Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Div spm ang arbeidsforhold


shozo

Anbefalte innlegg

hei!

 

har nok engang klart og komme i en diskusjon der jeg må spør dere her,

en person som ikke har arbeidskontrakt, la oss si hun har ca 150 kr timen før arbeidskontrakten kommer opp, og når arbeidskontrakten blir skrevet så har h*n 130 kr timen etter inngått arbeidsforhold, kan da arbeidsgiver fremme krav om å få tilbakebetalt alt h*n tjente over 130 kr timen?

 

kan ta regne stykket: 130*7,5 t*10 dager= 9750 kr

før inngått arbeidsavtale : 150*7,5 t*10 dager=11250 kr

 

vis h*n da jobber 30 dager med 150 kr timen og tjener altså 33750 kr

så får h*n arbeidskontrakt og jobber 30 dager med 130 kr timen altså 29250 kr, kan arbeidsgiver kreve differansen tilbake? altså de 4500 kr h*n tjente mnd før?

 

dette var en hypotetisk situasjon,

 

nå til en litt mer reell situasjon, kjenner noen som ikke har arbeidskontrakt som lærling som er underbetalt, dvs hun tjener 33 kr timen, dette har hun da fram til opplæringkontoret er mulig og få tak i, har man ikke rettigheter uansett? min mening er jo at det er bedre at de gikk inn i en avtale om midlertidig timelønn fram til dette blir avklart, eller har hun ikke krav på noe lønn siden arbeidskontrakt ikke er inngått?

 

det er inngått lærlingkontrakt med fylket som bekrefter at hun er lærling, men hun har ikke kontrakt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, har hun noen rettigheter i påvente av dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Til første punkt:

Dersom A begynner å jobbe uten å ha avklart timelønn, og så får A 150 kroner i timen på første lønn, så har man avtalt 150 kroner i timen. Arbeidsgiver kan ikke da når kontrakten skal skrives komme og kreve at A skal akseptere 130 kroner. Man kan selvfølgelig reforhandle, men A kan kreve å få jobbe for 150 kroner i timen.

Dersom man senere avtaler 130 kroner i timen (A går i praksis da med på å gå ned i lønn) så kan man ikke uten videre kreve å få tilbakebetalt mellomlegget for tidligere utbetalt lønn nei. Det vil kreve hjemmel i avtalen.

Må da ta forbehold om åpenbart feile beløp osv, men i situasjonen du beskriver er det ikke relevant.

 

Til det andre forholdet: Man kan avtale den lønnen man vil. Ingen tvinger henne til å jobbe der. 33 kroner i timen er latterlig, men vi har ikke minstelønn i Norge, heller ikke for lærlinger.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Til det andre punktet ditt, vet ikke hvilken bransje det er snakk om, men i min bransje som er bilfag så er dette regulert i tariff.

 

I bilfag gjelder 87% regelen, DVS at man må tjene minimum 87% av landssnittet i samme yrkesgruppe. Og en lærling som jobber 2 år i lære skal da tjene henholdsvis (hver 6 mnd skal lønn justeres) 30%-40%-50%-80% av fagarbeiderlønn. Dersom en 87% for en fagarbeider er 35.000kr i mnd, så vil den laveste lærlingtrinnet være 10500kr mnd som utgjør 64,61kr timen (gitt en arbeidsmnd er 162,5T).

 

Som sagt er dette regulert i bilfag sin tariffavtale, og det kan være variasjoner mellom forskjellige bransjer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...