Gå til innhold

Stor skjerm for dype lommer


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Litt mer om LCD: LCD er som en justerbar solbrille. Eller rettere sagt et panel med ca 6 millioner justerbare solbriller. Hver piksel består av 3 "solbriller", en som slipper gjennom rødt lys, en som slipper gjennom grønt og en som slipper gjennom blått. RGB. Hvor mye lys som slipper gjennom avhenger av hva som vises på skjermen. Gjennomsiktigheten til hver "solbrille" justeres kontinuerlig slik at de 6 millionene til sammen danner et bilde.

 

LCD sender ikke ut lys. Uten baklys ville det vært temmelig sort. Baklys er det lyset som sitter bak LCD-skjermen. Det kan i teorien være en vanlig lyspære, sola, et stearinlys, lysstoffrør, LED eller andre lyskilder. I praksis er det LED og spesielt tynne lysstoffrør "CCFL" som brukes. LED er dioder (Light Emitting Diode). CCFL står for Cold Catode Fluorisent Light. Både CCFL og LED er bare lyskilder. Det er i LCD-panelet "solbrillene" bildet oppstår.

 

Siste mote er å dynamisk justerbar/dimmet styrke på baklyset. Enten jevn endring av lysstyrken på hele baksiden av LCD-panelet eller sonevis (kant eller rutenett). LCD-panelet gir bare en viss kontrast og ved å juster baklyset hjelper man sonevis til med å øke kontrasten. Innen hver dimmesone er lyset jevnt. En dimmesone kan dekke typisk 20 000 til 200 000 piksler så det hjelper fint lite på lokal kontrast mellom to nærliggende lyse og mørke detaljer i bildet.

 

LED TVer finnes, men ikke tilgjengelig for hvermansen. Det triste er at TV-bransjen og salgskjedene ofte kaller LCD med LED baklys for LED. LED skjermer er som sagt ikke tilgjengelige for hvermansen i noen av disse kjedene.

 

OLED er en variant av LED TVer (uten LCD) som altså er ren LED. Men disse er knapt nok tilgjengelige i dag og prisene er vannvittige. Men om noen år kan det sikkert bli billigere og dermed mer tilgjengelig.

 

Plasma er forsåvidt noe helt annet. Det inneholder hverken baklys, LED eller OLED.

 

SED ble det aldri noe av grunnet patenter, lisenstrøbbel, konkurser og krangel.

 

CRT har vi avskaffet for lengst.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...