Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Lynnedslag drepte pc'n min


Anbefalte innlegg

I sommer kjøpte jeg en Dell XPS 8300 som jeg koblet til routeren min via en nettverkskabel. Etter en natt med tordenvær var den død. Jeg fikk heldigvis igjen penger til en ny pc på innboforsikringen, men jeg lurer litt på hva jeg gjør med den gamle.

 

Jeg prøvde å skru den på igjen noen dager etter at det skjedde og da bootet den opp, og da kom jeg til innloggingsskjermen. Så prøvde jeg å bruke musa og tastaturet, men det virker som om ingen av USB-portene fungerer (regnet med at hovedkortet er litt svidd).

 

Så det jeg egentlig lurer på er om jeg kan teste og kanskje redde noen av komponentene, f.eks prosessoren, siden det ville vært synd å kaste en fungerende i7. Hvordan kan man gå frem for å feilsøke komponentene? Finne noen som har tilsvarende pc-oppsett og teste ett og ett potensielt defekt komponent? Hvis jeg for eksempel finner noen som har et hovedkort med socket LGA1155 og bytter ut en fungerende i7 med den jeg vil teste, vil det kunne gjøre noen form for skade på hovedkortet eller andre komponenter?

 

Er det eventuelt noen alternativ måte å finne ut av dette på?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er egentlig bare å teste med alternative komponenter. Det krever derme at du må ha litt hardware liggende - eller andre maksiner du kan låne deler fra. Deretter må du gå systematisk til verks.

 

Det er riktig som det nevnes at maksinen nå ikke teknisk sett lenger er din. Det sagt så er det skjeldent av forsikringsselskapet krever innlevering eller noe sånt. Det er vel neppe verdt deres tid for mindre beløper så lenge du ikke har en mistekelig hyppig historikk av skader. Jeg var forøvrig i nøyaktig samme situasjon som deg for flere år tilbake.

 

Jeg hadde gjerne gravd gjennom en slik skadet maskin for fungerende deler - men det krever både litt datakunnskap, tolmodighet, og evne til å være systematisk - ellers kommer man ikke langt. Og så må du ha deler å teste med som sagt...

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Takk for hjelp, men det jeg lurer mest på er om det er mulig å ødelegge fungerende komponenter i en pc ved å sette inn defekte komponenter (kan et hovedkort bli ødelagt om jeg tester en svidd cpu på det?)

Neppe, men en cpu kan du lett måle ut, om jeg ikke tar mye feil så er det bare to forskjellige spenninger, 5 volt og 12 volt.

Kan vel si det sånn at en skadet cpu etter all sannsynlighet er redusert i forhold til en funksjonsfrisk.

Endret av Anskar
Lenke til kommentar

Neppe, men en cpu kan du lett måle ut, om jeg ikke tar mye feil så er det bare to forskjellige spenninger, 5 volt og 12 volt.

Hæ?

 

Ok, litt mer kjøtt: Ingen kan garantere at det ikke vil skje. Spesielt hovedkort og strømforsyning kan forårsake nettopp det, skjedd meg før.

 

Å måle spenning sier ingenting. Du må teste CPU på et fungerende hovedkort med program som IntelBurnTest, OCCT e.l. linx-basert program over en periode på at par timer før du kan si med høy sannsynlighet at CPU ikke ble skadet og er OK.

Endret av Vizla
Lenke til kommentar

Nei, jeg hadde kassert hele dataen med alt av deler.

Jeg opplevde det samme med en data etter tordenvær for noen år siden.

Jeg skiftet og byttet komponent for komponent, noen fungerte litt, men streiket så eller ble ustabile. Alle elektroniske/elektriske komponenter som har vært utsatt for "overstrøm" kan bli ustabile, eller gå helt i stykker. Dette kan så videre skade andre deler.

Har du hatt overledning i huset, så kan alt elektrisk som kjøleskap, tv, vaskemaskin etc. streike. Det kan skje øyeblikkelig, eller først skje etter flere måneder.

Tro meg. Jeg måtte skifte det meste av hvitevarer i huset innenfor 3-7 måneder ved samme anledning.

Var den gang ikke klar over sammenhengen.

Senest her i sommer, måtte jeg skifte vaskemaskinen etter tordenvær med strømbrudd. Eletronikken hadde tatt skade, så den stoppet midt i programmet, eller kjørte et helt annet program enn det den var innstilt på. (Den var dog over 5 år, så det ble ikke meldt til forsikringen)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...