen) eies av aksjonærer (=aksjeeiere). Ved å eie aksjer kan man normalt være med å bestemme i selskapet (på generalforsamling), men siden man har flere stemmer jo flere aksjer man har, er det i praksis bare store investorer som gidder å gjøre det.

 

For alle andre er aksjene interessante fordi den som eier aksjer, har rett på pengeutbetaling (utbytte) hvis selskapet går bra. Det er i realiteten denne retten som gir aksjene økonomisk verdi. Uten rett til utbytte ville aksjer være uinteressante. Hvilken verdi aksjene har i markedet, bestemmes i stor grad av hvor godt folk tror selskapet vil gå (dvs. hva de kan vente å få i utbytte).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...