Gå til innhold

James Randi Educational Foundation - $1.000.000 til den som kan bevise en overnaturlig evne


Anbefalte innlegg

James Randi er en tidligere tryllekunstner/illusjonist som har avslørt healere, synske, tryllekunstere osv. i mange år. Han har opprettet et fond, James Randi Educational Foundation, som deler ut $1.000.000 til den som kan bevise sin overnaturlige evne. Det er flere tusen som har prøvd, men alle har selvfølgelig måtte dra slukøret uten pengene etter å ha blitt falsifisert etter at de har blitt vitenskapelig utprøvd.

 

Han konkluderer sjeldent, men legger heller alle faktaene på bordet og lar seerne avgjøre selv, hva de tror. Mange av disse taskenspillerne skylder på at de er under press, at kreftene deres har en dårlig dag eller at Randis metoder å teste på er lagt opp til at de skal bli lurt.

 

Noen av testene er hysteriske, bl.a. denne hvor han tester Uri Gellers evne til å bøye skjeer og den evangeliske healern Peter Popoff:

http://www.youtube.com/watch?v=M9w7jHYriFo

 

Randi er spesielt ute etter å ta de som tjener store penger på å lure folk, f.eks. de som kan kontakte døde slektninger, eller de som faktisk setter liv og helse i fare ved å pushe på folk homeopatiske "medisiner" eller healing. Én ting er tryllekunstere og illusjonister som bedriver "kreftene" sine kun i underholdningsøyemed, noe annet er de som lurer stakkarer med tåpelige versjoner av medisiner. Folk dør faktisk fordi de velger homeopatiske medisiner fremfor vitenskapelig testede legemidler. Snåsamannen har blitt spurt gjentatte ganger om å blitt testet av Randi, men har takket blankt nei. Er dette fordi han ikke trenger pengene, eller fordi han ikke tror på sine egne "evner"?

 

Her kan vi diskutere "overnaturlige evner", og avsløre hvordan de gjør sine triks, eventuelt vise til folk med evner som vi ikke klarer å motbevise. Det finnes mennesker med fantastiske evner, kanskje til og med det vi i dag vil kalle overnaturlige. At vi har oppdaget alt mellom himmel og jord nå i 2012, er en utrolig klysete tanke, men alt har sin vitenskapelige forklaring, selv om vi ikke har funnet den enda. Paranormale fenomener og overnaturlige evner kan alle med tid og stunder forklares vitenskapelig.

 

Jeg synes også testen av mediumet Maureen Flynn er ganske genial, dama og deler av publikummet driter seg regelrett ut:

 

Det er verste er at, til og med etter Randi har avslørt dem, kan de fortsette på akkurat samme måte. Folk fortsetter å sluke det rått. Skjebøyeren Uri Geller i den første videoen har faktisk blitt milliardær på sine evner. I et intervju jeg så med han, forklarte han hvordan millionene virkelig begynte å rulle inn. Han jobbet for flere av de største gruveselskapene med å finne olje-, og mineralforekomster. Han bare satte et kryss der han følte for på et kart, og der boret de. Hvordan klarte han det? Kan det ha vært fordi han satte 100 kryss, men vi har glemt de 90 han tok feil på?

Endret av Olum
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Greit nok at placebokeffekten kan fungere til en viss grad. Det er ille når kreftpasienter går til en healer og plutselig tror han har blitt frisk. Tre måneder senere er han død. Dette er faktisk noe som skjer relativt ofte i USA, hvor disse evangeliske healerne er superstjerner.

Lenke til kommentar

Det er nå så. Men nå er det vel ikke ulovlig å være dum heller.

 

Nei, men det er faktisk ulovlig å drive svindel og bedrageri. Jeg vil si at den homeopatiske bransjen er minst like ille som bl.a. pyramidespill.

Endret av Olum
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...