Gå til innhold

Informasjonsvitenskap på UiB - noen erfaringer?


thomas-2

Anbefalte innlegg

Heisann! Etter at jeg i år har studert datateknologi på mat-nat på uib, har jeg bestemt med for å bytte til informasjonsvitenskap på samfunnsvitenskapelige fakultet som jeg begynner på etter sommeren, fordi det er mindre programmering der. Er det noen som har erfaringer med studieretningen informasjonsvitenskap på Universitetet i Bergen?

 

Takk for svar!

Endret av thomas-2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei, studerar informasjonvitenskap på 4. semesteret no. Synest det er heilt greit. Programmering har du berre i 2. semester, INFO132. Flink forelesar og gode labøvingar, så her lærte vertfall eg å programmere ganske basic (i motsetning til INF100). I tillegg er det info102 (diskret matematikk) info114(sosiale veven),info110 (informasjonssystem).

 

3. semester har du databaser (SQL, Oracle og XML(xpath,xquery)), og et stort systemutviklingsfag (info210) samtidig. Etter at du er ferdig med dette prosjektet skal du skrive ei oppgåve på 5000 ord, om systemutvikling(info214). Ganske hektisk semester, men kjekt.

4. semester skal du velge 2 av 3 emner, interaksjonsdesign, multimediahandtering og programutvikling. Programutvikling er programmering, interaksjonsdesign handlar om interaksjon mellom brukar og IS (3 oppgåver, 2 i grupper) og multimediahandtering handlar om bilde, lyd, video og deretter information retrieval.

 

Veldig fornøgd med studiet, trivst godt. Når eg bytta frå IKT på UiB, var eg ikkje særleg glad i programmering, men no har interessa begynt å vise seg. Har du fleire spørsmål så fyr laus!

Lenke til kommentar

Litt vanskelig å sei kva jobb du får, trur du kan søke i ganske mange ulike stillingar. Difor vanskelig å vere spesifikk, men: systemutviklar og programmerar er to store arbeidsområder. Med 60 frie poeng (du kan velje blant alle emna på universitetet) så kan du studere det du ønskjer, om det er IT, økonomi, ledelse eller juss.

Lenke til kommentar

Trådstarter: Jeg vurderer å søke Datateknologi på UiB, hvorfor har du ikke lyst til å fortsette? Jeg har hatt S1+S2 matte på vgs nå og jeg er ikke så veldig flink, er det vanskelig matte på datateknologi og hvilken matteforkunskaper har du?

 

kazzkizz: Vurderer også IKT ettersom de ikke anbefaler R1+R2 (slik som de gjør på datateknologi). Hvordan var det med matte der, og hvilke forkunnskaper har du?

 

Er på utkikk etter en fin balanse mellom et fyldig IT studie med programmering, men som samtidig ikke blir for vanskelig for en stakkars kar som ikke er veldig dyktig i matte.

 

Frykten jeg har er at det enten blir utvannet it-studie, eller for avansert eller for drøye krav på forkunnskaper.

 

Setter pris på all hjelp!

Lenke til kommentar

Heisann Siindre!

 

Jeg tok Matematikk R1 som privatist året før jeg begynte, og har bare hatt den letteste matten på vgs. Jeg ønsker ikke å bytte på grunn av matematikken (som gikk veldig greit), det er programmeringen jeg ikke vil ha som hoveddel av jobben i fremtiden. Tempoet i programmeringsfagene på Datateknologi er ekstremt fort, og du må være helt sikker på om det er det du vil ha som jobb, fordi det er et meget omfattende fag som krever å få en forståelse ulik noen andre typer fag.

Lenke til kommentar

Fungerar fint med både MAC og PC vil eg anta. Programmet du brukar i INFO132 er BlueJ.

 

Siindre: har full fordjupning i matematikk (R2), men kom aldri til matteemnet når eg gjekk IKT. Det eg veit om matematikken på IKT, er at den er vanskelegare enn på INFOVIT (informasjonsvitenskap), men dersom du har matematikken som krevst for å kome inn skal du nok klare deg. Det er sjølvsagt nye ting som skal lærast, sånn er det uansett, så kor mykje tid du må bruke blir relativt for kor raskt du klarer å lære. Av forkunnskapar i programmering hadde eg ingen.

Lenke til kommentar

Takk for svar, begge to!

 

Blir visst vanskeligere å velge enn jeg hadde trodd. Hva er deres oppfatning av forskjellen på disse to fagene? Altså Datateknologi og Informasjons og kommunkasjonsteknologi (IKT) ?

Det eneste studieveileder kunne fortelle meg var at IKT var mer tverrfaglig. Men er deres oppfatning at programmeringskunnskapene man får på IKT er grundige? Virker det som et solid opplegg med gode fag?

 

Kan virke som at datateknologi er hakket hardere. Der anbefaler de i tillegg sterkt bakgrunn fra R1R2, noe som de ikke gjør på IKT.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

heisann igjen kazzkizz!

 

lurte bare litt på om etter du byttet fra ikt på matnat, fulgte du da den standard studieplanen på informasjonsvitenskap? for etter jeg snakket med studieveileder på sv, anbefalte hun meg et studieløp ulik den standard studieplanen for informasjonsvitenskap. Jeg ønsker mest å følge den standard studieplanen, så lurte på om man kan gjøre det?

Lenke til kommentar

hei igjen.

 

studieleder anbefaler at jeg tar fagene som egentlig er satt opp andre semester i informasjonsvitenskap første semester istedenfor, fordi jeg har tatt inf100 og tar mnf130 (diskret matematikk) henholdsvis forrige og nåværende semester. inf100 gjør at jeg får 5 studiepoeng mindre p.g.a. grunnkurs i programmering andre semester i inf. vit, så derfor må jeg ta et 5-poengsfag i tillegg her, men det blir ikke noe problem. Dette er det eneste forandringen fra standard studieplan på inf. vit. Hvis jeg følger studieveilederen føler jeg det blir rotete, hvor jeg må ta flere fag på si for å få nok studiepoeng hvert semester. Derfor ønsker jeg å følge standard studieplan. Når du flyttet fra ikt til informasjonsvitenskap andre semester, hvilke fag hadde du som første semester i informasjonsvitenskap? var det de som er satt opp som standard? det er det jeg ønsker å gjøre nemlig.

Endret av thomas-2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

hei igjen.

 

siden du tok inf100 første semester i IKT, får man 5 studiepoeng mindre når man tar grunnkurs i programmering på sv i andre semester i informasjonsvitenskap. Hvilket fag valgte du å ta på si slik at du fikk nok studiepoeng dette semesteret?

 

Takk for svar.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Hei!

 

Er også veldig interessert i dette studiet. Men korleis er mulighetane for jobb vidare? Og kva slags jobbar er det, sånn spesifikk?

 

William

 

Litt gammel tråd dette, men siden jeg selv gikk ut fra IFI midt på 90-tallet så er jeg vel kvalifisert til å svare...

 

For det første: Det er generelt veldig enkelt å få jobb etter endt studie. De fleste begynner vel i en eller annen utviklerstilling, men det er absolutt andre muligheter og du er ikke automatisk diskvalifisert fra feks driftsjobber, om du skulle ønske det. Det er egentlig mye opp til deg selv og dine personlige egenskaper. Når det gjelder videre karrieremuligheter så er "the sky the limit". Det er relativt mange IFIere som sitter i ledende stillinger rundt omkring i IT-norge.

Endret av Smurph
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Jeg tror en av fordelene ved å ta informasjonsvitenskap ved UiB er at det gir muligheter for å spesialisere seg innenfor ulike retninger. Alle får den samme grunnundervisningen innenfor fagområder som (objektorientert) programmering, informasjonssystemer og bruken av dem i virksomheter og organisasjoner, databaser (SQL, Oracle, XQuery/XPath etc), noe matematikk og logikk (formelle metoder for informasjonsvitenskap) og ikke minst om systemutviklingsprosessen. Men etter det er det kan man begynne å spesialisere seg litt. Om man for eksempel ønsker det, kan man fokusere på programmering og kunstig intelligens, og arbeide innenfor dette området. Om man er mer interessert i multimedie-applikasjoner og gode brukergrensesnitt kan man ta multimediehåndteringskurset sammen med interaksjonsdesignkurset.

 

Nå kan man jo også gjøre som jeg gjorde, og ta alle mulige spesialiseringspoeng på bachelornivå. Så jeg har "basically" (etter dette semesteret som kommer) tatt alle spesialiseringskursene på bachelor-nivå på informasjonsvitenskap. Så for min del begynner nok spesialiseringen på master-nivå. Men det er fint mulig å ta fag utenfor infovit-programmet for alle de frie studiepoengene. For eksempel har humanistisk fakultet en rekke kurs innenfor "emnet" digital kultur. Informasjonsvitenskaps-programmet har også et tett sammarbeid med medievitenskaps-programmet ved at de befinner seg i samme institutt, institutt for informasjons- og medievitenskap. Instituttet har faktisk bakt sammen de to programmene og laget et nytt program kalt Nye Medier. Sammen med det nye programmet er det kommet noen nye kurs, en del av dem åpne for oss på informasjonsvitenskap. Så man har mange muligheter til å finne relevante kurs utenfor ens eget program.

 

Når det gjelder forskjellen mellom IKT og Informasjonsvitenskaps-programmene, er IKT mer teknologifokusert, og egentlig en blanding av Informasjonsvitenskap og Informatikk. En del av fagene en har på IKT er fag som undervises ved instituttet for Informatikk, mens noen fag er undervist ved instituttet for informasjons- og medievitenskap. Jeg tror ikke matten man må ta på IKT er så gal, og er man veldig interessert i de tekniske bitene ved informasjons og kommunikasjons-teknologi, og vil ha kurs innenfor datasikkerhet, algoritmeanalyse, datastrukturer, operativsystemer med mer, vil nok IKT være mer relevant. Eventuelt kan man jo da gå veien ut og heller søke informatikk som kun har disse fagene. Informasjonsvitenskap er på sin side litt mer samfunnsorientert, og fokuserer også mer på de organisatoriske delene av informasjonsteknologien. Dette kan være ting som hvordan informasjons- og kommunikasjonsteknologien kan brukes i virksomheter og organisasjoner, ulike metodologier eller metoder for å utvikle informasjonssystemer, prosjektstyring av utviklingsprosjekter etc. I tillegg har man noen mer teknisk orienterte kurs om programmering, databaser etc, som skal gjøre en istand til å drive med utvikling.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg kan nevne at jeg skal være seminarleder/studentassistent på INFO100-kurset nå til høsten (sammen med to andre studenter), og kommer til å veilede to seminargrupper i kurset. Var studentassistent ifjor (for første gang) i samme kurset, og følte at kurset rent faglig sett hadde løftet seg en smule siden jeg tok det. Dette skyldtes riktignok mye at pensumet ble noe utvidet dette semesteret. Når det er sagt, så er det første semesteret kanskje det "kjipeste". Riktignok får man jo en heidundrandes start med fadderuken, men så kommer jo den harde virkelighet rasende på.

 

De to andre førstesemester-fagene, ex.phil (examen philosophicum) og SV100 (innføring i samfunnsvitenskap) er blant de mer tørre fagene, og skraper som innføringsfag flest kun borti overflaten av stoffet. Når man kobler dette med svært brede emner kan det fort bli litt kjedelig. Nå er begge fagene veldig nyttige som sådan, og mye av det som undervises i kursene er noe man trenger senere i studiene. Blant annet lærer man en del om argumentasjonslogikk og opphavet til og teori om vitenskapelig forskning, blant annet deduksjon og induksjon i vitenskapelig undersøkelser etc. Det skal nevnes at innføringskarakterer ikke teller til inntak på master i infovit (hvertfall ikke ex.phil og SV100), men det skader ikke å faktisk jobbe godt med fagene.

 

Når det gjelder bruk av Mac er dette tipptopp til informasjonsvitenskapelige studier. All den programvare som brukes eller kan brukes i kursene finner man på Mac. I de tilfellene man ikke gjør det, er det lett å finne alternativ programvare for Mac. I de aller fleste kursene med programmeringsinnhold brukes Java som programmeringsspråk. Man kan forsåvidt bruke det IDE-et man ønsker, men universitetet har selv Eclipse installert på sine maskiner (på datalab-rommene). Eclipse er forøvrig åpen kildekode, multiplatform og gratis, og anbefales sterkt til Java-programmering. Google har ganske nylig nylig bidratt sin WindowBuilder-kode til Eclipse-prosjektet, så nå har man også en GUI-builder innebygget i Eclipse. I det første programmeringskurset er det imidlertid minimalt med GUI-relatert programmering, så der er kanskje ikke slikt så farlig.

 

Når det gjelder innlevering av oppgaver er pdf eller rtf-format som regel et krav fra universitetet. Det betyr i essens at det ikke er påbudt med Office eller andre slike proprietære løsninger. Og det er ingen av fagene som krever noen spesifikke tekst-redigeringsprogrammer. Det som kan være lurt, om du har tid og lyst, er å sette seg inn i LaTeX. Du kommer til å skrive en hel del lange oppgaver/dokumenter i løpet av studietiden, og det å sitte å manuelt formatere hver oppgave slik at alt ser ut som det skal er et mareritt i wysiwyg-editorer som Word, OpenOffice/LibreOffice med flere. Med LaTeX (et markup-språk på samme måte som HTML) skriver du bare dokumentet, og markupen som markerer de ulike elementene i teksten (paragrafer, titler, sitater etc), velger en dokumentstil, setter parametre for hvordan dokumentet skal formateres, så ordner renderen resten for deg. Har selv til hensikt å lære meg Latex i løpet av semesteret så jeg er mer klar for en eventuell master-oppgave etterhvert. Men det kan være greit å bare begynne med en gang. En grei editor til Mac er TexShop.

Endret av Snorre
Lenke til kommentar

Igjen, takk for mykje god informasjon om studie.

 

Angåande SV100, så blei eg råda av ein kamerat å droppa det til fordel for eit anna innføringsemne, nettopp fordi det var så kjedelig. Kva meiner du? Er det verdt å gå igjennom, og at ein får godt utbytte av det i seinare tid?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...