Gå til innhold

Hva er å «roote» en Android telefon?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Blir noe av det samme som jailbreaking ja.

 

Når du rooter en android telefon blir du en "superuser" og får du full tilgang (root access) til telefonen, det gjør at du kan endre på ting som du normalt ikke har tilgang til. Med root kan du f.eks blokere reklame annonser i apps, slette unødvendige system apps som kommer med telefonen (bloat osv) og ja, egentlig gjøre hva du vil..

Lenke til kommentar

Gå på nett - uten nett - til ingen kostnad? :wee:

 

Nei, du må nok betale. Android er basert på Linux, og i Linux-baserte operativsystemer har man en bruker kalt root. Du kan sammenligne det med en administratorkonto i Windows. Den vil gi deg muligheter til å gjøre alt mulig rart, men det medfører også en større risiko. Først og fremst får applikasjoner med root-tilgang muligheten til å styre som de vil, så du bør være forsiktig med å gi slik tilgang til applikasjoner du ikke stoler på. En annen ting er at du kan komme i skade for å ødelegge telefonen, og produsenten vil trolig slå seg vrang om du forsøker å levere inn en telefon som er "rootet".

Lenke til kommentar

Ved å roote telefonen så får du reell admin-tilgang til telefonen. Dermed så kan du gjøre litt ekstra ting, som å installere ny firmware og en del ny software. Ved å være forsiktig ved å gi tillatelser ol. så er det ingen større fare ved å roote telefonen, da det å bricke telefonen (det er når telefonen låser seg og er strengt tatt "ødelagt" og uten garanti) skjer veldig sjeldent dersom du ikke løker det til helt under rooting-prosessen. Dessuten vil man i de fleste tilfeller av brick kunne reparere telefonen ved hjelp av USB eller SD-kortet. Total brick skjer såpass sjelden at da ville jeg iaf lurt på om du ikke kunne lese guiden til root, eller gjorde det med vilje. Jeg har til dags dato ikke kommet over en eneste av folk i min omgangskrets som ikke har dratt nytte av min anbefaling om rooting. Merk: HTC-telefoner har en ekstra sikkerhetsbarriere innebygget (nettopp med tanke på rooting av tlf) kalt S-OFF/S-ON. Denne innstillingen vil blokkere, helt uten advarsel eller lignende, alle programmer som har en kode som i verste fall kan påføre telefonen reell skade. Det er også mulig å slå av denne barrieren, kalt S-OFF, dersom man ønsker programmer som f.eks Chainfire 3D (et ekstremt aggressivt batterispareprogram), selvom jeg personlig mener at S-OFF som regel er unyttig, og ikke noe en person med grundig kjennskap til Android bør gjøre.

Lenke til kommentar
  • 10 år senere...

HUsk at dersom du rooter så kan det ha negative innvirkninger på telefonen også. Vet ikke om det er tilfelle lenger nå, men jeg leste at dersom man rootet en Sony Xperia (for noen år siden)så mistet man en del DRM rettigheter, som gjord at f.eks kameraet ble en del dårligere.

Vet ikke om dette gjelder fortsatt eller om det gjelder andre telefoner enn Sony. Men kjekt å undersøke før du eventuelt bestemmer deg for å roote.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...