Gå til innhold

Fra *.raw - til ferdig bilde - trin for trinn


Anbefalte innlegg

Jeg ser flotte portretter, landskapsbilder og andre bilder hvor fotografen har gjort en fabelaktig jobb i PS eller annet prog. Det hadde vært moro og lærerikt om noen hadde vært villig til å legge ut originalbildet + ferdigbildet med beskrivelse trinn for trinn hvordan resultatet oppstod.

Evt om noen vet om noe slikt finnes en eller annen plass.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette feltet du spør om er veldig stort, det er så lite som behøver å være forskjell på to bilder før redigeringen blir total forskjellig.

 

Er du helt ny på dette eller har du litt kunnskap, og hvilken type programmer har du og kameratype/fabrikat og relativt viktig også da man stort sett begynner redigeringen med og konvertere proprietære raw-filer til mer bearbeid-bare filer.

Lenke til kommentar

De beste bildene har solid forarbeid, ikke minst for å få lyset riktig. Har du det riktig i kameraet er det ikke så mye etterarbeid.

 

Men - det er mye spennende man kan gjøre i postprosesseringen - fargestikk, dodge&burn, filtrene etc etc.

 

Jeg er selv heller lite avansert i min egen etterbehandling - mest i selve RAW-konverteringen, og deretter som regel bare resize og oppskarping i PS.

Lenke til kommentar

Enig med Nautica, det er et svært område. Det hadde hjulpet om du hadde lagt ved eller lenket til noen eksempler på redigerte bilder / effekter du gjerne skulle ha kunnet gjenta selv.

 

Bortsett fra mer spesielle redigeringer, så har jeg en misstanke om at mange oppfatter mer redigering i gode bilder enn det egentlig er. Gode opptak er gjerne 99% av det ferdige bildet.

 

For egen del så importerer jeg rawfilene i Bibble, sorterer vekk (sletter en del, rangerer de bedre) og så går jeg gjennom de jeg liker best og:

 

- vurderer/retter horisont

- vurderer beskjæring

- vurderer/retter hvitbalanse

- vurderer/justerer levels/curves

- støydemping hvis høy iso

- demper farger i portretter, øker litt i andre bilder, vanligvis

- eksporterer til ønsket bruk, i eksportjobben ligger oppskarping for aktuelt bruk inne som et av parameterene, ulikt for ulikt bruk

 

Denne prosessen tar vanligvis ikke mer enn et halvt til ett minutt pr bilde jeg gjør noe med, -sortering/sletting er nok mer tidkrevende. Og tagging tar tid, og er vel det jeg slurver aller mest med.

Endret av kaian
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...