Gå til innhold

Bildestabilisering i objektiv vs hus på speilløse systemkamera


Gjest Slettet-U8ZiojSR

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet-U8ZiojSR

Hvorfor velger de fleste kameraprodusenter å ha stabilisering i objektivene sine og ikke i huset?

 

Ok, CaNikon arvet stabiliseringssystemet sitt fra filmtiden leser jeg i en annen tråd. Men hva med Sony NEX, Panasonic og Samsung?

 

Kan svaret være varmeutvikling på bildebrikka med stabilisering i huset og video? Pantenter? Annet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Anerikke. Canon og nikon har jo alltid hatt i objektivene, så det har vel ikke vært noe alternativ å lage stabilisering på brikka.

... for Panasonic, var det vel et valg da de startet med fourthirds - stabilisering på brikka var gjerne ikke så godt utviklet for så store brikker da de valgte å gå for stabilisering "MegaOIS" etc. ... Det var vel en teknologi som de hadde godt med utvikling på allerede.

 

..........., og så kom Olympus med E-M5 og knuste alt av stabilisering så langt.....

Lenke til kommentar

Det stemmer at Canon og Nikon begynte med stabilisering i objektivene mens det enda var film som regjerte - og har dermed fortsatt med det.

 

At Sony har stabilisering i objektivene på NEX serien, kan ha med størrelse å gjøre - husene blir da mindre. På den andre side, så er det mulig at stabilisering i objektivet er mer gunstig for video; i såfall vil det også forklare hvorfor Panasonic og Sony går den veien.

 

..........., og så kom Olympus med E-M5 og knuste alt av stabilisering så langt.....

Så kommer neste generasjon av IS/VR fra Canikon og flytter grensene et trinn til ...

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-U8ZiojSR

Spesielt med tele/makro kan det være fordel med stabilisering i objektivet siden det da blir lettere å sette fokus der du vil, f eks øyet på en fugl ved bruk av tele.

Vel, når bilde går gjennom sensoren bør akkurat det være ett fett...(ref speilløse i tittelen).

 

Takk for svar folkens. Lurte bare på om det var en god grunn for at det er slik.

Lenke til kommentar

Hvis vi ser på litt statistikk

Canon speilrefleks: Objektivet - Canon speilløst: Objektivet

Fujifilm speilrefleks: Nikon Obj - Fujifilm speilløst: Objektivet

Nikon speilrefleks: Objektivet - Nikon speilløst: Objektivet

Olympus speilrefleks: Sensor - Olympus speilløst: Sensor

Panasonic speilrefleks: Objektivet - Panasonic speilløst: Objektivet

Pentax speilrefleks: Sensor - Pentax speilløst: Sensor

Samsung speilrefleks: Sensor - Samsung speilløst: Objektivet

Sony speilrefleks: Sensor - Sony speilløst: Objektivet (og sensor på SLT)

 

Samsung og Sony valgte altså å bytte fra stabilisering i objektivet når de lanserte speilløst med ny fatning, resten har beholdt det de hadde fra før. Litt usikkert med Nikon og Pentax som muligens vil komme med mer speilløst.

 

Det vi så i starten var at speilløst med stabilisator på sensoren slet litt med videofunksjonen. Sony hadde varmeproblemer på sine første SLT-modeller og Olympus koblet stabilisatoren helt ut i videomodus. Husker ikke sikkert, men E-P3 (+E-PL3/E-PM1) var vel første Olympus med stabilisert video, E-M5 har det i hvert fall og tror Sony også har fått bort/redusert problmene på nyere SLT-modeller. Hadde vært interessant å vite om alle hadde valgt det samme hvis de fikk en ny sjanse.

 

Edit: La til Fuji

Endret av se#
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-U8ZiojSR

Glemte Fujifilm. De har hatt noen kompaktkamera-superzoomer med stabilisering i huset. På X-serien har de gått for optisk stabilisering.

 

Sony hadde jo også stabilisering i huset på videokameraene sine tidligere (Handycam), men de fant kanskje ut at de hadde noen ulemper med datidens teknologi.

Lenke til kommentar

Glemte Fujifilm.

Legger til Fuji i tabellen, men tok ikke med ikke-systemkameraer. Fuji har jo hatt noen speilreflekser med F-fatning, men ikke egne linser. På kompaktkameraene har de brukt stabilisering på sensor på noen, i objektivet på high end modeller.

Nikon har også hatt begge deler på kompaktkameraer, men antar det er oem-produkter hvor de har kjøpt ferdige moduler. Canon har så vidt jeg vet brukt kun stabilsiering i linsen også på kompaktkameraer. Samme gjelder Sony tror jeg (og trodde de brukte stabilisator i linsen på videokameraer også).

 

Olympus og Pentax har også holdt seg til sensorstabilisering på kompakter mens Panasonic har brukt stabilisator i objektivet på kompaktkameraer. Samsung er jeg ikke sikker på, de har i hvert fall hatt noen med sensorstabilisering i objektivet.

 

Med kompaktkameraer mener jeg her "ikke-systemkameraer" selv om mange av superzoommodellene ikke er så kompakte. Det er jo et utall modeller så jeg er ikke sikker på alt her stemmer 100%, men bør være riktig i store trekk.

 

Edit: Video på kompaktkameraer med sensorstabilisering var i starten problematisk, noen modeller kuttet stabilisatoren, andre ikke i videomodus. Vet ikke hvordan det er nå.

Endret av se#
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...