Gå til innhold

Digitalkabel Dyr vs billig. Merker man forskjell?


Anbefalte innlegg

Kan noen være så snill å komme med en konklusjon her snart, slik at vanlige folk få glede av denne tråden? Er på tide med et svar liksom. Må da være mulig det, eller....? :)

Min mening:

 

[frustrasjon]

Vanlig folk uten kristisk sans og noe teknisk innsikt bør ikke lese konklusjoner på dette forumet. Det er så mange diskusjoner der folk som tror og mener utrykker seg bombastisk. Epler, pærer og til og med pølser diskuteres om hverandre, like fullt som teori og praksis, og virkeligheten fremstår ofte som sort/hvitt. For ikke å snakke om ting som tas totalt ut av sin sammenheng og tillegges vekt på en måte som er helt borti veggene. Først gjøres store forenklinger og så diskuteres detaljer som en egentlig ikke kan si noe om etter å ha gjort disse forenklingene.

 

At du er utdannet baker og har jobbet i en fin restaurant gjør deg ikke til en ernæringsekspert, selv om det ofte ser ut til å gå automatikk i sånt her. Hvis alt var så enkelt som det fremstår i naturfagstimen på ungdomskolen eller fysikktimen på vgs, så kan ihvertfall doktorgrader, professorer og forskere avskaffes siden de ser ut til å være til de grader overflødige.

 

Mulig jeg overreagerer, men jeg ble så oppgitt av å lese flere kvasivitenskaplige tråder nå. Jeg synes diskusjonen i denne tråden er spennende, og skulle gjerne diskutert den ansikt til ansikt med noen fra begge "leire" med god kunnskap og et åpent sinn, for å se hvordan teori, praksis og pris forholder seg til hverandre.

[/frustrasjon]

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Får du virkelig noe ut av tall? Tall kan vi lese på produsentens hjemmeside, det er følelsen vi kjøper når vi kjøper et hifi-blad og leser dette!

 

Jeg har bygget mine egne høyttalere, jeg har begynt å bygge en effektforsterker (tok for lang tid så jeg ble ikke ferdig), og jeg har toppkarakter i Musikkteknologi faget ved NTNU (ikke at dette sier noen ting). Men for å svare på spørsmålet ditt: Jeg får noe ut av tall. Og det kan alle få, hvis de setter seg inn i hva tallene betyr i praksis.

 

Derimot får jeg ikke mye ut av tallene på produsentens hjemmeside. Dette kommer av de ikke oppgir hvordan de kommer frem til tallene de bruker.

 

Man kan faktisk få frem mye bedre hvordan et HiFi apparat vil oppføre seg i en stue ved å sammenligne apparatets "tall" gjort i gode og grundige tester, enn det man får med setninger som: "Lyden satt virkelig sving i rommet!".

Jeg mener forøverig at det er vår opfattelse av musikken og ikke lyden i seg selv som setter sving i rommet, men det er en annen diskusjon.

HiFi anlegg har i oppgave (ligger i definisjonen til HiFi) å gi en mest mulig realistisk, og minst mulig farget lyd til lytteren. Og ja det kan man måle.

 

Siden det naturligvis finnes så mange parametre at tallene alene ikke sier alt, bør man også kommentere hvordan lyden høres ut i tester med andre apparater: Klangbildets karakter osv.

 

Parametre om hvor stram bassen er o.l. kan faktisk tallene si oss mye bedre enn det man kan si med ord. Mener å huske at forsterkerens dempningsfaktor hadde noe med dette å gjøre, men husker ikke i farten...

 

Lagt merke til at DVD og Hjemmekino gir en meget god omtale av Samsung HD DVD-spiller til kr. 2990,-??

 

Nei, jeg har ikke det, og jeg skal inrømme jeg satte ting litt på spissen. Men siden du også tydligvis leser utenlandske blader har du vel kansje fått med deg at norske blader forherliger norske (og skandinaviske) produkter som man ikke kan finne i britiske osv. Ta høyttalerprodusenten Patos for eksempel, i flere av omtalene av disse oser det av vennskapsskriving mellom produsent og skribent.

 

Men for all del: Det er sikkert mange objektive artikler også, og jeg respekterer ditt syn. Og det er kansje greit at folk har forskjellige meninger.

 

Og til deg som ville ha konklusjon:

 

Konklusjoner kan kun gjøres i den matematiske verden.

Den fysiske verden er i farger...

 

:wink:

 

 

(endring: skriveleif)

Lenke til kommentar

Hmm.

 

Innser at det virker som jeg sier at jeg ikke stoler på at HiFi skribentene prøver å være objektive ovenfor produktene de tester.

 

Det tror jeg de prøver, og på den måten vil også jeg si at jeg "stoler faktisk på de gutta som skriver disse bladene".

 

Problemet er at de tester på feil måte. Hvis de hadde brukt ABX-tester som *MIB* Viking skriver så pent om, hadde artiklene i bladene inneholdt fornuftig informasjon. Men når de tester Hi-End utsyr uten å engang utføre blindtester med lignende produkter, da blir resultatet tull samme hvem som tester.

 

Det er utført ganske mange psykologiske tester på området, og det viser seg at hvis man tror et apparat er bedre enn et annet, så opplever hjernen det slik når man lytter til det.

 

Det er altså ikke motivene til skribentene jeg setter spørsmålstegn ved. Problemet er at de ikke innser at det hodet opplever at det hører, er sterkt preget av hva det på forhånd tror det får høre. Eller såkalt Placebo effekten, mye omtalt tidligere i denne tråden.

 

Og når man tester Hi-End utstyr vil faktisk forventningene man har til produktet farge opplevelsen av lydkvalitet i større grad enn det den faktiske lydkvaliteten vil gjøre. I og med at forskjellene mellom HiEnd utstyr er så marginale..

 

mikki

-gjentar seg selv litt for mye...

8)

Lenke til kommentar
Kan noen være så snill å komme med en konklusjon her snart, slik at vanlige folk få glede av denne tråden?  Er på tide med et svar liksom.  Må da være mulig det, eller....?  :)

Min mening:

 

[frustrasjon]

Vanlig folk uten kristisk sans og noe teknisk innsikt bør ikke lese konklusjoner på dette forumet.

 

Synes du er litt på viddene med dette svaret. Vet erlig talt ikke hva du mener med det. Jeg synes denne diskusjonen var bra, men har ikke kunnskapen til å bidra selv. Det betyr ikke at jeg ikke bør følge med i diskusjonen. Hvorfor mener du det? :-?

OK ATWindsor, får vel høre på deg. :)

Lenke til kommentar

...og jeg har toppkarakter i Musikkteknologi faget ved NTNU (ikke at dette sier noen ting)....  

 

Nå var d vel ganske greit å få en A i musikkteknologi? :-) Tok meg en søndagsettermiddag :-D

 

Enig i det du sier. Han som maser om en konklusjon her... Ehm. Dette har de lærde kranglet om aktivt siden ca 60-tallet i hvertfall.... Tror du må gjøre deg opp en mening selv, basert på informasjon du finner og ikke minst dine egne ører.

 

Anbefaler for alle to ieee papers [1,2] Ikke at de har noe med kabler å gjøre, men det er veldig bra forskning på korrelasjonen mellom måledata på høyttalere og subjektiv score. Det som er spesielt er at et stort antall høyttalere er med og blindtestene er veldig bra (og kostbart) gjennomført. Jeg vet av erfaring at sånt tar noe sinnsykt med tid og er generelt noe dritt :-)

 

 

[1] F.E.Toole "Subjective Measurements of Loudspeaker Sound Quality and Listener Performance", J. Audio eng. society, vol 33, pp 2-32 (1985 jan./feb.).

 

[2] F.E.Toole "Loudspeaker Measurements and Their Relationship to Listener Preferences", J. Audio eng. Society, vol. 34, pp 323-384 )1986 may)

Lenke til kommentar

Han som maser om en konklusjon her... Ehm. Dette har de lærde kranglet om aktivt siden ca 60-tallet i hvertfall.... Tror du må gjøre deg opp en mening selv, basert på informasjon du finner og ikke minst dine egne ører.

 

Ok, jeg skjønner hvor landet ligger. Det var ikke for å mase, men jeg har sans for en slags konklusjon. Skjønner likevel at det ikke er så enkelt i denne saken. Jeg får tolke selv. :)

Lenke til kommentar

Hvordan skaffe seg en billig, men bra digital kabel. Vel en vanlig digital 75 ohms kabel, som er beregnet for coax utgangen, koster rundt 800,-. Jeg skulle kjøpe en sånn, men så sa han i butikken, www.serviceavdelingen.no, at jeg like greit kunne bruke en kabel beregnet for video, for composit utgangen, den er også på 75 ohm, men kostet kun 300,-. Og jeg kan garantere at en vanlig mann ikke hører forskjell på de 2 kablene, og det er spart 500,-.

 

Men den utgangen du nevnt; spdif er ikke det en optisk utgang fra lydkortet, og da er du vel utrolig flink hvis du fikk lyd fra dem med den kablen du lagde?

 

Hvis du har tilgang på mye Cat 5,6,7 kabel (helst gratis) så kan du spare en del på høytaler kabel utgifter, bare ta å kople sammen alle lederne i en kabel (8 ledere) og bruk 2 slike til hver høytaller. Jeg har brukt det som er beregnet for Cat 7 til mine 3 front høytalere, og det funker utmerket. Bare tenk at kablen er beregnet til å transportere ett lite signal, 90 meter uten særlig tap, og det på hele 600 MHz, da skal det ikke være noe problem å sende ett signal med max 20 KHz ett par meter. Og selve kvadraten på kablen blir 4.8 mm, noe som tilsvarer ett greit kvadrat. Men man kan jo alltid trekke flere kabler til hver enkel høytaller.

Lenke til kommentar
Bare tenk at kablen er beregnet til å transportere ett lite signal, 90 meter uten særlig  tap, og det på hele 600 MHz, da skal det ikke være noe problem å sende ett signal med max 20 KHz ett par meter.

 

Grunnen til at du kan sende et signal med høy frekvens gjennom f.eks. en cat-5 kabel er at to og to trådpar er tvunnet. Ved å tvinne to par med motsatt strømretning, vil det elektromagnetiske feltet rundt hvert trådpar bli effektivt dempet. Dette effekten vil forsvinne hvis du kobler sammen alle lederne.

Lenke til kommentar
Men den utgangen du nevnt; spdif er ikke det en optisk utgang fra lydkortet, og da er du vel utrolig flink hvis du fikk lyd fra dem med den kablen du lagde?

 

SPDIF er ikke nødvendigvis optisk, kan likegjerne være elektrisk.

 

Hvis du har tilgang på mye Cat 5,6,7 kabel (helst gratis) så kan du spare en del på høytaler kabel utgifter, bare ta å kople sammen alle lederne i en kabel (8 ledere) og bruk 2 slike til hver høytaller.

 

Du bør nok bruke en leder fra hvert par til + og -, ellers er vitsen med den kabelen borte, og den vil fungere som en hvilken som helst annen ledning.

Lenke til kommentar

S/PDIF

 

S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) is a standard audio transfer file format. It is usually found on digital audio equipment such as a DAT machine or audio processing device. It allows the transfer of audio from one file to another without the conversion to and from an analog format, which could degrade the signal quality.

The most common connector used with an S/PDIF interface is the RCA connector, the same one used for consumer audio products. An optical connector is also sometimes used.

Lenke til kommentar

En ting er i alle fall sikkert, at Hifi-freaks som regel betaler overpris for det meste... :lol:

 

Har aldri skjønt hvorfor hifi-folket ikke handler hos de som leverer utstyr til pro-audio bransjen. Benum, Audiotron, Lydrommet etc.

 

AndersT2 skrev: Hvordan skaffe seg en billig, men bra digital kabel. Vel en vanlig digital 75 ohms kabel, som er beregnet for coax utgangen, koster rundt 800,-........

 

Priseksempel Benum:

 

HOSA S/P-dif Kabel 75 Ohm, Digital, Coax, Gullplugger 2.0 m kr. 148,-

HOSA fiberoptisk kabel 0.9 m kr. 124,-

 

Kabler som disse brukes daglig til innspilling og miks av for eksempel musikk og film i den profesjonelle lydbransjen, verden over. Burde holde til surroundanlegget hjemme også da?

 

Bare et forslag til de som vil ha rimeligere kabler...

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Bruke samme kablene som proffe (som er mye billigere også)

 

Evt argumentere med hvordan en analog miksepult eller gitarforsterker eller el gitar ser ut inni. Ikke mye eksotiske kabler der, nei. Og ut fra klassisk elektro-fysikk så burde 30 meter m "møkkakabel" påvirke lyden mye mer enn 1.5 meter med teflon-karbonfiber-sølv-supermega-kabel. Men men...

Lenke til kommentar
Kojak64: Biltema er prøvd, Belden er prøvd, 10talls forskjellige kabler fra el-verk etc. er forsøkt, men funnet for dårlige rett og slett.

 

Bare for å opplyse... Biltema er ikke en pro audio leverandør!

 

Når det gjelder priser, er det slik: Amatørbutikker (dvs. alle hifi butikker etc) har svært lavt omsetningsvolum på digitalkabler og sånt, derfor er prisen uforholdsmessig høy. Pro-leverandører selger massevis av slike kabler (selv har jeg ca. 20 fiberoptiske i forskjellige lengder og et utall coax spdif kabler). Dermed går prisen ned... dessuten er det fristende å si at hifi-folket er mer lettlurte enn profesjonelle lydfolk...

Lenke til kommentar

:lol::lol::lol:

Sjekk ut denne kabelen

fra Hifi-klubben! (koster bare 2.498,-)

 

sitat fra hifi-klubbens sider:

 

"Bruker man en rimelig modell vil man fremdeles få lyd, men i forhold til en bedre som RSC Digital 75 mister man detaljer, dynamikk og bass."

 

jaså, man mister bass... er det noen freaks som vil underbygge denne påstanden med en teknisk forklaring, så lykke til...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...