Gå til innhold

Særemne i norsk


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Har ingen ideer om estetiske virkemidler, men hva med å se på språkbruk i ulike spill/spillgenre/communities? Snakker f.eks folk i RTS-spillere på en annen måte seg i mellom enn de som spiller andre typer spill? Her kan du samle inn data ved å besøke ulike forum, lese endel der for å forsøke å få oversikt over trender, for så å trekke ut eksempler og inkludere de i oppgaven din for å støtte oppunder dine teorier. Evt kan du ta en vanskeligere vei og intervjue venner som spiller, spilljournalister etc.

 

Dersom du vil trekke dette lenger og inkludere et samfunnsfaglig perspektiv, kan du forsøke å finne mulige sosiale forklaringer til at språkbruk er sånn og slik. Hvilke forutsetninger kan du tenke deg at har ført til ulik språkbruk? Hvilke idealer og verdier ligger bak? Er noe språkbruk mer moraliserende enn annet?

 

Du kan bruke et makt-perspektiv: Hvordan er mulighetene for ulike grupper/individer til å endre språk om spill? Her kan du se på f.eks spillutviklere i forhold til spillere, eller anerkjente forum-medlemmer i forhold til nye forum-medlemmer: Hvilke har mest påvirkningskraft? Hvorfor er det sånn?

 

Diskurs og diskuranalyse er stikkord som kanskje kan inspirere deg. Gjør noen søk. :)

Lenke til kommentar

For en spennende tråd. Jeg har selv særemne uken etter vinterferien og vel.. jeg fikk ha om spillutviklingen de siste 20 årene... Dette skal jeg vise ved hjelp av Final Fantasy serien. Jeg klarte ihvertfall å overbise læreren om dette.

 

Det jeg stort skal gjøre er å gå gjennom hvert FF spill fra periode til periode og da vise både forandring i historiefortelling, grafikk, musikk og andre ting... Det blir stas

Lenke til kommentar

Sånn som jeg forstår det, ut fra det lille du sier, så kan du prøve å vinkle oppgaven sånn at du skriver noe om hvordan grafikk i spill er med på å fosrterke det som skjer i historien, f.eks. en mørk og dyster grafikk og historie i Geasr Of War, og for eksempel cel-shadingen i Katamari Damacy. Da kan du skrive noe om at det visuelle harmonerer med historien eller noe.

Men så har du jo tilfeller der det er motsattogså, f.eks. Final Fantasy spillene, som jeg ikke egentlig har spilt mye, men det er som regel lys og fin og frisk grafikk, mens handlingen er ganske dyster og trist til tider.

 

Det var det jeg kom på akkurat nå, men du kan jo se om det hjelper noe.

Lenke til kommentar

Dette med språkbruk kunne jo vært noe. Kjempefint forslag, men vet ikke helt hvor mye jeg blir å klare å få ut av dette. Hmm.

 

Nå kom jeg på noe, kanskje stille spørsmålet, "spill, et medium på linje med bøker og film?"

 

EDIT: jeg så de 2 siste postene nå. Interessant. Jeg er helt med på hva dere sier Statuen og chris

Endret av Lurv1
Lenke til kommentar

Ooh. Særemne. Det er noen få år siden jeg hadde det.

Jeg regner med at dette er 3 år videregående?

De har endret så mye i skolesystemet nå at jeg ikke har oversikten lenger.

Er det noe du skriver hjemme eller har du prøve om det?

Spill er et litt farlig tema, men kan også gjøres veldig bra.

Selv om boka nevnte spill er det ikke sikkert læreren er like åpen for det.

Mange lærere lar deg skrive om hva du vil, men når det er tid for å rette kan de være ganske sneversynte.

--------------------------------------------------------------

For å ta for meg forslaget du ga: Er spill et medium på linje med bøker og film?

Det er en interessant problemstilling, men kan fort bli et utrolig stort emne.

Hvor mye tid har du tenkt til å bruke på dette?

Vi hadde mange måneder på oss, og jeg valgte selv å ta for meg hvordan humor kan bli brukt som et litterært virkemiddel. Det ble ganske mye å skrive, og jeg tror et tema som dette kan bli gedigent.

---------------

Uansett, noen generelle forslag:

Begynn med en enkel introduksjon. Her kan du være mer generell, og skrive om hvordan synet på spill endrer seg med tid, hvorfor folk tar spill mindre seriøst enn andre medier osv.

Forklar hva du skal ta for deg i oppgaven. Vær strukturert og pass for all del på å skrive det du har informert om at du skal skrive.

Skriv gjerne hvorfor du har valgt dette emnet, og hvorfor det interesserer deg.

-------------------

Hoveddelen er det viktigste selvsagt, og her må det en del arbeid til.

Selv brukte jeg to bøker og en film som eksempler. Det du kan gjøre er å sammenlikne en bok, en film og et spill og se hva slags forskjeller det finnes mellom dem.

Spillet bør da kanskje være litt historiedrevet, og gjerne litt mer alvorlig enn et typisk macho skytespill. :p

Hvis dette skal ta kort tid så får du være mer generell, og droppe eksempler.

Uansett må du fokusere på hva som formidles.

----------------

Hvordan kan man formidle en historie gjennom et spill annerledes enn en film f.eks? Vil spilleren føle mer med karakteren fordi han har kontrollen eller kanskje mindre fordi grafikk ikke kan formidle det en god skuespiller kan.

Hva med spill som bruker mye tekst (som Planescape:Torment)? Kan historien i slike spill sammenliknes med en bok?

Det chris skrev var interessant i dette henseende. Grafikk kan gjøre opplevelsen spesiell. Okami f.eks. har en helt spesiell type grafikk som fungerer veldig bra for det spillet. Du kan også ta frem hvordan grafikk kan gi en spesiell stemning (Fallout 3 f.eks) som er viktig for historien.

-----------------

Hvordan er språket i spill? Mange spill har gått helt vekk fra tekst, og bruker i stedet ofte dårlige skuespillere. Hvordan kan dette endre en historie?

Hvordan er dette forskjellig fra skuespillere i filmer? Ofte har den samme skuespilleren mange roller i spill, mens dette naturlig nok er mer sjeldent i filmer.

Hvorfor blir spill sensurert mer enn filmer/bøker? Fordi det er et nyere medium? Fordi man styrer det som skjer?

Hvordan er opplevelsen rundt spill annerledes enn med bøker/filmer? Med tanke på fora, chat, online-spilling, er opplevelsen rundt det å kjøpe et spill annerledes enn når man kjøper en film?

 

Hvordan kan spill tre inn i kunsten? Gjerne ta frem eksempler på mer kunstneriske spill eller kanskje spill som utfordrer kreativiteten som f.eks. LittleBigPlanet.

Hvordan kan spill bli brukt i læring på en bedre måte enn bøker/filmer kan?

--------------------

Det er mye annet du kan ta opp. Det er bare å la tankene slippe løs.

Når det kommer til oppsummeringen er det på tide å bli mer generell igjen. Ta frem de viktigste punktene. Man kan ikke trekke en konklusjon på noe i et særemne, men forklar litt hva du tror om emnet, og om noe kommer til å endre seg med tiden (siden spill er såpass nytt kommer nok mye til å endre seg etter hvert).

-----------------

Nå har jeg vel ramset opp mange ideer som kunne bli særemner i seg selv, men det var for å gi deg noen forslag i hvert fall. Hvis du har dårlig tid må du nok være litt generell, men har du bedre tid er det lurt å gå dypere inn i forskjellige eksempler. Og husk at du ikke må skrive OM spill (selv om noen av forslagene mine nærmer seg grensen til det). Det må enten sammenliknes med noe (som i ditt forslag) ellers må du skrive mer om språket (som Thor_F foreslo).

Thor_F sitt forslag var godt, og det er litt tryggere med tanke på tema, men da blir det ikke like spillrelatert.

 

Som sagt, så er det noen år siden jeg har gjort dette, så det kan være opplegget er annerledes nå.

Tror likevel punktene med intro, hoveddel og oppsummering er greit (selv når det er muntlig).

Håper at dette hjalp litt i hvert fall.

 

Og det er sikkert mange skrivefeil og dårlige setninger å finne i innlegget mitt. Gjorde det bra i norsk, men verken leser eller skriver mye norsk nå. Går mest på engelsk. :)

Lenke til kommentar

=) Fint at du deler dine tanker

 

Men det er en ting jeg ikke har sagt. Det SKAL være muntlig! Heldigvis, da jeg føler meg tryggere der, enn hva jeg gjør skriftlig. Og det skal være ca. 15 minutter langt. Jeg har gått media, så å få til en visuell fin og skikkelig powerpoint er noe de fleste lærere liker.

 

Av tid har jeg ca en uke på meg, da jeg vil være ferdig med alt før ferien (bor i nord).

 

Men jeg er enig, det kan fort bli veldig stort. Jeg leste i den andre tråden her, som handlet om hvorfor ikke bare lese en bok. Utrolig mye man kunne dra inn.

 

Er fortsatt i idefase, og nå blei jeg egentlig litt gira :D Bare å finne tema/problemstilling

Lenke til kommentar
=) Fint at du deler dine tanker

 

Men det er en ting jeg ikke har sagt. Det SKAL være muntlig! Heldigvis, da jeg føler meg tryggere der, enn hva jeg gjør skriftlig. Og det skal være ca. 15 minutter langt. Jeg har gått media, så å få til en visuell fin og skikkelig powerpoint er noe de fleste lærere liker.

 

Av tid har jeg ca en uke på meg, da jeg vil være ferdig med alt før ferien (bor i nord).

 

Men jeg er enig, det kan fort bli veldig stort. Jeg leste i den andre tråden her, som handlet om hvorfor ikke bare lese en bok. Utrolig mye man kunne dra inn.

 

Er fortsatt i idefase, og nå blei jeg egentlig litt gira :D Bare å finne tema/problemstilling

 

Tenkte at det kanskje kunne være muntlig så nevnte det på slutten.

Uansett så blir det jo det samme egentlig. Trenger fortsatt en innledning, hoveddel og slutt.

Forslagene mine står fortsatt. :)

Lenke til kommentar
Kvalitet post av Nether bare for å si det. Han oppsumerte vel egentlig alt jeg hadde tenkt til å si bare litt mer. Uansett ønsker jeg deg lykke til med oppgaven ^_^

 

"Han" er en hun, men ellers takk for rosen. :)

 

Lykke til med oppgaven Lurv1 . Det går sikkert bra.

 

Beklager :rolleyes: Veldig morsomt å vite at det er jenter som liker spill også! :D

Lenke til kommentar
Kan ikke si at jeg makter å lese 3 erlend loe bøker på ei uke.

 

Kan få kjøpe mitt om Erlend Loe for 300 spenn. Fikk en 5'er. ;)

 

Men hva er egentlig emnet ditt sa du? Hvis du tror det å snekre sammen noe om spill er lettere enn å lese 3 bøker av Erlend Loe... You are in for a surprise!

Lenke til kommentar

For oss var særemne bare å velge og vrake mellom alle mulige idèer, men det var med den gamle læreplanen, usikker om det er endret nå. Kommer også ann på læreren vil jeg tippe.

 

Det som var tanken når jeg fikk velge var at alle emner kunne velges, sålenge det kunne knyttes til norskfaget på en eller annen måte.

Lenke til kommentar
Kan ikke si at jeg makter å lese 3 erlend loe bøker på ei uke.

 

Kan få kjøpe mitt om Erlend Loe for 300 spenn. Fikk en 5'er. ;)

 

Men hva er egentlig emnet ditt sa du? Hvis du tror det å snekre sammen noe om spill er lettere enn å lese 3 bøker av Erlend Loe... You are in for a surprise!

Jeg har ikke bestemt meg for emne enda. Og jeg har ikke sagt at jeg satser på noen lett løsning =)

Lenke til kommentar
Beklager :rolleyes: Veldig morsomt å vite at det er jenter som liker spill også! :D

Hehe. Ikke noe problem. Det er en del av oss faktisk. Har nok spilt flere spill enn mange andre i min forholdvis unge alder.

Det er bare Sims og Singstar bataljonen som gir oss jenter som spiller et "dårlig rykte" (men for all del, jeg likte The Sims jeg også).

 

Tufte: Du hadde nok det samme som jeg hadde da. Kjenner meg igjen i det at vi kunne velge hva vi ville. Trikset er som du sier å knytte det opp mot norsk faget.

Husker læreren ga eksempler på folk som tok utgangspunkt i et emne, og endte opp med å skrive om emnet uten tilknytning til faget.

Det gikk ikke så bra for de naturlig nok.

 

Lurv1: Du får holde oss oppdatert. Du sa at du visste hvordan du får til en god Power Point presentasjon, og det er bra.

Jeg har sett altfor mange elendige presentasjoner (ofte av lærere faktisk). Jeg har en tendens selv til å skrive for mye på hver slide, men klarer å korte det ned når jeg ser over et par ganger.

 

Edit. Argh. Fikk så vidt skrevet ferdig før det kom kristenfolk på døra. Brukte ti min på å prøve å overbevise meg om at Bibelen er den rette boken for meg. Uff.

Sånn Off topic rant over. :p

Endret av Nether
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...