Gå til innhold

Lage webside - har en idè men blir det suksefullt?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ah, tenkte jeg ikke på MikkelRev, men er det ikke slik at de fleste webhoteller tilbyr designs/templates med?

 

Jeg har prøvd meg på litt HTML og CSS før, men ble fort lagt på is da jeg har ikke så mye tid til å sitte og lære meg dette. Og har ikke så mye tid atm til å lære meg :p

Litt kjipt, men hvordan er Joomla egentlig? Er det vanskeligere/krever mer tid å lære seg eller?

Spørs på hvor kresen du er på siden din. Vil du ha en skikkelig bra side som ser ut og fungerer akkurat slik du vil, så krever det mye tid uansett om du lager den fra bunnen av selv eller om du går for Joomla. Er du ikke så nøye på om den ikke ser helt ut som du vil, og ikke har alle funksjonene du gjerne skulle hatt, kan du gå for webhotellets egen hjemmesidelage-funksjon, blogg.no, 123hjemmeside.no eller noe slikt.

 

Det går nok mye kjappere å sette opp en bra side med Joomla eller å lage den fra bunnen, særlig når du ikke engang kan HTML og CSS fra før. Men det er likevel mye arbeid i å lære seg i Joomla for å gi siden din et unikt preg, både utséendemessig og funksjonelt. Du trenger ikke skrive en linje kode med Joomla, men er selvfølgelig en fordel å kunne litt HTML/CSS.

Lenke til kommentar

Om du er eneste bruker av nettsiden (om det er planen) trenger du egentlig ikke en publiseringstjeneste. Det er fullt mulig å lage hver side fra bunnen av, også skrive artiklene rett inn i kildekoden (dreamweaver feks).

 

Det blir jo en del jobb, men det tar tid og er ganske vanskelig å lære seg for eksempel Joomla i forhold til HTML 5 og CSS 3.

 

En annen ting er å gå for Wordpress. Har lagd noen nettsider med det (laste ned alt du trenger, modifisere det i dreamweaver også laste det opp på en server). Dog er alt fra wordpress (eller ihvertfall det meste) skrevet i PHP som er mye vanskeligere å lære.

 

Når det gjelder ting å ha på siden, så kunne du evt hatt et rank-system, lik den du finner på internasjonale sider (mest jet poeng, mest tank poeng, mest poeng totalt osv) bare med nordmenn. Det er ihvertfall noe jeg kunne funnet interessant :thumbup:

Lenke til kommentar

@Audun0505: Grunnleggende HTML og CSS er kanskje ikke så vanskelig, men i lengden vil du være tjent med å ha en dynamisk side, og da har du nødt til å i tillegg lære deg mer koding som php/mysql (eller tilsvarende) eller et content managment system som joomla (eller tilsvarende).

Lenke til kommentar

Publiseringssystemer lar deg ikke bare legge til nyheter på en enkel måte - de sørger for å automatisere masse tilleggsfunksjoner. Arkiv. Tags og kategorier. Søkefunksjon. RSS-oppdatering. Poste til FB/Twitter/forum. Sosiale delefunksjoner. Nyhetsbrev/epostvarslinger. Tilpassning av illustrasjonsbilder. Oppdatering av sidekart.

 

Mye av dette er helt avgjørende om du skal lage en side folk skal bruke aktivt. Jeg anbefaler deg å bruke et publiseringssystem. Jeg bruker ofte Wordpress.

 

Jeg pleier å starte med en statisk mal i HTML og CSS. Legg inn nyheter med kommentarer og lag 3 - 4 forskjellige sider (en forside, en arkivside, en enkeltartikkel f eks). Dette tar en del tid de første gangene. Du kan dette uten noen form for webhost, og du ser da fort om prosjektet blir uhåndgripelig eller ikke.

 

Når du er fornøyd og siden ser ut som en komplett dynamisk side, kan du legge inn PHP-funksjoner og malfunksjoner fra WP. Så setter du opp en host, installerer Wordpress og legger inn malen din. En del finjustering før du er good-to-go.

 

I mine øyne er det HTML og CSS du har aller mest bruk for. Om du går for et etablert publiseringssystem er malproduksjon gjort så enkelt at du kun trenger å kunne veldig enkel PHP.

Lenke til kommentar

Takker for svar folkens :)

 

Så for å sette opp siden min må jeg enten bruker Joomla eller HTML & CSS?

Joomla er jo et publiseringsverktøy, hvordan fungerer dette? Er Joomla nok til å få opp en side?

Når jeg tenker publiseringssystem så tenker jeg slik at jeg skriver inn noe nyheter med overskrift, bilder osv (slik som Wordpress) og dette kommer opp på siden. Men jeg vil for eksempel ha en "fane" eller annen side i samme domene hvor folk kan sammenligne stats'ene osv. Hvordan fungerer dette?

 

Når det gjelder Joomla, så har jeg sett litt på K2, noen som har prøvd dette? Vil K2 gjøre det lettere for meg med tanke på hvordan jeg vil ha siden min (etter hva dere har lest)?

 

Jeg tenker gjerne også å ha en slik "siste nyheter fra Dice/EA" som henter siste nyhet fra Twitteren dems, er dette noe jeg kan implentere i Joomla m/eventuelt K2?

 

Beklager at jeg er en "noob", men hva mener dere med "dynamisk side"?

 

 

Så agm, du mener jeg burde lage siden min fra bunnen av med HTML & CSS, eller har jeg bare misforstått? :p

Og når du snakker om etablert publiseringssystem så mener du f.eks Joomla? Og dette krever PHP?

Lenke til kommentar

Ja, Joomla er nok til å få opp en nettside.

Ja, du kan skrive artikkler med Joomla.

Ja, du kan få Twitter-feeds inn på Joomlasiden din.

Ja, Joomla er et publiseringsverktøy aka CMS aka content managment system.

Og ja, Joomla kan du få til å gjøre det meste du har bruk for, og det finnes bøttevis med extensions. K2 som du nevner, er et eksempel på en Joomla-extension.

 

Spør mindre, gjør mere. Last ned og installer XAMPP eller WAMP, deretter laster du ned og installerer Joomla. Se et par video tutorials over Joomla, også er du igang. Svarene på alle spørsmålene du har nå, vil åpenbare seg selv når du har gjort dette.

Endret av MikkelRev
Lenke til kommentar

[..] Beklager at jeg er en "noob", men hva mener dere med "dynamisk side"? [..]

Dynamisk side, betyr en side som får innholdet sitt hentet inn - vanligvis fra en database på serveren.

 

Det "motsatte", ville være vanlige statiske sider, hvor alt "hardkodes" direkte inn i hver enkelte nettsidefil. Men, dette blir umulig om man skal ha mer avanserte sider - hvor innholdet stadig må tilpasses.

Lenke til kommentar

Når det gjelder hosting, kan kanskje en VPS være aktuelt. Litt mer kronglete i begynnelsen kanskje, men så har man en del mer frihet på å sette opp ting. Men man bør kanskje ha en del linux erfaring først.

 

Hosten jeg bruker nå : http://www.alvotech.de/vserver/ - Selv den minste der på 4 euro per mnd er ganske bra. Kjører 2 wordpress sider, 1 mediewiki og 2 custom python/django sider på den, og bruker under 400mb ram.

 

Når det gjelder siden din.. Prøv å bygg opp et community. Et forum hjelper en del der, men et skikkelig forum er også ekstra arbeid. Vær kritisk, sett deg selv inn i brukerens sko og spør spørsmålet : "Hvorfor skal jeg gidde å komme tilbake her istedet for å gå til en av de mange millioner andre sidene som omhandler dette?" -- Godt og originalt innhold, og et community er som oftest et bra svar her. Godt innhold er en del arbeid å lage til, og et community er noe som kanskje kan vokse opp over tid, hvis du gjør ting riktig og er heldig.

 

Og kanskje det viktigste... Hvordan skal du få nye brukere inn på siden? Hvordan skal folk vite at den er der? Og at det er bra stoff / community der?

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Hei igjen dere!

 

Jeg har tenkt en stund, og jeg tror ikke det blir noe av. Jeg tenker det kan bli litt kjedelig i lengden dette her pga det vil vel ikke akkurat være en million folk innpå siden om dagen. Hadde sikkert funket i feks USA men..

 

Jeg har tenkt på noe annet, en nettbutikk, vidt forskjellig fra BF3 og spill. I nettbutikken har jeg tenkt å selge energidrikker. Sortementet av typer energidrikker i Norge er latterlig lite, og energidrikker er populært i Norge tror jeg.

Her tenker jeg og importere, få Rockstar ENERGY, Monster Energy osv som leverandør av energidrikker til nettbutikken. Jeg har sendt mail til bøandt annet Rockstar, Monster og Pepsi (som leverer AMP, Soke og Rockstar energidrikk) for å høre angående dette.

Jeg vet ikke hvordan det fungerer, men en kompis får inn Rockstar fra USA men vet ikke om han får de direkte fra Rockstar firmaet eller kjøper gjennom en amerikansk nettbutikk, må nestem spørre han om det med mindre noen av dere her vet om hva som er vanligst/funker.

 

Så dette er noe vidt forskjellig fra min første idee, men jeg er selv en stordrikker av energidrikk og har prøvd over 30 typer energidrikker verden over. Jeg tenker også å ha en slags anmeldelse av hver drikk som jeg skrivee.

Kan være jeg også begynner å selge annet drikkevare etterhvert, kanskje folk som tar kontakt og stor forespørsel på en bestemt type drikk. Kanskje noe vin?

 

Jeg tenker å ta betalt rundt 30-50,- boksen men selvfølgelig avhengi av hvor mye det koster å få fra leverandør med frakt osv. Kanskje det er lettere å få til noe fra England?

 

Men hva tror dere om dette? :)

Lenke til kommentar

[...] Men hva tror dere om dette? :)

Eek, not so much! :confused:

 

Om jeg skal bruke 5. min på å tenke høyt: Årsaken er logistikken.., og alt det mva-tøvet.., samt det administrative. Det er svært mye å sette seg inn i, og passe på. Og du kan dessuten ikke gjøre det åleine, du vil trenge ihvertfall en stk. regnskapsansvarlig, og mest sannsynlig en kodemedhjelper (jeg tviler på at du kan alt godt nok, til å drifte egen seriøs webbutikk).

 

Det blir enten, eller, og ikke noen mellomting: Enten gir du f...., eller så går du 'all-in' hvor du må ha proff nettside, du må få importert varene til en så lav pris at du er garantert å kunne tjene godt (og nok) på geskjeften, og du må få lagd fine annonser så folk lar seg lokke.

 

Og du må klare å holde ut i flere måneder / år, for at salget (eventuelt) plukker seg opp -- uten at du har noen garanti for det (det kan tenkes at folk bare stikker til Sverige, istedetfor...).

Lenke til kommentar

Jeg tror nok dessverre energidrikker er mer å anse som "impulsvare" - du tar med et brett når du først er i sverige, du kjøper en boks når du er svett og varm eller når du allikevel er i butikken for å kjøpe blandevann.

 

I tillegg er det vel en del regler for importvarer ift. toll, pant og mva ?!

Lenke til kommentar

Faren min er også med på dette, han kan sikkert føre regnskap. Kodemedhjelper?

 

Jeg kommer til å gå 'all-in' for det. Jeg vet ikke hvordan det er å importere energidrikker fra leverandører, har foreløpig sendt mail til Pepsi, Rockstar og Burn ENERGY om priser og slikt. Sitter bare og venter på svar!

 

Nå har jo ikke alle akkurat muligheten for å dra til Sverige heller. Vi som bor på Vestlandet, tviler på at mange stikker til Sverige for å kjøpe energidrikker, ellers er det ikke alle typer drikker i Sverige heller :)

 

Jeg vil tro at folk kommer til å kjøpe mye fra nettsiden, når de først handler. Tviler på det er noen som kjøper en boks eller to, men gjerne et brett eller fler

 

Jeg vet om mange og har sett flere tråder på forskjellige nettsider om folk som savner en type energidrikk som de gjerne drakk på når de var utenlands eller et annet sted. Du har jo også disse "Få *** energidrikk til Norge!" gruppene på Facebook.

 

Jeg vil tro at det er mange der ute som gjerne kunne tenkt seg flere typer og at det vil bli stor forespørsel på nettbutikken. Energidrikker er jo som du sier agm impulsevare, men jeg vil tro at det er ganske mange som ønsker spesifikk og annen type også.

 

 

Når det gjelder regler for import av energidrikker har jeg ihvertfall funnet ut at det er en koffeingrense på 150 mg/l, men det står også:

Red Bull har en tilsetning som tilsvarer 320mg/liter og klassifiseres dermed som et legemiddel.

 

Og:

Mattilsynet har nå i samråd med Helse og omsorgsdepartementet åpnet for kommersiel innførsel, produksjon og omsetning av et eget norsk Red Bull produkt jf.FOR 1983-07-08-1252 § 10.2. Kommersiell innførsel, produksjon og omsetning av andre Red Bull produkter med høyere koffein-, taurin-, glukuronolakton- og vitamin B innhold enn fastsatt, er ikke tillatt (legemiddel).

 

Kilde

 

Teite tollen tar kun Red Bull som eksempel.

Så kan jeg importere drikker så lenge det ikke overstiger 320mg/l? Eller er det kun lov å ta inn Red Bull?

En kompis av meg importerer inn Rockstar fra utlandet og har ikke blitt stoppet?

 

Har også funnet ut at drikken med: vitaminer, mineraler, aminosyrer og lignende er godkjent av Mattilsynet før produktene omsettes.

 

Er også noe pant styr og avgifter.

 

Hos regelhjelp.no står det bla:

Søknader om tillatelse til tilsetning av vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer er omfattet av en gebyrordning. Les mer om gebyrordningen for særskilte ytelser fra Mattilsynet i gebyrforskriften, § 5 og vedlegg 1, kapittel II.

Gjelder dette for de som lager energidrikker eller?

 

Takker for svar!

Lenke til kommentar

Ser for meg at jeg som sluttbruker kommer til å få ganske høye literpriser fra din nettbutikk når vare, forsendelse og alt er tatt med. Og det at du evt. har et merke de ikke har på Rema, forsvarer ikke en skyhøy literpris for meg iallefall.

 

Det at du allerede har tatt kontakt med disse selskapene om å selge produktene deres før du engang har en butikk eller nettsted, er mildt sagt å selge skinnet før bjørnen er skutt.

 

Apropo disse spørsmålene dine om regelverk, er kanskje ikke Webdesign det beste stedet å spørre. Prøv heller i Forbrukerforumet: https://www.diskusjon.no/index.php?showforum=437 eller Jussforumet: https://www.diskusjon.no/index.php?showforum=338

Endret av MikkelRev
Lenke til kommentar

Hvordan har du tenkt å sende varene? Med posten?

 

Gjetter på at posten blir fornøyd når en boks eller to lekker (som et resultat av vibrasjoner, slag etc) - i tillegg til at prisen på tyngre sendinger er ganske høy tatt i betraktning hva man kjøper. 150-200 kr. i frakt for et brett med energidrikk? Ville ikke jeg betalt, ihvertfall.

 

Edit: Akkurat Rockstar og Monster selger de i flere butikker her på østlandet også. I Sverige (som man var inne på), selger de gaaanske mange forskjellige slag. Ikke alle selvfølgelig, men om man går innom de forskjellige butikkene på feks. Svinesund og Nordby, tror jeg du skal klare å finne en hel del.

Endret av magnusalex
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...