Gå til innhold

Bør 200 kroners grensen snus på hodet?


Anbefalte innlegg

Hei,

Jeg er lite økonomisk belest, men tanken slår meg at det kan være fordeler ved å snu 200 kroners grensen for kjøp av varer utenfor Norge. Altså, "alt" under 200 kr (evt. et annet lavt beløp) bør skattes, mens alt over kan kjøpes moms/toll-fritt.

Tenker jeg rett, vil dette gi norske selgere høyere inntekt, men samtidig gi norske kjøpere større utvalg på samme prisnivå.

Slik jeg forstår det, er marginene veldig små for dyre varer. Butikkene tjener mindre på salg av en TV til 10'000 kr enn på salg av en kabel til 400 kr. Altså, er marginene betraktelig større for varer der den absolutte salgsummen er lav.
Enkelte ganger selges TVer med tap, sånn at man kan tjenes seg inn igjen ved salg av tilbehør.

I mitt hodet virker det logisk at det er gunstigere for butikkene å selge mest av varer der marginen er stor.

Dersom norske kjøpere ikke har noe å tjene på å kjøpe tilbehør fra utlandet, vil de heller kjøpe det fra norske forhandlere. Volumet av høy-margin artikler vil da øke for norske butikker. Utvalget og konkurransen vil da øke på det nivået marginene nesten allerede er ubetydelige for butikkene.

Eksempelvis kan jeg kjøpe Corsair H100 vannkjøling til PCen min til under 900 Kroner her i Norge, mens fra Amazon.com koster det meg over 1050 kr pga toll. Er dette den beste løsningen for noen av partene?

Har ikke norske selgere mer å tjene på å øke volumet av høy-margin salg, enn de taper på lavere volum av lav-margin salg?

Dette er bare en tanke. Kanskje jeg har misforstått noe grunnleggende her, og da setter jeg stor pris på om noen hjelper meg forstå bedre.

Endret av Anaphora
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det hele faller på politisk tankegang, hadde man ført en kapitalistisk politikk, hadde det stemt som du sier, at det beste hadde vært om vi kjøpte TVer og diverse produkter i utlandet, og heller kjøpte kabler og liknende i Norge.

 

Norge har så høye lønninger, selv kablene du snakker om er billigere i utlandet. Det er også skatter og avgifter på norske varer, som gjør dem svært lite konkurransedyktig på en kontra internasjonale. - Sannsynligvis ville mange butikker gått konkurs dersom vi tillot fri import av varer fra utlandet.

 

En annen ting, er problemet med import generelt, dersom vi kjøper en vare fra F.eks. USA, forlater disse pengene den norske økonomien (Norge blir fattigere), og entrer den amerikanske økonomien (USA blir rikere. - Om vi fortsatte å gjøre dette vil det føre til at vi må tilføre penger fra vår eksport (oljen), noe vi igjen ikke kan, fordi disse pengene brukes til andre formål (investering/sparing).

 

Ergo, så lenge vi har oljefondet, og ønsker å tilføre det mer penger. Kan vi ikke tillate import uten at landets økonomi får problemer.

Lenke til kommentar

Momsgrensen er en rent praktisk grense - om man må stoppe alle pakker i posten og beregne moms blir det helt sinnsykt mye penger som går til gebyrer. Grensen er altså ikke der for å styre forbruket, og dermed er forslaget ditt ganske dødfødt. Det blir også voldsomt urettferdig for norske bedrifter om utenlandske butikker skal kunne få selge hva som helst uten moms, det blir det veldig vanskelig å konkurrere mot.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...