Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Eksamensoppgave om arv


Anbefalte innlegg

Hei jeg jobber med en tidligere eksamensoppgave i biologi nå for å forbedre biologikunsakpene mine og for å forberede meg til en eventuell eksamen, men det er to av oppgavene jeg ikke helt får til.

 

Jeg tror jeg vet sånn ca hvordan jeg skal løse de, men er ikk helt sikker. Så det hadde vært til stor hjelp om jeg kunne ha fått litt hjelp til hvordan jeg kan løse de.

 

Stor takk på forhånd! :D

 

2) Lag et krysningsskjema og forklar hvilket resultat vi kunne forvente i F1- og F2-

generasjonene hvis små prikker og store prikker skyldes kodominante, ikke

kjønnsbundne alleler.

 

 

 

4) Lag et krysningsskjema og forklar hvordan det vil gå i F1- og F2-generasjonen hvis

allelene for små og store prikker er kjønnsbundne og kodominante.

Endret av saasoo
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

nei, det der er bare oppgavene. det her står før:

 

I et vann lever det både storprikket og småprikket ørret. For å finne ut hvordan prikkmønsteret nedarves, planlegger vi å krysse en småprikket hannfisk med en storprikket hunnfisk.

For å være sikker på at fiskene vi starter med, er homozygote, henter vi den småprikkete fisken fra et annet vann der alle er småprikkete, og krysser den med en fisk fra et vann der alle har store prikker.

Disse to foreldrefiskene kaller vi for P-generasjonen, og avkommet deres kaller vi F1-

generasjonen. Når vi deretter krysser to F1-fisker med hverandre, får vi F2-generasjonen.

Før eggene klekkes, og fiskene vokser opp, tenker vi gjennom hvordan det kunne ha blitt med forskjellige typer nedarving.

Lenke til kommentar

2) Dersom man krysser en storprikket hunnfisk med en småprikket hansfisk, som begge er homozygote, vil alle avkom bli like og få genotypen AB (hvor A er genet for store prikker og B er genet for små prikker). Alle avkom blir altså hetrozygote i F1-generasjonen. I F2-generasjonen må man krysse to individ fra F1-generasjonen. Da får man et krysningsskjema som tilsier at det er 25% sjanse for at et avkom får genotypen AA (store prikker), 25% sjanse for at et avkom for genotypen BB (små prikker) og 50% sjanse for at et avkom får genotypen AB (små og store prikker? Det er jo snakk om kodominans, men er litt usikker på om avkommet får slik fenotype).

 

4) Går ut ifra at genet sitter på X-kromosomet, da også hunnfiskene får prikker. I F1-generasjonen vil det dermed være 50% sjanse for at en hannfisk får store prikker og 50% sjanse for at en hannsfisk får små prikker, mens det er 50% sjanse for at en hunnfisk får genotypen BB og 50% sjanse for at en hunnfisk får genotypen AB.

 

Litt usikker på hva man gjør i F2-generasjonen (merk deg dette, ikke ta dette som fasit), men tror du skal lage fire nye kryssningskjema (sett bort ifra at man har laget det ene fra før), hvor du krysser en hunnfisk av genotypen BB med en hannfisk med store prikker og en hannfisk med små prikker i et annet skjema (dette lager man for å finne F1-generasjonen), og krysser det andre hunnfisken av genotype AB med en hannfisk med store prikker og en hannfisk med små prikker i det fjerde skjemaet. Det står at man skal lage ett krysningsskjema i oppgaven, så det blir vel egentlig bare å forklare litt hva som kommer til å skje i F2-generasjonen.

 

Håper dette hjelper noe, i hvert fall :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...