Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Knukket fortenner, hvor bra fungerer reperasjonen?


Anbefalte innlegg

Jeg klarte å brekke begge fortenner ved å falle i trapp for en uke siden nå. Jeg var heldig og knakk bare ca en halv centimeter av tuppene. Og det var heller ingen nerveskader på tennene.

 

Jeg har allerede vært hos tannlegen å fikset tenne. Tannlegen fikset det med med sånn epoxy eller hva det nå heter. Sånn stoff man fyller på tennene og deretter størkner med veldig intensivt lys.

 

Jeg føler meg helt fin i tennene nå, men jeg er litt bekymret på hvordan denne epoxyen kommer til å fungere over tid. Er det noen andre her på forumet som har reparert tenner med slik epoxy, og da spesielt fortenner?

 

Hvor lenge varer en slik epoxy, og må den repareres eller byttes ut ofte?

 

Kan tennene knekke lett igjen? Tenne føles ganske sterke og siden tennene knakk litt på skrått er det ganske stor overflater mellom epoxyen og tennene, men jeg er usikker på hvor forsiktig jeg må være med dem.

 

Og må jeg være forsiktig med hva jeg spiser og drikker? Slik som cola eller alkohol. Jeg er ingen storforbruker av noen av delene men vil et vanelign forbruk skade epoxyen?

 

 

Jeg er stort sett litt bekymret om denne skaden er en bagatell, eller noe som kommer til å plage meg for resten av livet. Og jeg er interessert i å høre hvilke erfaringer andre med lignende tannreperasjoner har.

 

Postet av anonym: 20679d04cc91b75a012bfc3f86d6a361

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg knuste begge fortennene på hoppestokk (var veldig vakkert) for omtrent 13 år siden og fikk dermed reparert tennene med samme materiale som du har. Jeg har ikke merket noe smerter eller lignende etter det og tennene fungerer som normalt. Det er temmelig sterke saker du har erstattet tennene med, så jeg tviler på at du bør bekymre deg over hva du kan/kan ikke spise. Men for å fjerne enhver tvil anbefaler jeg å høre med tannlegen.

 

Det eneste jeg har opplevd i ettertid var å måtte rotfylle tennene en god del år senere av en grunn jeg egentlig ikke husker. Tror det var noe med at nervene var døde.

Lenke til kommentar

Knakk av ca 1/3 av begge fortennene (første etter tryning i gymtimen og andre etter nærkontakt med en AG3) og har gjenoppbygget begge med omtrentlig samme stoffet du(TS) besriver. På den ene tannen er det, etter ca 17 år, omtrent usynlig og unten noen plager. På den andre tannen fant jeg etter 1 år ut at "ingen nerveskader" likevel betydde "nekrotisk pulpa", med påfølgende rotfylling. På denne tannen har det etterhvert(10 år siden opprinnelig skade, 9 år siden rotfylling) oppstått fargeendring (sånn lett gul/brun/grå/blå) på den delen av tannen som fortsatt er min originale. Det betyr at den intakte 2/3 av tannen har en farge og den gjenoppbygde 1/3 har en litt lysere/hvitere farge.

Dette er for meg helt uproblematisk, og bedre enn forventet. Og om man skulle ha problemer med at tannen er gul/brun/grå/blå er det en enkel (men ganske kostbar) sak å få lagt på ny front i ønsket farge.

Lenke til kommentar

Epoxy har en varighet på ca 10 år, ifølge min tannlege. Jeg knakk min på barneskolen en gang, og måtte bytte når jeg var i forsvaret (altså ca 10 år etter), og nå er det godt over ti år siden jeg var i forsvaret også så jeg venter bare på at den skal ryke.

 

Alternativet er å sette på en keramisk krone istedet for den knekte fortannen. Den er langt mer slitesterk, men koster noen tusenlapper. Det ser penere ut i lengden, og er mer slitesterkt. Det bør du dog ikke gjøre før det er helt sikkert at nervene ikke er døde.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...