Gå til innhold

Hva skjer med garantien dersom jeg kjøper hos nettbutikk som går konkurs/legges ned?


Anbefalte innlegg

Jeg skal kjøpe ny PC og lurer på om jeg har noen rettigheter fra andre steder som f eks produsent e.l. dersom butikken jeg kjøper hos går konkurs.

 

Jeg vil ikke havne i den situasjon at jeg sitter med noe som har defekter og ingen rettigheter.

 

Er det tryggere å handle i fysisk butikk? Det er jo på nett jeg finner de beste tilbudene

 

takk

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

@ss1108:

 

Dersom det er skriftlig garanti gjeldende gitt av produsent - normalt 2 år så kan du uansett hva som skjer med butikken (nett eller fysisk) gjøre garantikrav gjeldende direkte mot produsent. Jeg har personlig gjort det på en ekstern HD levert av Western Digital og hvor strømforsyningen røk.

 

Om det er snakk om mangel eller reklamasjon etter kjøpsloven så gjelder kjøpslovens § 35

 

§ 35. Krav mot tidligere salgsledd mv.

Forbrukeren kan gjøre sitt mangelskrav mot selgeren gjeldende mot et tidligere yrkessalgsledd for så vidt tilsvarende krav på grunn av mangelen kan gjøres gjeldende av selgeren eller en annen som ervervet tingen fra det tidligere leddet.

Avtale i tidligere salgsledd som innskrenker selgerens eller en annen erververs krav, kan ikke gjøres gjeldende overfor forbrukerens krav etter første ledd i større utstrekning enn det som kunne vært avtalt mellom forbrukeren og selgeren.

Reklamasjonsreglene i § 27 gjelder tilsvarende for krav etter denne paragrafen.

Forbrukeren kan på samme vilkår som i første til tredje ledd gjøre sitt krav som følge av en mangel gjeldende mot en yrkesutøver som etter avtale med selgeren eller tidligere ledd har utført arbeid på tingen.

Forbrukeren kan også gjøre krav gjeldende etter reglene i lov 13. mai 1988 nr. 27 om kjøp § 84 første ledd, hvis dette gir forbrukeren større rettigheter enn det som følger av paragrafen her.

Tidligere salgsledd kan ikke motregne overfor forbrukeren med krav mot selgeren.

 

Klar over at juridiske termer ikke er så enkle og forstå. Men i korte trekk sier dette at krav knyttet til mangel eller reklamasjon kan gjøres mot distributør eller produsent. Det gjelder uansett om årsaken er at butikken har gått konkurs eller selger er vrang.

 

Altså medfører i realiteten ikke en konkurs noen svekkelse av rettigheter i juridisk forstand. Dog kan man praktisk få noen svekkelser fordi man ikke vet hvem som er forrige salgsledd (distributør), varen er gråimportert (fra distributør i annen EU-land) osv. Men for alle produkter der man vet at det finnes norsk distributør (kan være produsentens norske avdeling eller en annen), og man vet at varen ikke er gråimportert kan man i realiteten kjøpe varen hvor man vil uten å være redd for garanti eller reklamasjon/mangel. Nettbutikk eller fysisk butikk er ingen forskjell

 

Dog skal man ved kjøp fra nettbutikk (uansett om det er Komplett eller andre) ikke forhåndsbetale eller bruke kort hvor man har direkte trekk fra bankkonto. Det gir nemlig en viss sikkerhet knyttet til manglende levering.

Endret av Bolson
Lenke til kommentar

Takker for svar

Bolson: Om man ikk ebruker kort, hva gjør man da?

 

Da er alternativet postoppkrav - og da får man jo varen samtidig med at en betaler. Så da er ikke den risikoen så stor. Problemet - som en god del har opplevd er om man f.eks bestiller og forhåndsbetaler (noe man aldri skal gjøre) og så tar leveransen tid og butikken går konkurs i mellomtida. Da er pengene tapt.

 

Personlig anbefaler jeg alle som kan å skaffe seg et Visa eller Mastercard kredittkort - gjerne med relativt lav kredittgrense (maks 20 000) til å håndtere nettkjøp av ulike typer. Sett gjerne av et tilsvarende beløp på en sparekonto for å kunne dekke trekk på kortet. Kunsten med kredittkort av denne type er kun å bruke den rentefrie kreditten på fra 45 - 15 dager, dvs betale alt ved første forfall.

 

Er man under 18 år - så kan det være et alternativ å bruke foreldrenes kort.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...