Gå til innhold

Motsetningene mellom salafisme og islamisme


Anbefalte innlegg

Salafisme er trosretningen som er gjeldende i Saudi-Arabia. Salafister vant for øvrig 25 % av stemmene ved valget i Egypt, bare slått av islamistene.

 

Ordet salaf betyr forgjenger på arabisk og de puritanske salafistene ønsker å kopiere levesettet til de tidligste generasjoner av muslimer.

 

Det er også salafister som har gitt penger til madrassene i Pakistan og Afghanistan som har gitt den religiøse grunnforankringen til oppbyggingen av Taliban de siste 30 år.

 

 

Islamismen på sin side har sitt utspring fra Egypt og den sosiale reformatoren Sayid Qutb. Det er en moderne politisk bevegelse som mener at muslimer har levd uten kontakt med Gud de siste 200 år.

 

Det kan kanskje se ut som de kan blusse opp strid mellom disse to grenene innen islam. Salafistene ønsker å skru klokka 1600 år tilbake i tid, mens islamistene, med det muslimsk brorskap i førersetet, bare ønsker seg 200 år bakover.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det var grunnleggeren av gjeldende religiøse doktrine i Saudi-Arabia, Mohammed ibn al-Wahhab, som i 1744 inngikk en pakt med den lokale emiren i staten Najd på det arabiske høyplatået, Mohammed bin Saud.

Det er etterkommere etter bin Saud som i dag utgjør den Saudi-Arabiske kongefamilien og det er hans navn som er opphavet til navnet "Saudi"-Arabia.

 

Mohammed ibn al-Wahhab var en religiøs reformator som ønsket å renske islam for helgendyrking og nyere religiøse oppfinnelser. Han ønsket å modellere islam etter de tidligste muslimer, salafene, og kutte ut tradisjoner som var blitt til etterpå. Særlig la han vekt på ideen om Guds enhet som fundamentet for sin lære.

 

Det er denne læren,wahhabismen, som i dag er den statlige religionen i Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia har med hjelp av sine oljepenger eksportert denne retningen til andre områder. Blant annet har de støttet madrassene, religiøse skoler, i Pakistan og Afghanistan som i de 30 siste år har gitt opphavet til Taliban.

 

Osama bin Laden og de fleste flykaprerne fra 11. september kom fra Saudi-Arabia, slik at det er en nær sammenheng mellom wahhabismen og terrorisme.

Lenke til kommentar

Takker for info.

 

Dessverre er det slik at en muslim er en muslim for folk flest og de puttes derfor gjerne under samme tak, eller bås om du vil. Kristne vet vi mer om og vi (jeg sier vi, selv om jeg egentlig burde brukt meg, men siden det faktisk er så mange nordmen som ikke skjønner forskjellen på muslimer er jeg vel ikke langt unna sannheten ved å bruke vi heller....) skiller gjerne mormonere fra jehovas vitner, lutherianere fra katolikker også videre på en helt annen måte enn vi skiller salafisme og islamisme, eller andre rettninger innad i islam. En muslim er en muslim liksom.... og islam er helhetlig lizzom..

 

Så greit å vite forskjellene. Har du mer info innen de andre grupperingene i islam også? Hva er shia og... pokker, kommer ikke på navnet... Hva skiller de? Hvorfor eksploderte bilbombingen i Irak foreksempel etter at Sadam ble tatt av dage? Det er jo så og si bare muslimer som blir drept hver gang en bil bombe går av jo og dette er, mildt sagt, litt forvirrende for en utenforstående, da en skulle tro at det var amerikanerne de hatet? Noen tanker rundt dette? Litt på kanten av tråd evnet, men endog...

Lenke til kommentar

Islamismen på sin side har sitt utspring fra Egypt og den sosiale reformatoren Sayid Qutb. Det er en moderne politisk bevegelse som mener at muslimer har levd uten kontakt med Gud de siste 200 år.

Jeg trodde salafister kunne være islamister. Islamisme er å mene at islam er politikk på lik linje som religion. Koranen beskriver islam på en islamistisk måte.

Endret av Abigor
Lenke til kommentar

Takker for info.

 

 

Så greit å vite forskjellene. Har du mer info innen de andre grupperingene i islam også? Hva er shia og... pokker, kommer ikke på navnet... Hva skiller de?

 

Jo, det er bare hyggelig å høre at noen er interessert i det jeg skriver.

 

Sunni og shia heter det. Uenigheten mellom sunnier og shiaer går på hvem hvem som skulle etterfølge profeten mohammed etter hans død i år 632. Ordet khalif betyr for øvrig etterfølger.

 

Shiaer mener at den rettmessige etterfølger(khalif) var Ali. Ali var både Mohammeds søskenbarn og ektemann til Mohammeds datter Fatima, og shiaer mener at Ali ble forbigått da den velstående kjøpmannen Abu Bakr ble utnevnt til khalif i år 632. Alle 12 imamer innnen shia-islam er etterkommere av profeten Mohammed.

 

Innen sunni-islam så har man de fire rettlede khalifer. Abu Bakr, Omar, Uthman og til sist Ali. Ali ble først utnevnt til khalif i år 656. Shia-islam anerkjenner ikke de tre første khalifene.

 

Ali ble snikmyrdet i år 661 og familien til Mohammeds langvarige erkefiende Abu Sufyan, ummayadene, tok over makten og flyttet hovedstaden til Damaskus. Disse khalifene anerkjennes ikke av hverken shia- eller sunni islam som ufeilbarlige.

 

Ummuyadene på sine side ble henrettet alle med unntak av en av det nye Abbasid-dynastiet i år 751. Rundt 100 av dem ble invitertert på bankett med god mat og fikk hodene sine kappet av uten at fikk smakt på maten. Abbasidene var etterkommere etter Mohammeds onkel al-Abbas.

 

Bare en mann unngikk banketten og han opprettet et Ummuyad-dynasti i Spania som varte fram til rundt år 1030. Dette dynastiet falt sammen da en av etterfølger var homofil og en annen mann kuppet makten.

Lenke til kommentar

Jeg trodde salafister kunne være islamister. Islamisme er å mene at islam er politikk på lik linje som religion. Koranen beskriver islam på en islamistisk måte.

Du har nok rett i det. Men et interessant poeng er det at Sayyid Qutb var imot slaveri, noe salafistene slettes ikke er siden Mohammed og hans disipler holdt slaver, inkludert ett seksuelt harem. På den annen side så støtter ikke de fleste salafister internasjonal terrorisme.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...