Gå til innhold

Mellommann for privat gullsalg - lovlig?


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har (via Facebook) kommet i kontakt med en fra USA som har 4KG gull han skulle ha solgt til en kjøper i Norge. Ifølge han selv befinner kjøperen seg i vestre holmenkollåsen, i Oslo, men mer kan han ikke fortelle.

 

Han ønsker at jeg skal være den som gullet skal sendes til. Via privat fraktselskap skal gullet fraktes til Norge, så skal det fraktes med DHL til min adresse. Der skal jeg overgi gullet til kjøperen.

 

For denne handelen vil jeg motta 9000euro, eller ca. 11700$. Selgeren vil tjene ca. 950000$ på handelen.

 

Jeg har liten tvil om at gullet eksisterer, fordi jeg har ingen utgifter koblet med dette (han tjener ikke noe hvis det er løyn). Dessuten virker fyren legit, da han går ut med fullt navn, bossted, bilder, og hendelser han har vært med på. Han har også prøvd å kontakte meg tidligere i forbindelse med at jeg tydeligvis vant en 2012 BMW ///M5, men "desverre" havnet meldingen i spamfolderen på Facebook, og jeg så den for seint.

 

Uansett, det jeg er veldig i tvil om er om handelen er lovlig eller ikke. Ifølge han selv så er den naturligvis det, men jeg har mine tvil. For det første, hvorfor sende det til meg og ikke direkte til kjøperen? Ifølge han så arvet han dette gullet av bestefaren sin som gikk bort i fjor, men han må holde salget skjult for familien. Dessuten ønsket ikke kjøperen å gå igjennom alt stresset med å frakte det selv, så han trenger en mellommann (hvilket stress? Det skulle være ganske chill for meg).

 

Men jeg bryr meg egentlig ikke stort om grunnen. Det jeg gjerne vil vite er om det i utgangspunktet er ulovlig å selge så stor mengde gull privat, utenfor landegrensene til det landet det kom i? Gullet må jo importeres til Norge, også selges her (privat). Er dette lovlig? Er dette noe som normalt er skattebelagt?

 

Videre så er jeg veldig usikker på opprinnelsen til gullet. Kan det være stjålet? Kan det være fake?

 

Jeg har lyst på pengene, men jeg er i tvil om det er verdt det. Var jo ikke så lenge siden en sak på nyhetene om han duden som fikk jobb som "mellommann" for å flytte noen penger fra et land til et annet, gjennom Norge. Husker dere? Pengene var helt ekte, men det var ikke lovlig. Husker ikke hva som skjedde med mannen, men han slapp vel unna?

 

Uansett, man skal gjerne være tvilsomme til tilbud som er for gode til å være sanne. Men i noen tilfeller så er det faktisk ekte.

 

Derfor lurer jeg på hva deres mening er. Hva bør man gjøre? Bør jeg gå til politiet? Bør jeg bare avfeie han? Bør jeg si ja, og ta imot pengene?

 

Det som gjør meg enda mer i tvil er det at han tydeligvis vil fortsette å samarbeide med meg. Når jeg påpekte at jeg fikk en dårlig "cut", eller del av gevinsten hans så sa han at det var fordi det var våres første deal. Kan det bety at det vil være flere? Hvor mange ganger arver man faktisk gull fra besteforeldrene, til en slik verdi. Kan han ha flere ulovlige ting på gang?

Vi snakker her om en millionær, som i tillegg til å kjøre en Lamborghini deltar på Gumball 3000 hvert år. Hvor har han fått pengene fra? Hvor ofte trenger man mellommenn til slike handler? Hvorfor leder han frem mot det at vi kanskje kan gå samarbeide flere ganger?

 

Jeg har så mange spørsmål, men det å spørre han er jo ikke det lureste. Han sier det han må for å få handelen i gang. For alt jeg vet kan dette være ulovlig, stor risiko involvert, og at personen går ut med fake navn. Slik at i en situasjon hvor jeg blir tatt av politiet, så kan det ikke spores tilbake til han.

 

Hva ville dere gjort? Det handler jo om en stor sum penger her, og han virker ganske desperat. Er fullt mulig å kanskje forhandle seg frem til en større "cut" av overskuddet. Men det er jo kanskje stor risiko involvert...

 

 

Råd søkes!

 

Hilsen hemmelig forumdeltager

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Cue anklager om at du har underslått gullet når det ikke kommer frem?

 

Og hvem dekker avgifter - det er tross alt merverdiavgift på vareimport til landet. "Privat fraktselskap til Norge" lukter "unndra toll og avgifter" lang vei, og når du er mottaker er det deg tollvesenet går på - samme hvem du sier du overdro det videre til. DHL siste rest av veien for å skape papirspor til deg, et spor som hendig nok slutter hos deg. Koster lite å betale noen 70k for at de skal være "fall guy" for oppi 1,5 mill unndratt merverdiavgift.

 

For å svare på spørsmålet ditt: Det er ikke noe ulovlig i seg selv ved å være mellommann for en gullhandel. Men heleri, hvitvasking, avgiftsunndragelse, og andre forhold kan gjøre det ulovlig.

Endret av krikkert
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Cue anklager om at du har underslått gullet når det ikke kommer frem?

 

Og hvem dekker avgifter - det er tross alt merverdiavgift på vareimport til landet. "Privat fraktselskap til Norge" lukter "unndra toll og avgifter" lang vei, og når du er mottaker er det deg tollvesenet går på - samme hvem du sier du overdro det videre til. DHL siste rest av veien for å skape papirspor til deg, et spor som hendig nok slutter hos deg. Koster lite å betale noen 70k for at de skal være "fall guy" for oppi 1,5 mill unndratt merverdiavgift.

 

For å svare på spørsmålet ditt: Det er ikke noe ulovlig i seg selv ved å være mellommann for en gullhandel. Men heleri, hvitvasking, avgiftsunndragelse, og andre forhold kan gjøre det ulovlig.

 

Han har logget av FB akkurat nå, og jeg tenkte å spørre han om dette (moms) når han logger på igjen. Han står jo på sitt at det ikke er noe ulovlig, men det virker jo shady.

 

Men jeg har jo forsåvidt bevis på at jeg ikke er "opprinnelsesmannen", med de meldingene på Facebook.

Men er dette bevis nok, som vil få meg unna en eventuell straffesituasjon?

 

Og, gi en liten oppklaring på hva du mente med "Cue anklager om at du har underslått gullet når det ikke kommer frem?"

Endret av Megajens
Lenke til kommentar

At du har bevis på at du ikke er "opprinnelsesmannen" er vel og bra, men det er du som er ansvarlig for toll og avgifter, jfr. merverdiavgiftsloven pgf 11-2. Se tolloven pgf 2-3:

 

§ 2-3. Tollskyldner ved ufortollet vare

(2) Ved manglende overholdelse av lovens forpliktelser i forbindelse med innførsel, transport, lagring eller annen disponering av varer, er den som er ansvarlig for å overholde forpliktelsene, tollskyldner.

 

(3) Den som har medvirket til manglende overholdelse av forpliktelsene eller vilkårene er også tollskyldner, dersom medvirkeren visste eller burde ha kjent til den manglende overholdelsen.

 

(4) Den som har ervervet eller oppbevart varen er også tollskyldner, dersom vedkommende på tidspunktet for mottak av varen visste eller burde ha visst at forpliktelsene eller vilkårene ikke var overholdt.

 

Du er ansvarlig etter annet, tredje, og fjerde ledd. Det gjør deg ansvarlig for potensielle halvannen million kroner i unndratt merverdiavgift.

 

Var jeg deg ville jeg ikke lagt frem noe bevis på at dette var planlagt. Legger du frem den samtalen beviser du hvilke omstendigheter du har handlet innen, og kommentaren i dommen vil bli noe sånt som "Basert på samtaler finner retten at tiltalte må ha holdt muligheten åpen for at fremgangsmåten innebærer at varen ikke blir tollekspedert, og han har tross dette bestemt seg for å handle. Han blir å dømme i tråd med tiltalen. Han har handlet med økonomisk motiv, og dette virker straffskjerpende."

 

Så nei - du vil ikke unndra deg noen straffesituasjon ved å vise til at du handlet på vegne av noen andre.

 

 

"Cue anklager"-kommentaren min var en påpekning av at det må avklares hvem som bærer risikoen for at gullet ikke kommer frem. Hvis han sender gullet (eller påstår å ha sendt det), og det ikke kommer frem til deg, hvem tror du han vil skylde på? Hvem får torpedoer på døra?

Lenke til kommentar

Fikk akkurat svar fra han: "forget about the taxes the shipping company has nothing on that", spør han videre om skatter, får dette: "Its discreet ill handle all that ...all items are fully stamped ."

 

Virker mer og mer shady. Tror jeg "leker" litt mer med han, før så å avfeie

Lenke til kommentar

Du tydeligvis vant en BMW M5?

 

Vel, i fjor var jeg tydeligvis med på en konkuranse som BMW's offisielle Facebook side holdt. Den kommentaren som fikk flest likes i løpet av 12 timer vant en M6. Jeg kan ikke huske noen slik konkuransse, ei heller finner jeg den på Facebook siden deres.

Men uansett, jeg vant, men så ikke meldingen før nå ettersom facebook putter meldinger fra "ikke-venner" i en "annen" mappe. Jeg så netopp meldingen (fra i fjor), men trodde det bare var bullshit siden han ba om at jeg skulle sende penger for "shipment" (frakt). Jeg svarte (som en spøk) "is 30 euro enough?", og han svarte da med at konkuranssen var ferdig for lenge siden og at premien gikk til nummer 2.

 

Videre spurte han meg om jeg hadde lappen, og om jeg bodde i Norge. Når jeg sa ja, lurte han på om jeg var villig til å gjøre noe business med han. Han hadde noe gull som skulle fraktes. Og resten, ja resten vet dere.

 

-----

 

Selv hvor hyggelig fyren var, og hvor legit han virker, så er det mye som skurrer. Han har innrømmet at han prøver å hvitvaske pengene, og grunnen til at han ville selge det i Norge var at han her får opptill 4 ganger så mye som andre steder. Men han skulle unngå skattene. Han påstår fortsatt at det er 100% trygt for meg, og at det ikke er noen risiko involvert.

 

Men jeg tar ingen sjanser, ettersom jeg nå vet at dette er ulovlig. Jeg har avfeid han, og han tok det greit. Sa at han kanskje ville kontakte meg hvis han hadde noen andre business muligheter jeg kunne være interesert i, og sa at det bare var å kontakte han om jeg noen gang var i NY.

 

Tviler på at jeg gjør det, men hyggelig uansett.

 

 

Morro dette her :p

Lenke til kommentar

Siden han skulle ha deg til å fronte penger for frakt av bil, så overrasker det meg at han ikke ber deg fronte penger denne gangen og.

 

Høres ut som en somalisk "prins" spør du meg.

 

Haha, ja er en del som skurrer.

 

Men han ber meg faktisk ikke om noen utlegg denne gangen da. Alt jeg skal gjøre er å motta gullet, for så å frakte det for egen maskin til kjøperen. Men, som noen sa, å betale 9000euro for et agn/bytte, når profiten hans er på nærmere en mill dollar er ingenting. Hvis vi ikke ble tatt så er jo det vel og bra. Ble vi tatt så var det meg som fikk trøbbel. Liten pris å betale for han.

Lenke til kommentar

Dette er jo nigeriasvindel, både BMWen og gullgreiene her.

 

Hva tror du skjer når du sier ja? Plutselig så er det noe tollproblemer, og du må betale 100 dollar for å hjelpe gullet videre sånn at du får dine 9000 dollar. Og så 500 dollar. osv...

 

Ang konkurransen så eksisterer den ikke kompis. BMW har aldri gitt bort en M6 for likes - i tillegg ville en slik konkurranse vært helt på tvers av facebooks regler, og fått store konsekvenser for BMWs tilstedeværelse der.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Dette er jo nigeriasvindel, både BMWen og gullgreiene her.

 

Hva tror du skjer når du sier ja? Plutselig så er det noe tollproblemer, og du må betale 100 dollar for å hjelpe gullet videre sånn at du får dine 9000 dollar. Og så 500 dollar. osv...

 

Ang konkurransen så eksisterer den ikke kompis. BMW har aldri gitt bort en M6 for likes - i tillegg ville en slik konkurranse vært helt på tvers av facebooks regler, og fått store konsekvenser for BMWs tilstedeværelse der.

 

Samme som jeg påstod til han, men han nekter. Uansett, har avfeid han. Var morro å se han argumentere for at konkuranssen eksisterte og at det ikke var noe risiko involvert da :p

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...