Gå til innhold

Ikke rett på ferie?


Anbefalte innlegg

Hei,

jeg begynte å jobbe 15. mars med 100 % stilling i dette året, og da jeg spurte sjefen min om det passet at jeg tok ferie, sa hun at jeg ikke hadde rett til ferie i mer enn 1 uke, siden jeg begynte såpass sent.

 

Har noen peiling på dette?

 

Og litt off-topic, har man rett på tilleggslønn når man jobber i over 8 dager strekk? I mitt tilfelle, 21 dager..

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jaudå, du har rett på full ferieTID. Ferielova seier i paragraf 5, 1. stykket:

 

Arbeidsgiver plikter å sørge for at arbeidstaker gis feriefritid på 25 virkedager hvert ferieår. Arbeidstaker plikter å avvikle feriefritiden hvert år, jf. likevel denne paragraf nr. 5, § 7 nr. 3 første ledd og § 9 nr. 1 og 2. Som virkedager regnes alle dager som ikke er søndager eller lovbestemte helge- eller høytidsdager. Virkedager i ferien som etter arbeidstidsordningen likevel ville vært fridager for vedkommende arbeidstaker, regnes som feriefritid og går til fradrag i dagtallet etter første punktum, samt nr. 2 og 3.

 

I femte stykket, 1. punktum seier paragrafen:

Arbeidstaker kan kreve å få feriefritid etter bestemmelsene ovenfor uavhengig av opptjeningen av feriepenger.

 

Du har derimot ikkje rett på ferien i sommarferien (skuleferien), tre veker skal vera avvikla innan 30. september og resten innan slutten av året.

 

Du har ikkje rett på tilleggsløn - for du har ikkje lov å arbeida åtte dagar i strekk utan at det er snakk om å berga liv, helse eller stort økonomisk verde (og då snakkar me minst om halve lageret, halve årssalet eller slikt, ikkje 5000 kr!). Ellers er arbeidsmiljølova klår (paragraf 10-8, 2. stykket):

 

Arbeidstaker skal ha en sammenhengende arbeidsfri periode på 35 timer i løpet av sju dager.

Det er unnatak her i tre tilfeller: Ved "passivt arbeid", til dømes ei nattevakt som søv, men må rykkja ut om brannalalarmen går (fyrst DÅ vert dette "aktivt arbeid"), ved ein signert avtale (på visse vilkår, og gjort av ei heil gruppe i firmaet, ikkje ein einskild) og ved særskilt løyve frå Arbeidstilsynet - eit løyve som ALLTID vert gjeve i form av eit brev.

 

Eit slikt lovbrot vert rekna som temmeleg alvorleg. Klårt mest for arbeidsgjever, men og for arbeidstakar, om ein ikkje kan skulda på "ung og totalt urøynd i arbeidslivet".

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Du har derimot ikkje rett på ferien i sommarferien (skuleferien), tre veker skal vera avvikla innan 30. september og resten innan slutten av året.

 

Feil. Ferieloven sier klart at man som arbeidstaker har rett (men ikke plikt) til 3 uker ferie mellom 1 juni – 30 september, og 1 sammenhengende uke (1 uke pluss 1 dag) i løpet av det resten av året. Ferieloven setter ingen krav om at noen del av ferien må være avviklet innen bestemte deler av året.

 

"§ 7. Tiden for ferie

 

(1) (Hovedferien)

 

Arbeidstaker kan kreve at hovedferie som omfatter 18 virkedager gis i hovedferieperioden 1 juni – 30 september. Dette gjelder likevel ikke for arbeidstaker som tiltrer etter 15 august i ferieåret. Ferie som er fastsatt til tiden 1 juni – 30 september, og som utsettes i medhold av § 9, kan ikke kreves avviklet på et senere tidspunkt i denne perioden. Arbeidstaker som har avviklet permisjonstid med foreldrepenger etter folketrygdloven §§ 14-1 til 14-15, i hele hovedferieperioden, kan motsette seg å avvikle hovedferien innen ferieårets utløp.

 

(2) (Restferien)

 

Arbeidstaker kan kreve at restferien (7 virkedager) gis samlet innenfor ferieåret."

 

Du har ikkje rett på tilleggsløn [...] Eit slikt lovbrot vert rekna som temmeleg alvorleg. Klårt mest for arbeidsgjever, men og for arbeidstakar, om ein ikkje kan skulda på "ung og totalt urøynd i arbeidslivet".

 

Feil. Arbeidsmiljøloven sier klart at arbeidstaker ikke kan straffes for brudd på arbeidstid, det er kun arbeidsgivers ansvar.

 

"Kapittel 19. Straff [...]

§ 19-2. Ansvar for arbeidstakere [...]

 

(4) Bestemmelsene i denne paragraf gjelder ikke reglene i kapittel 10 om arbeidstid og kapittel 14 og 15 om oppsigelsesvern. [...]"

 

Se http://www.lovdata.no/all/hl-19880429-021.html for hele ferieloven.

Se http://www.lovdata.no/all/hl-20050617-062.html for hele arbeidsmiljøloven.

Endret av what_no2000
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...