Gå til innhold

Rettgheter angående bruk av bilde


Anbefalte innlegg

Hei!

 

En av mine næraviser har brukt et bilde som jeg har tatt, uten å spørre meg først! Avisen vet ikke hvem som tok bildet, men jeg fikk vite at det ble brukt gjennom en medstudent, som igjen fikk vite det av skolen.

 

Noen som har noe tips til hvilke rettigheter jeg har som fotograf i en slik situasjon?

Endret av CoaX-
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Først må du finne ut hvordan de har funnet bildet, er det noen som har det i sitt eie som eventuelt kunne videreformidle bildet på en legal måte, og har du lagt ut bildet på et nettsamfunn som forlanger bruksrett av bilder.

 

Hvis de ikke har juridiske rettigheter til og bruke bildet kan du i utgangspunktet ta tre ganger standard pris, som jeg tror er ca 1800.- pr bilde.

 

Ta kontakt med avisen og hør hva de sier, sannsynligvis så vil de presentere et standard tilbud til deg som er det de normalt betaler for bilder, da kan du forlange 3 ganger av det beløpet.

Lenke til kommentar

Hei!

 

Nå har jeg funnet ut litt mer rundt hvordan bildet har kommet avisen i hende!

 

Min tidligere kjæreste (som er avbildet) fikk bildet fordi hun skulle bruke det i sammenheng med en konsert hun skal holde. Jeg forstod det slik at hun skulle bruke det til å lage plakater etc, men det viser seg nå at det var Høyskolen som skulle ha bildene til generell PR!

 

Det vil si at hun har gitt skolen løyve til å bruke mitt bilde, uten mitt samtykke! Videre, har nok skolen sendt bildet til lokalavisen for å skape litt reklame rundt bachelorkonserten som skal holdes.

 

Jeg er ikke ute etter penger eller noe sånt, men jeg vil veldig gjerne ha 'kred' for bildet, da det er et av mine bedre bilder. Dette er muligens for sent da avisen allerede er trykket og utgitt?

 

Høyskolen det er snakk om, er en høyt profilert skole innen medie- og journalistutdanning. Skulle ikke de foretatt en grundigere undersøkelse av hvem som tok bildet før de benyttet det? Snakk om dobbeltmoral når de stjeler bilder og underviser om åndsverksloven i samme vending!?

 

Det jeg lurer på er om jeg bør kontakte dekanen som sendte bildet til avisen, eller selve avisen, bare for å si ifra om at det er mitt bilde og at de bør gjøre bedre research neste gang de bruker et bilde?

 

Hva synes dere?

Endret av CoaX-
Lenke til kommentar

Tror du her bør fortelle både skolen og eksen litt om rettigheter, opphavsrett og bruksrett - det er nok først og fremst de som har driti på draget.

 

Til avisen kan du veldig gjerne si i fra og at de ikke har rettighetene til bildet. Men - de handlet om ikke annet såvidt jeg forstår i god tro. Du kan jo høre med avisen om de vil trykke en notis om at bildet sånn og sånn var tatt av deg, og at en eventuell webutgave av artikkelen får "foto:<navn>".

Du kan også nekte dem å bruke bildet i fremtiden, eventuelt at de skal bruke det med ditt navn etc.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...