Gå til innhold

Dell Inspiron 17R SE, hurtigtest og førsteinntrykk. i7 ivy bridge, GT650M


OC-Freak

Anbefalte innlegg

Da har jeg fått min Dell Inspiron 17R SE, etter at jeg måtte gi opp samsung 700Z7C grunnet wifi problemer som ikke kunne fikses.

 

Specs:

Core i7 3610QM Quadcore ivy bridge.

Nvidia GT650M 2Gb GDDR5

1Tb 5400rpm HDD

17" FullHD matt skjerm

8Gb 1600MHz RAM

DVDRW

 

 

Førsteinntrykk:

Maskinen er pen, ikke på nivå med samsungen jeg hadde, men allikevel pen. Den føles overraskende solid og skjermhenglsene virker meget solide og holder skjermen godt fast. Vektmessig er den helt gjennomsnittlig for en 17".

 

Tastatur:

Meget bra tastatur, som er herlig å skrive på. Det gir dog litt etter når men trykker hardt, men ikke noe som er et problem når man skriver. Det er dessverre ikke bakbelyst, og det er heller ikke mulig å bestille med bakbelyst tastatur.

 

Pekeplate:

Pekeplaten er helt ok. Den er fra alps, selv liker jeg best synaptics sine da jeg er mest vant med dem og føler de er ørlite mer presise og lette å stille inn korrekt. Pekeplaten har dedikerte knapper og ikke integrerte knapper som på flere nye laptopper, og takk for det! Dedikerte knapper er helt klart min favoritt.

 

Skjerm:

Skjermen er en FullHD matt skjerm fra Chi Mei (CMN1720). Sortnivået er bra og kontrastene føles bra, samme med fargegjengivelse. Lysstyrken er langt over mitt behov, men har sett bedre lysstyrke (f.eks på asus n56vz). Totalt sett en meget god skjerm som forventet.

 

Lyd:

Tja, mulig jeg hadde litt høye forventninger siden den har høyttalersystem fra skullcandy, men lydkvaliteten er ikke så bra som JBL systemet på samsung 700Z7C, eller Bang & Olufsen på asus N56VZ. Det er allikevel godt over snittet. Maksimalt lydnivå er SVÆRT høyt, men høyt volumnivå kan forårsake resonanser i kabinett/tastatur som ødelegger lydbildet noe. Stort minus for at høyttalerene sitter på undersiden av maskinen, har man maskinen oppå dyna f.eks for å se film, vil dyna blokkere for høyttalerene.

 

Støy:

Støynivået er helt greit, noe høyere enn på asus n56vz og samsung 700Z7C. Både idle viftestøy og load viftestøy er noe høyere. Men støytypen er ikke irriterende, er bare luft som flytter på seg, ingen ulyder i form av kvining eller during.

 

Varme:

Kjøleren gjør en grei jobb, håndleddstøtten blir noe lunken, men tastaturet holder seg kjølig under normalt bruk. Kun stresstest (furmark + prime95) klarte å oppnå temperaturer oppmot det ubehagelige. CPU og GPU holder seg ganske kjølige under spilling, rundt 80 grader +/-.

 

Ytelse:

Maskinen har plass til en ekstra disk, det første jeg gjorde var å installere en SSD, som absolutt anbefales. Den medfølgende 1Tb 5400rpm disken er svært rask til 5400rpm å være, faktisk raskere enn alle 7200rpm harddisker jeg har sett, men en SSD anbefales helt klart. Ellers er ytelsen omtrent dom forventet med ett unntak, GPU turbo boost fungerer ikke som det skal. Så GPU kjører på 745MHz konstant, i stedet for å booste opp til 835Mhz som man kunne forvente av denne GPU'en. Det hender jeg har fått GPU boost i 3dmark11 osv, men har ikke fått det i spill enda, da har den vært låst til 745MHz. Overklokking av GPU fungerer heller ikke da den ikke gidder gå over 745MHz. Fikk overklokking til å fungere i 3dmark11, men det var også alt. Ser ut som et bios problem

 

Batteri:

Batteritiden er ikke noe spesielt, kjapp test antyder rundt 4 timer med wifi påskrudd og strømsparing ved middels lysstyrke på skjermen.

 

Trådløst nett:

Intel trådløst nett og maskinen har tydeligvis godt antenneopplegg (i motsetning til samsung 700z7c som har helt forferdelig antenneopplegg som gjør maskinen bortimot ubrukelig for meg). fordi wifi styrke og kvalitet er meget god. Finner wifi nett fra hele nabolaget omtrent!

 

Konklusjon:

Om du vil ha en maskin med svært god skjerm, grei ytelse, plass til 2 harddisker og godt tastatur/pekeplate så er denne verdt å vurdere. Men helt ærlig er prisen Dell krever litt høy om man sammenligner med f.eks Asus N76VZ som er en direkte konkurrent, så det avhenger litt av hvilke tilbud som er å få på maskinen vs asus og andre merker.

 

Asus N76VZ er en direkte konkurrent med omtret samme specs, den har også bakbelyst tastatur og bedre høyttalere. Men asusen har helt håpløs pekeplate, og kan ha enkelte småproblemer jeg ikke kjenner til (f.eks som lillebroren jeg testet har: http://www.diskusjon...owtopic=1442480 ).

 

Samsung 700Z7C er en annen direkte konkurrent ( min hurtigtest: http://www.diskusjon...owtopic=1443954 ) som har bedre batteritid, penere design og er lettere. Den har også bakbelyst tastatur. Men den har problemer med wifi, jeg mistet signalet allerede 6-7m fra ruteren, og tastaturet blir noe varmt under bruk. Den har heller ikke 2HDD plasser og er svært vanskelig å komme til for å bytte HDD, og prisen er mye høyere.

 

Positivt:

*Svært god skjerm.

*Over snitt høyttalersystem med svært høyt maksimalt nivå.

*Svært godt trådløst nettverkskort/antenner

*Lavt varmenivå, dette inkluderer på tastaturet.

*Generellt god ytelse

*Godt tastatur og pekeplate

*Greit priset om man kjøper hos dustinHome, overpriset hos dell.

*Solid byggekvalitet og fint utseende.

*Slankt 130Watt strømadapter.

*2 Harddiskplasser. Det er også lett å komme til HDD/RAM/wifi på denne maskinen.

 

Negativt:

*GPU turbo boost virker ikke alltid, så man kan tape noe grafikkytelse vs andre maskiner med samme GPU (745MHz vs 835MHz). Dette virker å være et BIOS problem, men tviler vel på at dell prioriterer å fikse dette.

*Ikke bakbelyst tastatur.

*Høyttalerene er plassert på undersiden av maskinen, de blokkeres om man f.eks har maskinen på dyna.

*15Mnd gratis Mcafee antivirus preisntallert, få det fjernet fortere enn svint, det forårsaker lag/frys.

 

Totalt sett et godt kjøp om prisen er rett, men som den perfeksjonisten jeg er så finner jeg alltid noen ting å sette fingrene på ;)

Min maskin kom direkte fra Dell fabrikken i Kina med UPS, og har bios A02 som enda ikke er tilgjengelig for nedlasting fra dell.

 

Tester:

 

3dmark11stock.png

3dmark11 standardtest.

 

 

gamingtemps.png

Fine temperaturer ved spilling, lavere enn både asus n56vz og samsung 700Z7C.

 

stresstest.png

 

Ved lang tids kjøring av stresstest (furmark + prime95) blir maskinen likevel varm nok til at CPU throttler til 1.2GHz, dette er dog en belastning man aldri vil oppnå til vanlig. CPU throttler ikke ved vanlig bruk (spilling osv).

Endret av OC-Freak
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hadde problemer med at lyd og bilde frøs/lagget helt tilfeldig i 2-3 sekunder.

 

Tror jeg fant synderen: Mcafee antivirusen som kommer med DELL maskiner......... få den fjernet fortere enn svint og du gjør deg selv en god tjeneste! Drit i at du har 15mnd gratis, det hjelper lite når maskinen i praksis blir irriterende å bruke.

 

La inn microdoft security essentials nå og har ikke hatt problemet etterpå.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-83883

Fra konklusjon:

Samsung N76VZ er en direkte konkurrent med omtret samme specs

 

Det skal vel være Asus N76VZ?

 

Jeg henter min Samsung 700Z7C på posten i ettermiddag, så får jeg se om det var dumt å velge den foran Dell sin 17-tommer. Gleder meg!

Lenke til kommentar

crystaldisk.png

 

Crystal diskmark av crucial m4 SSD installert i inspiron 17r SE, sekvensiell hastighet ligger godt over spesifikasjonene for crucial m4 (oppgitt til 500Mb/s les og 260Mb/s skriv). Av ukjent grunn får jeg jevnt over høyere hastigheter i denne maskinene enn jeg fikk i samsung 700Z7C med akkuratt samme SSD.

Lenke til kommentar

Det er også en fin måte å vise hvor den store forskjellen mellom SSD og snurredisk ligger - nemlig i behandlingen av små filer og datastørrelser. Det er i 4k forskjellen virkelig synes ... og føles. Samt aksesstid. Det er små filer og datastørrelser som OS og det meste av vanlig software benytter seg mest av. På sekvensiell skriving og lesing (store filer/lange sammenhengende datastørrelser) er en SSD "bare" 4-5 ganger raskere enn en god snurredisk. I 4k-området er den 50-100 ganger raskere. Og Crucial M4 er ikke en gang blant de aller raskeste SSD'er nede i 4k-området. I tillegg kan den altså også gjøre mye av dette arbeidet med mange filer/data samtidig (multitasking), der en snurredisk må ta seg av 1 og 1 oppgave, og legge ventende oppdrag på vent, og dermed senker responsen i hele systemet.

Endret av thomit
Lenke til kommentar

Bra test. Vurderer denne selv. Virker som du har testet mange laptops og vet hva du snakker om. Vil du si at dette er et av de bedre kjøpene for et budsjett som ikke bør gå for mye over 8000,-? Har fått i oppdrag å finne en gaming laptop til min bror og lener meg mest mot denne nå.

Lenke til kommentar

Ja dette er ett av de bedre kjøpene. Ingen store svakheter som jeg har funnet til nå.

 

Enda et alternativ er multicom sine xishan maskiner som også legger rundt samme pris og gir ok ytelse per krone og har mye av det samme som dell inspiron 17R SE. Xishan maskinene har dog dårligere høyttalere og litt høyere støynivå.

 

Edit: MPX har tilbud på Asus N76VZ som gjør den også verdt å vurdere:

 

http://www.mpx.no/k/ki.aspx?sku=744832

Endret av OC-Freak
Lenke til kommentar

Ja dette er ett av de bedre kjøpene. Ingen store svakheter som jeg har funnet til nå.

 

Enda et alternativ er multicom sine xishan maskiner som også legger rundt samme pris og gir ok ytelse per krone og har mye av det samme som dell inspiron 17R SE. Xishan maskinene har dog dårligere høyttalere og litt høyere støynivå.

 

Edit: MPX har tilbud på Asus N76VZ som gjør den også verdt å vurdere:

 

http://www.mpx.no/k/ki.aspx?sku=744832

 

Hvordan er denne til spill med DDR3?

Lenke til kommentar

Det er ikke så stor forskjell siden DDR3 versjonen er klokket høyere.

 

Jevnt over 5% maks forskjell i favør GDDR5 modellen, det finnes også spill som yter litt bedre (spill som drar nytte av høyere klokkehastighet og ikke blir så mye påvirket av mindre minneytelse) på DDR3 utgaven.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Hei OC-Freak!

 

Har akkurat bestilt denne pcen. Dell Inspiron 17R Special Edition. Står ingenting på elkjøp sine sider om ekstra plass til harddisk, så får ta ordet ditt på det :)

Pcen skal brukes til hovudsakelig HD-videoredigering. Ingen spilling.

 

Er helt enig med deg når det kommer til SSD disk. Dell´n er på vei i posten, og har tenkt å bestille en SSD disk i tillegg.

 

Har aldri brukt SSD før, og hvertfall ikke installert en.

Hvordan gjør jeg dette enklest og mest mulig ordentlig?

 

Installerer jeg SSD disken før jeg starter opp pcen første gang?

 

Vil denne SSD disken fungere på "vår" maskin? :)

 

http://www.dustin.no/product/5010610016/intel-520-series-2-5-240gb-ssd-sata-600-mlc-25nm-bulk/

 

mvh

 

RegularJohn

 

 

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Ikke sjekket denne tråden på en stund, men la merke til at CDON kjører kampanje på denne til en fin pris:

 

http://cdon.no/elekt...t_650m-21242782

 

Samme versjon som jeg har bare med 2 x 750Gb HDD'er i stedet for 1 x 1Tb HDD.

Mye for pengene til denne prisen! (føler meg nesten svindlet når jeg tenker på hva jeg betalte for min som har mindre HDD plass!).

Endret av OC-Freak
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Bra test! Hjelper nok mange med å legge ut erfaringer om maskiner.

 

Jeg har også sett på denne, men mine førsteprioriteringer er at wifi er bra, og at tastaturet er veldig godt å skrive på. Det vil bli skrevet mye, så godt tastatur er nesten viktigst. Kunne denne tilfredsstille disse kravene tror du?

 

Igjen, takk for at du tar deg bryet med å dele erfaringene rundt forskjellige maskiner :)

Lenke til kommentar

wifi er meget bra på denne maskinen.

 

Tastaturet er over snitt ihvertfall, det er litt "flex" i det i forhold til de beste lenovo og også samsung chronos maskinene. Og tastatur er svært individuelt, noen liker faste taster, noen liker myke taster (lettere å presse ned) osv. Umulig å gi et fasitsvar.

Lenke til kommentar

Stresstest av Dell inspiron 17R SE ved bruk av unigine heaven og prime95.

 

Maskinen oppfører seg akkuratt som jeg forventer en maskin skal.

 

GPU hastighet er konstant (835MHz som er maks turbo boost), og prosessoren er konstant på 3.1GHz på alle kjerner til den når 95C som er prosessorens grense for når turbo boost slås av. Ved 95C går prosessorhastighet ned til 2.3GHz som er basishastighet for i7 3610QM. Den faller ikke under dette (vel om prosessoren skulle nådd 105C hadde den nok throttlet til 1.2GHz, men så varm blir den ikke).

 

Her er det ingen dumme throttlegrenser satt i bios som på en del andre maskiner, godt jobba DELL. (om de bare hadde fiksa GPU boost buggen etter dvalemodus hadde jo nesten alt vært bare bra ;)).

 

dell17rsestress.jpg

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...