Gå til innhold

Rettighter til bruk av mine bilder?


Anbefalte innlegg

Hei,

dette er en oppfølger til denne tråden fra i fjor: Akam 7.mars 2010

jeg tror jeg har slått meg til ro med å gå inn i historiebøkene som nok en naiv, ung og villig fotograf som har blitt utnyttet av folk som lett etter en billig løsning. Saken går tilbake til tidlig 2009, så dette er to år siden og jeg var 15-16år naiv tulling og løp rundt og lekte med D80 og kit og fikk betalt 360kr for en dags arbeid og massiv bruk av mine bilder på nett og i markedsføring.

 

Jeg tok ikke saken videre den gang. Tenkte "flott lærepenge, nå er jeg klar for neste gang" ;)

 

Grunnen til at jeg poster tråden nå er at jeg leste om arrangementet i lokalavisa (jeg bor ikke lenger i området) og klikket meg inn på arrangementets sider. Årets plakat hadde mitt bilde som hovedbilde og når jeg så nærmere etter var to av de andre bildene tatt av en bekjent året før. Han hadde kun sendt bildene inn så arrangementet kunne se på de, fikk ikke svar, og nå var de på plakaten. Etter en kjapp sjekk finner jeg at mine bilder ligger ute som bildegalleri, samme for min bekjente som overhodet ikke hadde avtale hverken skriftlig eller muntlig.

 

For oppsummere for å prøve å klargjøre hva jeg lurer på:

- Har saken endret seg for meg? Siden jeg ikke tok kontakt i fjor kan vel jeg bare skylde på meg selv? Men jeg har vel fortsatt opphavsrett? Kan jeg kreve en byliner eller slutt på videre bruk? Hvordan bør jeg eventuelt kontakte arrangementet?

- Hvilke rettigheter har min bekjente som rett og slett har blitt frastjålet bilder?(de har åpenbart ikke peiling på opphavsrett og lovgivning på området)

- Hva slags skriftlige avtalaler gjør man i saker som dette? Hvordan bestemmer man bruksområde, mengde, gjenbruk? Noen gode standard-avtaler?

 

Blir litt mer seriøst siden sist, nå er jeg 18år tulling og løper rundt og leker med D700 og gromglass :)

 

Flott om folk har tid til å slenge seg på diskusjonen. Frilansfoto skal ikke være lett

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Siden det foreligger en muntlig avtale om bruk, og muntlige avtaler i sin natur er ganske vanskelige å begrense, siden det ikke er noen loggføring av avtalen, kan dette bli heller vanskelig.

 

For din venn er saken derimot ganske klar, dersom han per mail gir uttrykk for at de kan se på bildene. I så fall er det slik jeg forstår det ganske klart at bildene er brukt uten samtykke. Dersom vennen din i epost e.l. gir uttrykk for at de kan bruke bildene, da er saken en ganske annen.

 

Noe du definitivt kan pushe på er akkreditering. Dersom du ikke akkrediteres er dette, om jeg ikke husker min fotojuss, et direkte lovbrudd, med mindre det ikke er spesifisert annet i avtale.

 

Dessverre tror jeg nok du sliter i å få noen videre kompensasjon angående deres bruk av bildene. Siden det ikke finnes noen skriftlig avtale vil de nok kunne påstå å ha fått en bruksrett.

 

Nuvel. Det skader ikke å ta kontakt med dem, dersom de er noe i nærheten av å være fornuftige og greie folk vil de ta din henvendelse til etteretning. Som det påpekes i den forrige tråden er det nok lite sjanse for å vinne frem i retten.

Lenke til kommentar

Takk for svar, begge to.

Flott med et utfyllende svar, Simon. Min venn har nå henvendt seg til arrangementet og bedt om kompensasjon i henhold til NJ sine takster for frilansfotografer. Han har overhodet ikke gitt noen tillatelse verken muntlig eller skriftlig til bruk av bilder.

 

"Dessverre tror jeg nok du sliter i å få noen videre kompensasjon angående deres bruk av bildene. Siden det ikke finnes noen skriftlig avtale vil de nok kunne påstå å ha fått en bruksrett."

 

Ingen skriftlig avtale, så jeg tok og søkte opp epostene fra 2009. Alt vi har skriftlig er mailutveksling i etterkant av arrangementet,

utdrag:

 

Meg: "Sendte over 24 bilder så får dere bruke det dere føler for (med fotobyliner)"

Meg: "Veldig, veldig viktig at det blir lagt til fotobyliner: ***MITT NAVN***. Hvis ikke er det ulovlig bruk av bilder =)"

 

Jeg ser jo her at jeg forsåvidt har gitt dem "frie tøyler" til å bruke bildene (på en måte), men to ganger har jeg spesifisert skriftlig at bildene skal ha byline. Bildene ligger ute på hjemmesiden og har blitt brukt to ganger på plakat uten noen som helst form for byline, har jeg en liten sak her?

 

Takk igjen for flotte svar

Lenke til kommentar

Du kan ha en sak. Det er i prinsipp et avtalebrudd, og jeg ville definitivt sendt dem en epost der du viset til avtalen som er inngått (eller de forutsetninger du har satt, og de stilltiende godtar, de har anerkjent det i det øyeblikket de betaler deg, for å si det slik), og ber dem bruke byline på bildene dine.

 

Fotograf skal krediteres.

 

Edit: Gisle Hanemyr sier mye vettugt, jeg anbefaler å lese hele dette dokumentet, men denne passasjen er særlig aktuell for deg:

 

"Åvl. § 55, som handler om erstatning, sier imidlertid at ved forsettelige eller grovt uaktsomme krenkelser skal det betales erstatning som er høyere enn det økonomiske tap. Paragrafen lyder:

 

Er opphavsmanns eller en utøvende kunstners rett, eller den avbildedes rett etter § 45c, krenket forsettlig eller grovt uaktsomt, kan retten dessuten tilkjenne ham et pengebeløp som oppreisning for skade av ikke-økonomisk art.

 

På bakgrunn av denne bestemmelsen er det vanlig å doble det økonomiske kravet ved ulovlig bildebruk der fotografens navn er utelatt, eller dersom bildet er ulovlig benyttet til i reklame."

 

Som Hannemyr peker til regnes manglende kreditering som skjerpende. Dette er noe en kan henvise til. I praksis er saken din litt annerledes siden det foreligger en ganske løs fullmakt fra din side, men du har klart sagt at bildene skal krediteres, og da skal de krediteres.

 

:)

Endret av Simon Aldra
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...