Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Brudd på Arbeidsmiljøloven?


furion

Anbefalte innlegg

Hei.

 

Min samboer søkte i vår på jobb i et av Norges største konsern, da de skulle starte en avdeling her. Det gikk litt mail-korrespondanse rundt intervjutiden, og til syvende og sist fikk hun en telefon der en av de som var tilstede under intervjuene tilbudte henne jobb. Hun fikk i samme øyeblikk beskjed om å møte opp den 1. Juni.

 

Siden 1. Juni har hun vært i arbeid og har fått masse papirer og lese igjennom, men det eneste arket hun har måttet skrive under på så langt er taushetsplikt iht. arbeidsplassen. For 2 uker siden ble min samboer observang på at hun ikke hadde fått kontrakt, og sa ifra til sin sjef, som da sa at hun skulle si ifra til personalsjefen om dette. Personalsjef sa så at kontrakten var sendt i posten.

 

Etter 3 uker uten og ha mottatt, ga min samboers sjef beskjed til min samboer at hun måtte bare ta dialogen direkte med personalsjef. En halv uke etter at lønn skulle ha vært utbetalt, som da min samboer uten kontrakt ikke har fått, mente min samboers sjef at det var pga. Timelisten ikke var meldt inn.

 

Personalsjefen ble konfrontert med kontrakt idag, og kunne da informere om at de ikke hadde bestemt seg for hvilken lønn min samboer skulle ha, og at de trengte vitnemål, attester ol. for å kunne beregne lønn.

 

Det er idag 42 dager siden min samboer begynte og arbeide for de, det ble ansatt over 100 stk. samtidig som hun ble ansatt, som da indikerer at dette er en stor arbeidsplass, og er da eid av et stort konsern, som igjen betraktes som en seriøs aktør.

 

Jeg har på ingen måte noe juss kompetanse, men har lest fort igjennom Arbeidsmiljøloven, og har funnet ting som:

 

 

§ 14-5. Krav om skriftlig arbeidsavtale

 

(1) Det skal inngås skriftlig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold. Arbeidsgiver skal utforme et utkast til arbeidsavtale i samsvar med § 14-6. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt eller annen representant både ved utarbeidelse og ved endringer i arbeidsavtalen.

(2) I arbeidsforhold med en samlet varighet av mer enn en måned skal skriftlig arbeidsavtale foreligge snarest mulig og senest en måned etter at arbeidsforholdet begynte.

 

 

§ 14-6. Minimumskrav til innholdet i den skriftlige avtalen

 

i) den gjeldende eller avtalte lønn ved arbeidsforholdets begynnelse, eventuelle tillegg og andre godtgjøringer som ikke inngår i lønnen, for eksempel pensjonsinnbetalinger og kost- eller nattgodtgjørelse, utbetalingsmåte og tidspunkt for lønnsutbetaling,

 

Alle har fått arbeidskontrakter (Som vi har spørt) bortsett fra min samboer.

Dog arbeidskontraktene ble etter min mening håndtert veldig dårlig, noen fikk de ferdig-signert i posten, noen fikk de på jobben, og noen fikk de tilsendt, ferdigscannet med underskrift, per e-post. (Er disse gyldig?)

 

Er det noe vi har gått glipp av?

Er det flere punkter i Arbeidsmiljøloven vi burde være obs på?

Bryter arbeidsgiver Arbeidsmiljøloven?

Hvem kan vi henvende oss til?

 

Og på toppen av alt så synes jeg personlig at dette er veldig uprofft av et stort og seriøst konsern, og behandle sine medarbeidere slik.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det høres uproft ut men kan nok ha en sammenheng med at det ble ansatt veldig mange samtidig. Dette bør din samboer kunne løse ved å sette seg ned med personalsjefen en dag. Det er bedre å gå den veien enn å true med å koble inn andre. Hvis samboern er medlem av fagforeningen kan du eventuelt få hjelp derfra.

Lenke til kommentar

Selv om de har ansatt mange på en gang, skal ikke alle bortsett fra EN få kontrakt. (Som vi vet om da.) Og de kan iallefall ikke i ettertid komme og kreve vitnemål, attester ol. ETTER ansettelse, for og finne ut hvor mye vedkommende skal ha i lønn. Det er jo også helt klart en mangel på utført papirarbeid,og Arbeidsmiljøloven har jo allerede blitt brutt en gang, jeg lurer på om den er brutt på flere punkter, vil helst ikke dra andre inn i det, men vil ha saken løst.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...