Gå til innhold

Netfonds nybegynner spørsmål:


person

Anbefalte innlegg

1. Hvor lang tid tar det før en kjøpsordre (ordrestatus) kommer opp på beholdning?

 

2. Bør jeg by litt mer enn de andre?

 

3. Kan noen, i veldig enkle trekk, forklare hvordan kjøp/salg fungerer på netfonds? Bare så jeg har en slags, overview.. Har lest en del, men finner aldri noe spesifikt, bare lange uforståelige sider på sider med tall og tull.

 

4. Er det forskjell på netfonds og andre aksje sider i henhold til kjøp/salg?

 

5. Kan/bør jeg poste ordrestatus siden min her så folk kan gå igjennom/review, eller gir jeg da bort for mye informasjon?

 

-------------------------------------------------------------

 

(PS. Har begynt å spille EVE-online og havnet på markedet og begynnte fort å tjene penger og havnet i noen bud kriger, så jeg tenkte "hey! jeg har jo litt peiling!", så jeg tenkte why not, men er fremdeles helt grønn på ekte aksjer... Noen andre her som har spillt EVE? Hvordan vil du si at dette korresponderer med det ekte markedet? Personlig vil jeg si at det er den beste simuleringen jeg har vært borti rett og slett fordi det handler om ekte tilbud/etterspørsel)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan stort sett bare glemme spill-erfaringene dine når det kommer til virkelige aksjer. I spillet er det bare lekepenger, og de fleste bryr seg ikke spesielt mye om hvor mye de kjøper eller selger ting for, de vil bare komme seg tilbake til spillet fortest mulig. I aksjemarkedet sitter utrolig smarte folk og datamaskiner og følger alt som kan påvirke prisene hele døgnet, og dersom ikke de får den prisen de har regnet seg fram til så handler de ikke.

 

Du bør også bruke mer tid på å sette deg inn i hvordan aksjemarkedet fungerer. Når du skjønner det vil du også skjønne hvordan handlingen på Netfonds (og alle andre nettmelgere) fungerer.

Lenke til kommentar

Du bør også bruke mer tid på å sette deg inn i hvordan aksjemarkedet fungerer. Når du skjønner det vil du også skjønne hvordan handlingen på Netfonds (og alle andre nettmelgere) fungerer.

 

eller omvendt? :)

 

men, hvorfor kjøper den ikke noe? har en haug med ordre ute, men pengene er fortsatt på konto...? må man vente? man kan ikke bare finne en som er klar til å selges å bare røske den med seg, men legge inn bud og vente i år og dager på at noen trykker på "selg til denne stakkeren før han tørner av spenthet" knappen?

 

--------------------------

 

Du kan stort sett bare glemme spill-erfaringene dine når det kommer til virkelige aksjer. I spillet er det bare lekepenger, og de fleste bryr seg ikke spesielt mye om hvor mye de kjøper eller selger ting for, de vil bare komme seg tilbake til spillet fortest mulig. I aksjemarkedet sitter utrolig smarte folk og datamaskiner og følger alt som kan påvirke prisene hele døgnet, og dersom ikke de får den prisen de har regnet seg fram til så handler de ikke.

 

Jaså? Hum....

 

EVE Trading

EVE Market

EVE Industry

EVE Production

EVE Online

 

det er noe som heter PLEX som man kan kjøpe i spillet som gjør at man får gratis spilletid. så d er ekte økonomi ikke lekepenger. de selger rett og slett ekte penger. det er folk som sitter 24/7 på markedet i Jita (største trading hub'en ingame, der det sitter 1000-4000 mennesker samtidig konstant hele tiden, noen med flere skjermer.. jeg har ikke klart å logge av siden jeg begynte, må sitte å følge med ellers ryker alt)... EVE er veldig anarko kapitalistisk og d finnes ikke noe lvl system nesten alt måles i penger, og hvis du mister pengene er omtrent hele spillet ødelagt for deg. jeg sier ikke at det er akkurat som ekte marked, men det er så nært som man kan få det, fordi det er så dypt, og det finnes så mange guider og triks i markedet, så for noen så ER markedet spillet. EVE er IKKE world of warcraft. world of warcraft er ett leketøy, så før du har Testet Det bør du ikke forhåndsdømme det. og det at noen folk gir litt faen, er faktisk det som gjør at det er så mye mer brutalt enn ekte marked og farta blir skrudd opp 300% sammen med læringskurven, men de fleste som bare driter i hva de byr de får aldri særlig mye penger og dermed aldri inflytelse på markedet. jeg har lært mer den siste uka om macro og micro økonomi, finans og "the war machine" på EVE enn jeg har på omtrent alle mine 23 stakkarslige leveår.

 

http://www.youtube.com/watch?v=JYgpNLEbpYM

 

Jeg havnet i en bud krig over en populær type droner, og gikk fra 20 millioner i assets til 277 på noen timer fordi jeg prøvde å kjøpe opp noen som bydde under meg, plutselig ble jeg bare kuttet fullstendig ut (underbydd) av en opportunistisk jævel som sitter og ler fremdeles... ble nødt til å frakte de resterende dronene jeg hadde til andre siden av universet med en transport kontrakt, og klarte å bli lurt fra meg det også, (fikk heldigvis litt i forsikringen, men hadde ikke i nærheten nok collateral, så skjønner at griske hender kan bli fristet med såppass verdiful og tung last på en ganske lang og risikabel reise) så jeg måtte låne av ett medlem i korporasjonen min, og betaler fortsatt 5% i renter, men har nå lært med nød og neppe og er oppe i ca 40 mill noe som egentlig er utrolig lite siden jeg lånte 15 av dem, og står nå helt på standstill fordi jeg sitter på en haug med stæsj ingen vil kjøpe.. folk kontrollerer enorme korporasjoner or allianser og stasjoner noen med opptil 30000 medlemmer, og det handler om logistikk, frakt, forbruk, produksjon, sosial dynamikk, psykologi og u name it... det er ikke ett leketøy, noen av de som begynte med det er meget sukksessfulle meklere i dag, og de aller fleste som havner på tradingveien begynner med det.. hvis du vil kan du prøve det gratis her i 21 dager. hvis du spiller kortene riktig og er flink med penger, kan du spille gratis resten av livet. men det er få som er flinke med penger ;) og når den nye standalone inkorporeringen av Dust 514 kommer, kommer ting til å bli helt syk. de som spiller dust på ps3 kommer til å bli slavene til EVE spillerne, fordi de tror de spiller ett FPS skytespill, men i realiteten er de bare leiesoldatene våre i ett enormt sjakkspill der de bare er bønder som blir solgt frem og tilbake blandt onde kapitalister i romstasjoner over hodene deres hehehehehehe.... (ond latter)

Endret av person
Lenke til kommentar

Hmm. Ser ikke helt hvor du vil med dette.

 

Poenget er at der du kanskje har levd på arbitrasje før, så vil du ikke klare dette i aksjemarkedet. Det finnes ingen "duster" som kjøper en aksje for fem dollar over kurs fordi de ikke har peiling. De kjøper til det markedet priser aksjene til.

 

Og hvordan skal du vite hvordan aksjene prises hvis du ikke har noen peiling på aksjer what so ever?

 

Jeg ville anbefale deg å følge med i litt aviser og lese en lett bok om hvordan aksjehandel fungerer før du hiver deg ut i det. Å prøve seg med 20 000 på børsen uten å vite hva man gjør på høres ut som en meget dårlig deal, megahøy usystematisk risiko.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Vi liker ikke at du har lyst til å begynne med aksjer. Du har ikke peiling, gå å legg deg til du er ett mannfolk som meg og har fått peiling.

 

Takk for tipset men jeg venter heller på ett annet!

 

slutt å peke fingre, og gi meg heller noen tips og svar på spørsmålene.. hva får deg til å tro at jeg ikke prøver å lese, og bare går inn med 20k uten å vite en dritt? er en grunn til at jeg spør her; hvis jeg bare ville finne ut at jeg er fullstendig grønn kunne jeg bare sett meg i speilet! :) prøv og feil heter d, og jeg gikk inn med kanskje 1300 som jeg kan tape 10 ganger om jeg vil.

 

Og hvordan skal du vite hvordan aksjene prises hvis du ikke har noen peiling på aksjer what so ever?

 

det er derfor jeg spør..................... /facepalm

hva er det med dere? kan jeg ikke få leke og spørre litt for å lære? skal dere komme og gi meg juling hvis jeg spør flere spørsmål, i stedet for å ta ett 2 års seminar til 50 tusen for å bli proffesjonell mekler i stedet for å bare teste litt og spørre, fordi jeg har litt tid og penger til overs? :ninja: og ja jeg har faktisk lest og fulgt med de siste årene på jevn basis, det er derfor jeg klør i fingrene etter å starte, men du blir ikke midtbanespiller på arsenal fordi du kan regelboka til fifa utenat. første gang jeg prøver, derfor bør jeg gå tilbake til lesinga? jeg spør fordi det er første gang jeg noengang sitter på en ekte side med ekte aksjer, men du mener visst at jeg bør slutte helt til jeg kan det uten å prøve det i praksis?

 

 

 

det er veldig lite arbitrasje (men litt er det nok ja) i station trading, man må følge med på pristrender og inside informasjon.. hvis tritanium går opp, kommer det til å påvirke alt som blir laget av det og da lønner det seg å kjenne noen som miner som kan gi deg heads up fort og følge med på grafene og local/corp chat'en. men seff hvis alt går til faen, kan man alltids prøve seg på det men det er aldri noen profitt garanti på prisforskjeller. ting forandrer seg fort, og det er alltid en risiko.

 

-person

Endret av person
Lenke til kommentar

1. Hvor lang tid tar det før en kjøpsordre (ordrestatus) kommer opp på beholdning?

Hvis du legger ut en kjøpsordre til en kurs som noen vil selge til så skal det skje i løpet av millisekunder. Legger du derimot ut en kjøpsordre til en kurs hvor det ikke er noen selgere så må du rett og slett enten vente til noen vil selge til den kursen, eller heve kursen i ordren.

 

2. Bør jeg by litt mer enn de andre?

Hvis du vil ha aksjem mer enn de andre, så må du også by mer. Hva du bør gjøre er litt vanskelig å si på et generelt grunnlag da dette vil varierer fra case til case. Hvis du ønsker aksjen så fort som mulig og du tror den vil stige videre på kort sikt, så vil det nok være lurt å by over de andre kjøperne.

 

3. Kan noen, i veldig enkle trekk, forklare hvordan kjøp/salg fungerer på netfonds? Bare så jeg har en slags, overview.. Har lest en del, men finner aldri noe spesifikt, bare lange uforståelige sider på sider med tall og tull.

Har desverre ikke erfaring hos Nordnet. Men har de ikke noen hjelpesider til dette? Det skal nok kunne være så enkelt som å trykk på kjøp/selg for den aktuelle aksjen, for så å sette kursen du ønsker å kjøpe eller selge og antall aksjer. Det finnes selvsagt andre innstillinger også, men greit å begynne med helt basic.

 

4. Er det forskjell på netfonds og andre aksje sider i henhold til kjøp/salg?

Det er nok en del forskjeller mellom de ulike nettmeglerne. Den største forskjellen ligger nok i grensersnittet du har. Men det er også forskjeller i kurtasje (prisen for kjøp og salg) og f. eks hvilke markeder du kan handle i. Nordnet og DNB har f. eks mange flere utelandske børser du kan handle på.

 

5. Kan/bør jeg poste ordrestatus siden min her så folk kan gå igjennom/review, eller gir jeg da bort for mye informasjon?

Du kan jo gjøre som du vil, men ser ikke helt poenget her. Vil du at andre skal drive å vurdere de handlene du gjør? For mye informasjon i forhold til hva?

 

Ellers ønsker jeg deg lykke til :)

 

PS: Dette har du kanskje allerede tenkt på, men anbefaler deg å plukke opp et par bøker om aksjer for nybegynnere. Dette er den beste måten å lære på i tilegg til å lære fra egen erfaringer.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

1. Hvor lang tid tar det før en kjøpsordre (ordrestatus) kommer opp på beholdning?

Hvis du legger ut en kjøpsordre til en kurs som noen vil selge til så skal det skje i løpet av millisekunder. Legger du derimot ut en kjøpsordre til en kurs hvor det ikke er noen selgere så må du rett og slett enten vente til noen vil selge til den kursen, eller heve kursen i ordren.

 

2. Bør jeg by litt mer enn de andre?

Hvis du vil ha aksjem mer enn de andre, så må du også by mer. Hva du bør gjøre er litt vanskelig å si på et generelt grunnlag da dette vil varierer fra case til case. Hvis du ønsker aksjen så fort som mulig og du tror den vil stige videre på kort sikt, så vil det nok være lurt å by over de andre kjøperne.

 

3. Kan noen, i veldig enkle trekk, forklare hvordan kjøp/salg fungerer på netfonds? Bare så jeg har en slags, overview.. Har lest en del, men finner aldri noe spesifikt, bare lange uforståelige sider på sider med tall og tull.

Har desverre ikke erfaring hos Nordnet. Men har de ikke noen hjelpesider til dette? Det skal nok kunne være så enkelt som å trykk på kjøp/selg for den aktuelle aksjen, for så å sette kursen du ønsker å kjøpe eller selge og antall aksjer. Det finnes selvsagt andre innstillinger også, men greit å begynne med helt basic.

 

4. Er det forskjell på netfonds og andre aksje sider i henhold til kjøp/salg?

Det er nok en del forskjeller mellom de ulike nettmeglerne. Den største forskjellen ligger nok i grensersnittet du har. Men det er også forskjeller i kurtasje (prisen for kjøp og salg) og f. eks hvilke markeder du kan handle i. Nordnet og DNB har f. eks mange flere utelandske børser du kan handle på.

 

5. Kan/bør jeg poste ordrestatus siden min her så folk kan gå igjennom/review, eller gir jeg da bort for mye informasjon?

Du kan jo gjøre som du vil, men ser ikke helt poenget her. Vil du at andre skal drive å vurdere de handlene du gjør? For mye informasjon i forhold til hva?

 

Ellers ønsker jeg deg lykke til :)

 

PS: Dette har du kanskje allerede tenkt på, men anbefaler deg å plukke opp et par bøker om aksjer for nybegynnere. Dette er den beste måten å lære på i tilegg til å lære fra egen erfaringer.

 

TAKK!!!!!!!! :) dette svaret er fullstendig perfekt! fikk vite det jeg lurte på, og du, er ett mønster for andre forumbrukere - skal sjekke ut bloggen din og.

 

tenk om alle bare var rett på sak og hjepsomme som dette i stedet for å vasse rundt grøten i dagesvis og kritisere folk for ditt og datt, og i det hele tatt for å spørre.... tenk så populære dere kunne vært! :grin2: hvorfor liker dere ikke å bli likt eller å hjelpe andre? er det fordi dere har lyst til å virke som dere har mer peiling enn andre og deretter øke deres egen verdi i egne øyne?

 

"be kind, rewind."

 

Nordnet og DNB har f. eks mange flere utelandske børser du kan handle på.

 

hvilke andre norske sider har flere utenlandske børser? er litt interresert i å handle litt mer utenlands blandt annet asia, midtøsten eller søramerika, norge er så platt og kjedelig og stabilt økonomisk hehe... (nå kommer haterne til å flokke seg! "nei! kjeften din! kjøp i vesten din fjott!")

 

btw jeg er nede 5 kr!!! shit jeg er KONKURS!!! ;) halpz! hehe

Endret av person
Lenke til kommentar

Bare hyggelig :)

 

 

hvilke andre norske sider har flere utenlandske børser? er litt interresert i å handle litt mer utenlands blandt annet asia, midtøsten eller søramerika, norge er så platt og kjedelig og stabilt økonomisk hehe... (nå kommer haterne til å flokke seg! "nei! kjeften din! kjøp i vesten din fjott!")

 

 

Jeg har laget en liten oversikt over noen av nettmeglerne som tilbyr handel i utenlandske aksjer her:

 

http://aksjebloggen.com/beste-nettmegler-for-utenlandske-aksjer/

Lenke til kommentar
er det fordi dere har lyst til å virke som dere har mer peiling enn andre og deretter øke deres egen verdi i egne øyne

For min del er det fordi jeg ikke anser det som hjelpsomt å kaste noen som ikke kan svømme ut på dypt vann selv om de ber om det. Jeg kunne forklart deg hvordan man legger inn ordre, men med mindre du har flaks vil du bare kaste bort pengene dine uten at det vil gi deg reell kunnskap om hva du gjorde feil. Smart aksjehandling krever mye mer kunnskap enn man kan gi i et par foruminnlegg.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
er det fordi dere har lyst til å virke som dere har mer peiling enn andre og deretter øke deres egen verdi i egne øyne

For min del er det fordi jeg ikke anser det som hjelpsomt å kaste noen som ikke kan svømme ut på dypt vann selv om de ber om det. Jeg kunne forklart deg hvordan man legger inn ordre, men med mindre du har flaks vil du bare kaste bort pengene dine uten at det vil gi deg reell kunnskap om hva du gjorde feil. Smart aksjehandling krever mye mer kunnskap enn man kan gi i et par foruminnlegg.

 

Er både enig og uenig med deg her. Det er ikke hjelpsomt å kaste noen som ikke kan svømme ut på dypt vann nei. Med de fleste som spør om noe de er helt fersk om, har vel neppe tenkt å la seg stoppe, fordi noen på nettet rådet dem om å la være. Da mener jeg i det minste at det er bedre å svare på det de lurer på. Alle begynner som amatører, uten unntak. Og i begynnelsen blir det ofte mange "dumme spørsmål"

 

MEN, når det er sagt, så er jeg fullstendig enig i den kommentaren du skrev tidligere i denne tråden. En kommentar som jeg mener er nyttig og som jeg ikke ville tolket som et "pekefinger-kommentar". Du svarte jo faktisk på spørsmålet: "Hvordan vil du si at dette korresponderer med det ekte markedet?". og ja, fra noen har erfaring i aksjemarkedet så ser en fort det at slike spill og simuleringserfaringer er generelt lite nyttige i forhold til det ekte markedet.

 

Som amatør er det også viktig å ta til seg den kunnskapen som andre med mer erfaring sitter med, som oftest er det en grunn til at de skriver det de skriver. De har gjerne sett mange nye amatører som har gått i de samme nybegynnerfeilene om og om igjen. Ja, noen kan være litt krasse mot amatører og det som gjerne kan oppfattes som "dumme spørsmål" iblandt, men det gjelder å se forbi dette og ta imot den verdifulle informasjonen mange faktisk kommer med uten å føle seg truffet.

 

Og til de som svarer amatører mener ihvertfall jeg det er viktig å ha i tankene at alle faktisk begynner som amatører. Kunnskap og erfaring kommer etterhvert. En kommer heller ingen vei med bare en av delene. Å prøve seg frem med en noenlunde ubetydelig del av økonomien sin er en god måte å skaffe seg verdifull erfaring.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

ALRIGHT!

 

da har jeg studert litt siste uka, og kjøpt endel ting bare for å prøve litt og jeg merker at det går i bunn og grunn går gjennomsnittlig nedover (så bortimot som forventet.. :) ).. er det pga markedet generellt eller er det noen uforutsette utgifter / avgifter jeg betaler? hva gjør jeg feil? byr jeg for høyt? skal jeg selge i panikk eller vente?

 

poster like gjerne beholdningen og ordrestatusen min så noen bedrevitere kan gjennomgå hvis de vil

 

beholdning:

 

Selskap Ticker Beholdning Salgs-

ordre Kurs Verdi

valuta Verdi

NOK Endring

i dag Selg

 

SONY CORP SNE.N 1 16.78 16.78 96.64 -0.65%

Koss Corporation KOSS.O 22 5.59 122.98 708.30 5.67%

THQ Inc. THQI.O 111 111 0.61 67.43 388.37 6.43%

United Community ... UCFC.O 11 1.55 17.05 98.20 1.97%

Funcom FUNCOM.OSE 16 11 23.20 371.20 -0.43%

Hurtigruten HRG.OSE**** 66 55 4.34 286.44 -1.81%

SAS AB SAS-NOK.OSE** 33 8 7.14 235.62 0.99%

 

ordrestatus:

Ordre-

nummer Selskap Antall

aksjer Kjøp/

salg Limit Status Antall

utført Pris Endring Bud Tilbud Siste Sanntid

 

Funcom 11 selg 33.30 aktiv 23.00 23.80 23.20 Ja

(^denne kommer nok ikke til å bli solgt med det første.. litt mer langtids..

får se hva som skjer med funcom etterhvert)

Funcom 5 kjøp 22.20 aktiv 23.00 23.80 23.20 Ja

Hurtigruten 55 selg 5.55 aktiv 4.24 4.45 4.34 Ja

SAS AB 8 selg 8.88 aktiv 6.51 7.49 7.14 Ja

THQ Inc. 111 selg 1.1100 aktiv 0.6004 0.6058 0.6064 Nei

 

startet med 2481, og nå er jeg nede på 2305.73.. legg merke til de korresponderende tallene i ordrestatus... ja der er litt risikabelt, men jeg prøver å by litt over de andre så runder bare litt av.

Endret av person
Lenke til kommentar

De fleste som handler mye tjener mindre enn de som bare handler en sjelden gang. Med mye menes å beholde aksjene i mindre enn et år i snitt.

 

ok.. men hvordan er det med daytrading og sånn? vanskeligere/umulig på nordnet?

 

også en ting til.. hvis jeg finner ett dritkult (og kanskje veldig ukjent) firma utelands jeg vil samle på, hvordan finner jeg aksjene? må jeg bare grave gjennom alle børsene? da ikke netfonds tydeligvis. netfonds virker veldig dårlig btw... litt åttitalls design og lite antall indexer. vurderer å bare selge ut og bytte til kanskje nordnet?

Endret av person
Lenke til kommentar
  • 2 år senere...

Sett at jeg setter inn 100.000,- på min konto hos netfonds. 50.000,- av disse kjøper jeg aksjer for. De resterende 50.000,- lar jeg bare stå å rente seg. Hvordan er reglene for å ta ut igjen disse siste 50.000 som ikke har vært investert? Og hva er renta på disse 50.000 p.a?

 

De 50 000 som du ikke har investert vil du ikke få noen som helst rente på.

Lenke til kommentar

De 50 000 som du ikke har investert vil du ikke få noen som helst rente på.

Stemmer ikke helt... Jeg har noen hundrelapper stående på depotkonto hos Netfonds, som jeg får noen øre i renter på hver måned (ja, det beregnes og godskrives faktisk månedlig, ikke årlig). Om jeg regner riktig, så utgjør det 0,35% pr år. Absolutt ikke mye å snakke om, med andre ord, men faktisk betydelig mer enn en lønns/brukskonto hos DNB, som gir latterlig lave 0,1%.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er null rente sier du?

 

Det er som Inge sier nesten ikke rente overhode på depokontoen til Nordnet/Netfonds. Skal du sette inn penger uten å investere de i aksjefond, får du heller sette de inn på en høyrentekonto og få 3,25% effektiv rente. Ingen vits å ha penger stående hos Netfonds hvis du ikke investerer de i noe.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...