Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Tanker om julefeiring


Anbefalte innlegg

I år har jeg ikke sett fram til jul, har vel egentlig ikke gjort det så mye de siste årene. Føler ikke at jeg klarer å leve opp til forestillingen av julen. Sliter med skyldfølelse fordi jeg ikke gjør mer ut av det (hvorfor vet jeg ikke, men det er nå det jeg føler). Jeg har ikke noe særlig julepynt, ikke noe juletre, og ikke baker jeg kaker eller driver med andre ting som jeg tenker at jeg burde. Kunne sikkert ha gjort det, men har ikke lyst fordi for meg virker det som bare ekstra pes å rydde opp i etterpå. Så tenker jeg at jeg er lat og slike ting.

 

Nå bor jeg for meg selv, men har pleid å tilbringe julaften sammen med mine foreldre og søsken, men de siste årene så har julefeiringen på julaften for meg fortonet seg mer som noe som jeg føler meg pliktig til å delta i men egentlig ikke ser fram til. At jeg gjør det for å glede min familie. Har pleid å være mer pes enn hyggelig, men jeg tenker at jeg burde like det.

 

I det store å hele har jeg følt i hvert fall i år, i stor grad at jeg ikke når opp til forventningene om å forberede til jul (hvem sine forventinger vet jeg ikke, men det må vel være noe jeg har internalisert.) Har rett og tenkt at jeg er en dårlig person.

 

Dette i store deler negative fokuset har videre fått meg til å undres på om julefeiringen slik den til stor del fremstilles i massemedia og ute i samfunnet, er noe som passet bedre i en annen tid, en tid da samfunnet var mer sentrert rundt familien. Legger merke til at mange synes det er strevsomt før jul, med forberedelser og slike ting. Hørte sågar på nyhetene om at en trodde at folk ble sykmeldte før jul fordi det var så mye å gjøre, noe som jeg finner litt merkelig og ganske nedslående.

 

Nå hadde det sikkert vært annerledes om jeg hadde kjæreste og barn, fordi jeg er nådd en alder der jeg godt kunne ha hatt det, men slik er det altså ikke blitt, eller det hadde kanskje vært enda mer strevsomt og jeg hadde følt enda større forventningspress. Jeg vet ikke.

 

Hva tenker dere om julefeiringen?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg skjønner ikke alle som klager over at det er så mye som skal gjøres og så stressende. Jeg har en jobb som krever at jeg jobber nesten dobbelt i hele desember, både natt og dag. Jeg har allikevel fått dradd inn et juletre, sittet med datteren min og malt kopper og glass som skal gies bort, slengt opp noen lys utenfor, bakt pepperkakehus, funnet frem julepynten og kjøpt og pakket inn alt av gaver. Jeg har til og med spist julegrøt i barnehagen, og i morgen skal hele familien samles her for å se om det er noe mandel i grøten.

 

Uansett, jeg syns ikke dette er noe særlig verre enn en vanlig dag. Vi liker å ha det reint og ryddig hele året, vi liker å spise middag hver dag, ungen må en passe på og leke med om det er jul eller ikke, familiebesøk forekommer til alle årstider. Det er stort sett bare alle gavene som skal kjøpes som tar en del ekstra tid.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...