Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Leietakers rettigheter?


Elwani

Anbefalte innlegg

Jeg har ett familiemedlem som leier ett hus, de har en jentunge på 2år, familie på 3stykk.

Huseier kom innom i dag og var lite hyggelig mot dem, i en samtale som endte med at han kjeftet på dem fordi plenen ikke var klippt, og sa at de burde leite etter en leilighet istede fordi de ikke eide ansvars bevisthet. De har ikke noe kontrakt i huset de bor nå, fordi den gikk ut for en stund siden, men de har betalt husleie hele tiden, og huseier har ikke vist noen interesse i å sende de en ny husleie kontrakt. Nå er de sikkre på at han kastet de ut, i form av hvordan samtalen blei gjennomført fra huseier sin side. Har huseier lov til å kaste ut leietakere som betaler husleia tidsnok, bare fordi de ikke klipper plenen nøyaktig når huseier mener det skal være gjort? Det er ikke snakk om noe kontrakt brudd her utifra hvordan den tidligere kontrakten var skrevet.

Og kan det være problematisk for familien som bor der nå at de ikke lengere har en husleie kontrakt som er gyldig, selv om de har holdt alle kriteriene i den forrige kontrakten?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Husleieloven § 9-2 tredje ledd:

Fortsetter leieforholdet i mer enn tre måneder etter utløpet av den avtalte leietid uten at utleieren skriftlig har oppfordret leieren til å flytte, er leieavtalen gått over til å være tidsubestemt.

 

At de ikke lengre har "gyldig kontrakt" er altså feil, da kontrakten gikk over til å være tidsubestemt når huseier ikke hadde vett til å kaste de ut/tilby ny kontrakt.

 

For å kaste de ut må det at de ikke klipper plena være et vesentlig avtalebrudd. Dette er nærmere presisert i lovens § 9-9, og jeg kan vanskelig se hvordan manglende plenklipping skal være grunnlag for heving. De sitter med andre ord trygt, om de ikke har andre svin på skogen du ikke opplyser om her.

Endret av Herr Brun
Lenke til kommentar

Hagen er jeg noe usikker på, men om den er inkludert i det utleide arealet som presisert i avtalen så vil jeg tro at svaret gjelder for hagen også, men jeg er usikker på om hage er for "Husrom" å regne.

For garasje/bod gjelder i alle fall følgende: (§ 5-6)

Leieren plikter i nødvendig utstrekning å gi utleieren eller utleierens representant adgang til husrommet for tilsyn.

 

Leieren plikter å gi utleieren eller andre adgang til husrommet i den utstrekning det trengs for å gjennomføre pliktig vedlikehold, lovlige forandringer eller andre arbeider som må utføres for å hindre skade på husrommet eller eiendommen for øvrig. Medfører arbeidene ulempe for leieren, kan leieren kreve avslag i leien etter § 2-11 annet ledd forutsatt at ulempen ikke er ubetydelig. Bestemmelsen i forrige punktum gjelder ikke dersom mangelen beror på forhold på leierens side.

 

Leieren skal ha melding i rimelig tid før det foretas tilsyn eller vedlikeholdsarbeider. Før arbeider som nevnt i § 5-4 påbegynnes, skal leieren ha melding med frist som nevnt i § 9-6 første ledd. Bestemmelsene i første punktum gjelder ikke hvis det er nødvendig med tiltak for å hindre skade på husrommet eller eiendommen for øvrig, og det ikke er mulig å varsle leieren.

 

 

Bestemmelsen kan leses antitetisk: Dette er den eneste mulige hjemlen for utleier å få tilgang til den utleide boligen på. Ellers vil de samme regler gjelde for ham som for alle andre. Altså, det er den som bor der som bestemmer, og dersom utleier rettsstridig tar seg inn på eiendommen er det innbrudd.

Endret av Herr Brun
Lenke til kommentar
...

dersom utleier rettsstridig tar seg inn på eiendommen er det innbrudd.

 

Innbrudd passer nok ikke helt.

 

Det beste jeg har funnet som kanskje kan gjelde er straffeloven § 355.

 

 

§ 355. Med bøter eller med fengsel inntil 3 måneder straffes den som uberettiget enten sniker sig eller tross forbud trenger sig inn i hus, fartøy, jernbanevogn, motorvogn eller luftfartøy eller noe rom i sådanne eller annet tillukket sted eller tross tilhold om å fjerne sig uberettiget forblir på et sådant sted, eller som medvirker hertil.

Med Bøder straffes den, som uberettiget tager Ophold paa et Sted, som er i andens Besiddelse, og trods Tilhold om at fjerne sig forbliver sammesteds.

Offentlig Paatale finder alene Sted efter fornærmedes Begjæring, eller hvor det kræves af almene Hensyn.

http://www.lovdata.n...22-010.html#355

 

 

 

Jeg vil føye til at hvis leierne ikke har plikt etter avtalen til å klippe plenen eller stelle med hagen så bør det etter min mening være selvsagt at utleier har rett (og antakelig plikt...) til å gjøre jobben.

 

Hvis leierne nekter å gi tillatelse til det kan de i så fall bli erstatningspliktige.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...